Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO și GALERIE FOTO : Bilanțul inundațiilor din Vrancea: 22 comune afectate, case distruse, sute de curți și grădini inundate, drumuri surpate


În urma centralizării rapoartelor operative trimise de Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, bilanțul inundațiilor care au afectat județul Vrancea, în data de 24 august a.c., era aseară la ora 18.00 următorul: 22 comune afectate, 5 case distruse (comuna Urechești), 231 case afectate, 223 anexe gospodărești afectate, 734 curți și grădini afectate, 860 ha teren arabil afectate, 180 ha pășuni, fânețe afectate, 1 obiectiv cultural afectat (Școala Odobești), 1,2 km drumuri naționale afectate, 53,7 km drumuri județene afectate, 48,2 km drumuri comunale afectate și 147,6 km străzi, ulițe comunale afectate. Aseară mai existau restricții de circulație doar pe DN 2M, unde se circula alternativ, pe un singur sens, cu limită de tonaj 7,5 tone, drumul fiind surpat pe o porțiune de 30 metri, pe raza localității Andreiașu de Jos, sat Răchitașu și pe DN 2R, pe raza localității Jitia, unde se circula cu limită de tonaj 3,5 tone. 
    „Autoritățile fac eforturi concentrate, pentru ajutorarea cetățenilor afectați de inundații și restabilirea stării de normalitate intervenindu-se cu 116 efective și 53 mijloace. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din gospodăriile și casele oamenilor în satul Budești (comuna Cotești) cu 1 autospecială și 1 motopompă, Urechești cu 1 autospecială, 2 motopompe și 1 autocamion, Obrejița cu 1 autospecială și 2 motopompe, satul Bogza (comuna Sihlea) 1 autospecială și 1 motopompă, Dumbrăveni cu 1 autospecială și 1 motopompă și Gura Caliței cu 1 autospecială și 1 motopompă. La ora 18.00 avertizarea hidrologică de cod portocaliu a expirat, rămânând în vigoare atenționarea hidrologică de cod galben pe râurile din bazinele hidrografice Putna și Râmnicu Sărat, până mâine (astăzi – n.r.) la ora 09.00. În continuare se monitorizează evoluția fenomenelor meteorologice, instituțiile care asigură funcții de sprijin în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea fiind pregătite să intervină, cu personal și tehnică specifică în sprijinul cetățenilor și autorităților publice locale”, se arată într-un comunicat al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea.
    Cele mai afectate localități au fost Slobozia Bradului, Obrejița, Tîmboiești, Dumbrăveni, Gugești, Cotești, Urechești, Popești, Liești, Bogza (com. Sihlea).
    În comuna Slobozia Bradului, șapte case din satul Cornetu au fost inundate și distruse parțial. O altă casă din satul Liești a fost complet distrusă. Apele au distrus și biserica penticostală din Cornetu. De asemenea, în satele mai sus amintite au fost distruse majoritatea drumurilor locale. Primarul comunei Slobozia Bradului spune că în numai câteva ore au căzut peste 100 de litri de precipitații pe metrul pătrat. Printre cei afectați de viituri se află și fostul viceprimar al comunei Slobozia Bradului, Robert Turcitu. Viitura i-a intrat în curte și în casă, unde apa a avut peste un metru iar mâlul o jumătate de metru după cum spune chiar acesta. Fostul viceprimar spune că a plouat atât de mult de parcă „Dumnezeu a vrut să înece pământul”, iar în doar câteva ore a apărut și viitura care i-a distrus agoniseala de o viață. „A început să plouă în jurul orei 21.30 și a continuat cu putere până în jurul orei 5.30 dimineață. După doar câteva ore de ploi puternice am auzit un vuiet mare dinspre pădure. Am ieșit afară și am văzut că venea apa de peste tot. A intrat în curte, apoi și în case. A fost un potop și chiar dacă am avut șanțurile curățate, cantitatea de apă a fost atât de mare încât nu au mai făcut față și a pătruns în casă. Mie mi-a distrus peste 80 la sută din gospodărie. Deși am încercat să punem saci cu nisip și tot ce am avut la îndemână apa a ne-a distrus tot. Apa a avut peste un metru în casă, iar la vecini a distrus o bucătărie în doar câteva minute. Parcă nici nu a fost”, spune fostul viceprimar Benone Turcitu. Localnicii spun că au mai fost inundații dar niciodată de o asemenea amploare. „Apa a luat tot ce a întâlnit în cale și a avut o asemenea forță încât a dărâmat garduri, ziduri, a distrus cotețe cu animale, ne-a luat tot”, spune și Iulian Turcitu.

