Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Gândurile rele sporesc efectele secundare ale tratamentelor în cancerul de sân (studiu)


Efectele secundare ale anumitor tratamente pentru cancer de sân depind îndeaproape de temerile pacientelor, cele ce se tem cel mai mult suferind cele mai semnificative efecte secundare, potrivit unui studiu publicat marți în revista „Annals of Oncology”, citat de agenția France Presse (AFP).
Realizat de cercetători germani, studiul realizat la Universitatea din Marburg a implicat 111 de femei operate de cancer de sân. Chiar înainte de a începe terapia cu hormoni folosind medicamentul Tamoxifen sau inhibitorii de aromatază, cercetătorii au anunțat pacientele să se aștepte la efecte secundare. Ei au descoperit că cele 29 la sută dintre paciente care s-au temut de efecte adverse importante au avut, doi ani mai târziu, cea mai scăzută calitate a vieții și a ratei de acceptare a tratamentului.
Pe de alta parte, cele care nu s-au așteptat la nici un efect secundar (8 la sută) sau au așteptat să aibă efecte secundare moderate (63 la sută) au suportat mai bine tratamentul și au raportat mai puține neplăceri după doi ani. Principalele efecte secundare ale terapiei hormonale sunt durerile articulare, creșterea în greutate și bufeurile. „Rezultatele noastre arată că așteptările sunt un factor clinic relevant, care influențează rezultatul pe termen lung al hormonoterapiei”, a spus profesorul Yvonne Nestoriuc, specialist în medicină psihosomatică și psihoterapie, care a condus acest studiu. Cu toate acestea, ea recunoaște limitele studiului, cum ar fi faptul că 40 la sută dintre pacientele care au participat la testare au renunțat, probabil pentru ca aveau deja „așteptări negative vis-a-vis de terapia cu hormoni”.
Însă specialista consideră că o schimbare a așteptărilor înainte de tratament, cu ajutorul psihologilor, ar putea îmbunătăți rezultatele terapiei cu hormoni și în prezent ea conduce un nou studiu pentru a determina eficacitatea acestui tip de strategie. Terapia hormonală este un tratament care completează sau se substituie chimioterapiei. Aceasta are ca scop limitarea riscului de recidivă prin inhibarea celulelor tumorale care primesc hormoni (estrogeni și/sau progesteron).

Hormonoterapia nu este recomandată tuturor pacientelor, aceasta fiind posibilă numai atunci când receptorii hormonali au fost identificați în celulele tumorale (aproximativ 70 la sută din cazurile de cancer de sân), mai notează AFP.

ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?