Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Peste jumătate dintre școlile și grădinițele din Vrancea nu au autorizație de funcționare


Doar 197 de unități școlare din Vrancea au autorizație sanitară de funcționare cu câteva săptămâni înainte de începerea anului școlar 2016-2017. Situația unităților școlare din județ a fost discutată la ședința Colegiului Prefectural de ieri unde s-a decis și înființarea unei comisii mixte care să verifice condițiile igienico sanitare în care vor învăța elevii, modul în care s-a efectuat examinarea preșcolarilor și a elevilor la începutul anului 2016-2017, care sunt măsurile luate pentru a asigura paza dar și dacă sunt probleme la obținerea autorizațiilor de securitate la incendiu. Inspectorul școlar general Dorin Cristea a arătat că cele 197 școli cu autorizații sanitare înseamnă 40% din totalul celor 492 unități de învățământ din județ.
    Lipsa autorizațiilor sanitare are mai multe cauze care au dus la neîncadrarea în exigențele regulilor igienico sanitare de funcționare necesare pentru acordarea autorizației sanitare de funcționare. Printre cauzele invocate de șeful ISJ Vrancea se numără existența grupurilor sanitare în exterior, desfășurarea activităților în alte spații, unități școlare aflate în reabilitare, lipsa surselor de apă la cabinetul medical, lipsa apei curente, lipsa apei și a bazinului vidanjabil, lipsa grupului sanitar pentru cadre, local comun pentru școală și grădiniță, unități școlare ce trebuie reabilitare și unități școlare ce trebuie reabilitate și extinse. „Directorii au primit sarcini foarte clare pentru a întocmi dosarele, să vedem exact pe fiecare unitate școlară ce problemă se ridică astfel încât în perioada lunii septembrie vom accelera acest proces”, a spus inspectorul școlar general.
    Probleme sunt și la obținerea autorizațiilor de securitate la incendiu pentru clădirile în care funcționează unități de învățământ. Conform legii Educației, finanțarea pentru aceste documentații trebuie asigurată de consiliile locale iar până acum sunt înregistrate 147 unități școlare care au rezolvată această problemă, din care 59 sunt autorizate și 88 au avize. În ceea ce privește asigurarea pazei unităților de învățământ, șeful ISJ a arătat că 125 dintre acestea au sisteme de supraveghere video, 15 au pază proprie, o școală are pază specializată și 17 au pază mixtă. Pentru celelalte 334 paza este asigurată în general de primărie și de obști. Inspectorul școlar general Dorin Cristea a precizat că, dacă părinții consideră necesar, prin comitetul de părinți de la nivelul unei unități de învățământ pot asigura finanțarea pentru serviciile de pază în școli.
    La final, membrii Colegiului Prefectural au aprobat înființarea unei comisii mixte, formată din reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție, Inspectoratului Școlar, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Această comisie va începe, la 1 septembrie, controale la unitățile de învățământ pentru verificarea condițiilor de desfășurare a procesului educațional. Vor fi verificate „condițiile igienico sanitare în care se desfășoară procesul educațional, modul în care s-a efectuat examinarea preșcolarilor și a elevilor la începutul anului 2016-2017, asigurarea protecției unităților de învățământ în vederea creșterii gradului de siguranță a elevilor, asigurarea protecției unităților de învățământ în vederea creșterii gradului de siguranță a elevilor”.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?