Opt case și o biserică penticostală, distruse de viituri

    În zonele afectate de viituri s-a aflat și primarul comunei Slobozia Bradului, Iulian Dumitru, care a solicitat ajutorul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea (ISU). Aceștia au trimis la fața locului mai multe motopompe și pompieri care au scos apa din casele și curțile oamenilor. „A plouat foarte mult. În numai câteva ore au căzut peste 100 de litri de precipitații pe metrul pătrat, ploile abundente dând naștere la viituri cum nu am mai văzut. Apa a distrus sută la sută șapte case în satul Cornetu, a afectat grav biserica Penticostală din Cornetu și a distrus o casă din satul Liești. Avem toți angajații primăriei pe teren pentru a aduna date cu toate stricăciunile făcute de viituri pentru ca ulterior să întocmim o situație pe care o vom înainta Prefecturii Vrancea și prin care vom solicita sprijin financiar pentru aceste familii amărâte dar și pentru refacerea infrastructurii locale distruse. Avem majoritatea drumurilor și șanțurilor distruse, pline cu mâl și aluviuni…..este o nenorocire ceea ce s-a întâmplat în comuna noastră”, a mai spus primarul Iulian Dumitru.

Solidaritatea între rromi, exemplu pentru întreaga comunitate

    Cu toate că întreaga zonă a fost grav afectată de viituri, oamenii ale căror locuințe sau gospodării nu păreau că au fost afectate de potop au sărit imediat în ajutorul semenilor lor grav afectați de viituri. Practic, în toate casele afectate de viituri erau oameni care ajutau la scoaterea nămolului din case, din curți, ajutau la scoaterea mobilierului pentru a se mai recupera ce se mai poate recupera. Dacă bărbații scoteau mâlul din case și din curți, femeile spălau pereții, podelele, parchetul, ștergeau mobila și încercau să mai recupereze lenjerii, îmbrăcăminte sau covoare pentru ca pierderile celor loviți de năpastă să fie cât mai mici. „Au sărit oamenii în ajutor, avem multe neamuri, cumetri, ne ajutăm între noi”, explică Benone Turcit amuzat de mirarea noastră. De ce mirați? Pentru că în Vrancea din 2005 și până în prezent au avut loc mai multe inundații care au afectat grav multe localități, dar mulți dintre semenii noștri mai mult se uitau la pompieri și militari cum scoteau mâlul și apa din curțile și locuințele grav afectate de inundații. Iată că niște oameni simpli de etnie rromă au demonstrat că pot fi solidari cu semenii lor care trec prin situații grele. Au arătat că numai uniți pot trece peste greutăți. Așa se face că ieri după amiază, mâlul și apa fusese scoase din aproape toate casele, iar pe pereți se mai vedeau doar urmele lăsate de apă în ziduri.

