În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem ”Ficat la grătar” și ”Portocaladă”, ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie â 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.
Ficat la grătar
Frigeți pe grătar felii de ficat. Focul să fie repede. Într ‘o cratiță cu unt fierbinte, puneți multă ceapă tocată și vreo 2 căței de usturoiu tocați la fel spre a se rumeni. Adăogați zeama unei jumătăți de lămâe. După ce ficatul s’a fript, așezați-l în farfurie felii, apoi puneți toată tocătura de legume, acoperiți cu celelalte felii de ficat și turnați deasupra sosul căruia i-ați adăogat pătrunjel tocat.
Portocaladă
Ca să faci un litru de portocaladă (orangeade), storci 4 portocale și o lămâe, adaogi 250 gr. sirop, miezul unei portocale, apoi adaogă atâta apă cât trebuie ca să completezi litrul de lichid. Trece prin sită, pune într ‘o sticlă și așeaz-o într ‘un vas cu apă înghețată.