Circulație întreruptă pe DN 2 (E 85), din cauza apei care a ajuns pe carosabil

    Ploile puternice de noaptea trecută au dat naștere la viituri pe dealuri și versanți, viituri care au afectat mai multe drumuri, acestea fiind închise preventiv sau traficul fiind restricționat, pe anumite tronsoane, pentru impiedicarea producerii unor evenimente rutiere. Astfel pe DN 2 (E 85) – pe raza localității Domnești, com. Pufești, pe o distanță de 500 metri s-a circulat pe un singur sens, pe carosabil fiind apă. De asemenea, au fost afectate DJ 205 B, între localitățile Cotești și Budești și DC 161 pe raza localității Urechești.
    Pe DN2(E85) Focșani – Râmnicu Sărat, ieri, la ora 6:15, din cauza apei acumulate pe partea carosabilă în urma ploii torențiale, traficul rutier a fost întrerupt pe DN2(E85), fiind reluat abia după mai bine de două ore. Cele mai mari probleme au fost în zona localității Obrejița, la kilometrul 158, unde apa măsura între 10 și 30 de centimetri. De asemenea, carosabilul a mai fost inundat la kilometrul 165, în zona Popești (20-30 cm apă pe carosabil), dar și la kilometrul 168, la intersecția cu DJ205R către Cotești (10-20 cm apă pe sensul de mers către București). În jurul orei 7:00, în județul Vrancea, a fost închis DN2M Focșani – Andreiașu, în zona localității Răchitașu, deoarece râul Milcov a rupt o parte din terasament, circulația fiind ulterior reluată, dar cu restricții.
    Tot ieri, în jurul orei 8:00, în județul Vrancea, traficul feroviar a fost reluat pe magistrala 500, între Focșani și Râmnicu Sărat, în zona haltei Sihlea, după ce traficul fusese întrerupt în jurul orei 7, pentru că apa a acoperit macazurile, iar acestea nu mai funcționau. „Intervenția autorităților este îngreunată ca urmare a cantității considerabile de apă. Din fericire nu a fost necesară evacuarea populației din zonele afectate, situația fiind în curs de ameliorare, la ora 09.00 nivelul apei scăzând sub cota de atenție pe râul Milcov, după ce la ora 08.00 fusese atinsă cota de inundație”, se arată într-un comunicat remis presei de ISU Vrancea.
    Până ieri la ora 18.00 a fost în vigoare o avertizare hidrologică de cod portocaliu pe râurile din bazinul hidrografic Putna și Râmnicu Sărat.

Aproape 100 de litri de precipitații pe metrul pătrat la Nereju

    Conform unui comunicat de presă al Administrației Naționale ‘Apele Române’, prin Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor au fost emise două Atenționări Hidrologice pentru Fenomene Imediate cod galben, și o Avertizare Hidrologică pentru Fenomene Imediate cod portocaliu, pentru ziua de 24 august 2016, orele 07:00-18:00, pentru județul Vrancea, pe râurile Râmna, Zabala, Milcov.
    „În intervalul 23 — 24 august 2016, s-au înregistrat precipitații de peste 50 l/mp la următoarele stații hidrometrice: Nereju 99,5 l/mp, Groapa Tufei 160 l/mp, Martinești 80,5 l/mp, Năruja 68,8 l/mp, Tulnici 72,5 l/mp. Din cauza precipitațiilor abundente s-au înregistrat depășiri ale Cotele de Atenție la stațiile hidrometrice: Jiliște (Râmna), Golești (Milcov), Groapa Tufei (Râmna), în acest moment, tendința fiind de scădere. A.B.A. Siret prin personalul S.G.A. Vrancea a menținut legătura permanent cu autoritățile locale și patrulează pe cursurile de apă în vederea monitorizării punctelor critice, precum și acordarea de asistență tehnică la CLSU. În prezent, sunt pregătiți un număr de 1.200 de saci cu nisip și utilaje, în vederea unor posibile intervenții și pentru eventualele măsuri de limitare a efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase. Personalul formațiilor de lucru/intervenție din cadrul A.N. ‘Apele Române’ se află în teren și intervin pentru deblocarea cursurilor de apă și asigurarea tranzitării debitelor de viitură”, precizează sursa citată.

Viile de la Bordești, făcute praf de grindină
 
    O parte din viile locuitorilor de la Bordești au fost făcute praf de grindina căzută în noaptea de marți spre miercuri. Din cauza faptului că vreme de mai bine de 15 minute a căzut piatră fără ploaie, culturile de vie au fost distruse pe porțiuni însemnate. Sunt zone la Bordești unde viile au fost bătute de grindină în proporție de 50 % și chiar de 80%. „Noaptea trecută viile au fost făcute praf. A dat piatră vreo 15 minute de am zis că se sfârșește pământul. Am băgat o căruță de bani în vie până acum și s-a dus totul într-o clipă. Noi tot timpul am avut probleme cu grindina. Nu a fost an în care să nu fi dat grindină la Bordești. Acum ce să mai facem? Că mai e un pic și trebuie să începem la cules. Ce să mai culegem? Dacă era la început spre primăvară spunem că asta e și gata nu mai băgam așa bani mulți în substanțe, stropit, prășit și câte și mai câte”, a spus Cătălin, un localnic din Bordești.
    La rândul său, primarul localității, Gheorghe Tătaru, a precizat că sunt zone în comună unde viile au fost afectate în proporție de 80 %, iar sătenii nu vor mai avea ce să culeagă în septembrie. Åži acesta, ca și localnicii, a spus că este nevoie ca stația anti grindină să fie cât mai urgent dată în folosință deoarece este singura soluție de a scăpa culturile de viță de vie de la Bordești de grindină. „Au fost zone unde viile au fost afectate de grindină în procent de 80%, zone unde au fost afectate 50% și au fost și unele locuri unde viile au scăpat de piatră. Cum a venit valul de piatră de la Dragosloveni, așa a afectat recolta oamenilor noștri din comună. Ca și puncte avem Recea, Gobej, Bordeștii de Jos, Butuguri, Drumul Nou, prin spate pe unde are domnul Chiriac Mihai și centrul satului. Se impune de urgență darea în folosință a acelei stații antigrindină că altfel oamenii muncesc degeaba. Acum oamenii au băgat o grămadă de bani în vie și nu se aleg cu nimic. O să aibă datorii că au dat o grămadă de bani pe substanțele de stropit. La Bordești nu a fost an de la Dumnezeu să nu dea piatră”, a spus primarul Gheorghe Tătaru.

Pe drumuri a curs marți noapte „Siretul”

     Drumurile comunale, de interes local, dar și drumul județean Bordeștii de Jos – Tîmboiești au fost distruse de ploaia căzută în noaptea de marți spre miercuri. Localnicii spun că așa ceva nu le-a fost dat să trăiască și să vadă până acum. Începând cu ora 21.00 și până dimineață la ora 6.00, ploaia nu s-a oprit nici măcar un minut. Cantitatea de apă care s-a adunat de pe dealuri s-a strâns în puhoaie, care au năvălit pe drumuri, pe care le-au distrus. Acumulările de apă de pe drumul județean Bordeștii de Jos – Tîmboiești, au fost asemuite de oameni cu râul Siret. În urma valului de apă, drumul a rămas precum fundul unul râu. Nu se mai poate circula, șanțurile au cel puțin 50 de centimetri pe mijlocul șoselei, iar rigolele de scurgere sunt pline de pământ, pietriș și aluviuni aduse de apă. Oamenii spun că nu mai pot circula decât cu piciorul și cer ajutorul autorităților. „Ce a fost noaptea trecută, am crezut că este doar în filme. Am ajuns acasă pe la ora 22.00 și abia am mai reușit să îmi bag mașina în curte. Drumul era plin de apă și aveam impresia că merg pe un râu. Pe la ora 03.00 am ieșit că se auzeau bubuituri și zgomot mare pe drum. Sincer mi-a fost frică ce văd. Apa era din mal în mal pe drum, valuri foarte mari și zgomot de la piatra pe care o căra de aveai impresia că s-a mutat Siretul la Bordești. Ce a rămas dimineață după aceste ape este de groază. Åžanțuri de te scapi în ele, de circulat nu se mai poate. Am muncit cu roaba toată ziua și am pus piatră să astup găurile din fața porții mele. Facem un apel la autoritățile județului să intervină de urgență deoarece noi suntem izolați aici. Nu cerem asfalt, ci să trimită un utilaj să îndrepte drumul”, a spus Auraș Drăguș, un localnic care are locuința situată pe drumul județean Bordeștii de Jos – Tîmboiești.
    Primarul Gheorghe Tătaru spune că drumul cu pricina a fost cel mai grav afectat și mărturisește că așa ceva nu a văzut de când trăiește în comună. „Drumul județean de la Bordești la Tîmboiești este dezastru, nu se poate circula. Avem drumuri comunale și de interes locale care sunt în aceeași situație și avem nevoie urgentă de fonduri pentru a putea reface aceste căi de acces. Vă spun sincer că așa ceva, și mă refer la aceste intemperii, nu au mai fost la Bordești niciodată și nici în altă parte din județ. Pe drumuri a curs apa cum a curs pe gârlă, vă dați seama că sunt șanțuri și de peste un metru și ceva adâncime. Pe drumul județean zici că este după bombardament. Oamenii mi-au spus că noaptea trecută pe drum apa era așa de mare de ziceai că s-a mutat Siretul aici”, a mai spus primarul.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?