Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Mai mulți primari se feresc să încheie contracte pentru cadastrul gratuit în extravilanul comunelor


Doar 37 de primării vrâncene au încheiat contracte cu Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru realizarea cadastrului gratuit în extravilanul localităților, iar primarii din alte 15 localități sunt sceptici când aud de acest proiect. Fondurile pentru aceste lucrări de cadastru sunt asigurate de ANCPI, iar procedura este strictă. Fiecare localitate poate cheltui câte 30 mii euro pentru realizarea cadastrului terenurilor aflate în extravilan, dar trebuie încheiat un contract clar cu ANCPI. Este nevoie de această documentație deoarece primarii nu au prevăzut în bugetul pentru 2016 această sumă și trebuie să respecte legea finanțelor publice locale.
Directorul OCPI Vrancea, Horia Frîncu, ne-a spus că, la nivelul județului, sunt câteva primării care nu au răspuns în niciul fel la ofertă. De menționat că, din cele 73 de localități vrâncene, șase comune sunt cuprinse în Programul național de cadastru și carte funciară. „37 localități au încheiat deja contractele de finanțare. Din cele care au mai rămas, circa jumătate nu și-au exprimat punctul de vedere iar cealaltă jumătate ne-au spus că doresc, dar încă nu și-au exprimat punctul de vedere”, ne-a spus Frîncu. Acesta a precizat că toate lucrările care se finalizează cu intabularea imobilelor în cartea funciară nu vor fi plătite de cetățean. Totuși, chiar și în aceste condiții, sunt unii primari care sunt sceptici și se tem să încheie contracte cu ANCPI. Aceasta deși lucrările de cadastru sunt recepționate de o comisie formată din specialiști de la OCPI, tocmai pentru a exista siguranța că documentațiile sunt bine realizate.
Programul cadastrului pentru extravilanul localităților vine în sprijinul localităților necooperativizate din zona de munte, unde oamenii nu au titluri de proprietate pentru terenurile pe care le dețin. Directorul Horia Frîncu a arătat că pentru zonele unde nu există acte de proprietate se va recurge la soluția înscrieriii în Cartea Funciară ca „posesor recunoscut ca proprietar”. „În zonele unde nu sunt acte de proprietate se înscrie posesia în Cartea Funciară, iar dacă timp de trei ani nu o contestă nimeni, posesia se transformă în proprietate. Este în avantajul oamenilor pentru că ei au folosite aceste terenuri din moși strămoși, dar nu au documente pentru ele”, a explicat directorul.
Pentru alte șase comune, Milcov, Răstoaca, Gologanu, Golești, Suraia și Biliești, cadastrarea tuturor imobilelor este realizată gratuit prin Programul național de cadastru și carte funciară care ar urma să fie finalizat în 2023. Programul prevede înregistrarea gratuită a tuturor proprietăților imobiliare, deschiderea cărților funciare pentru acestea și eliberarea certificatelor de moștenitor pentru succesiune, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proprietarii sunt scutiți astfel de costul lucrărilor care trebuie efectuate de firme specializate și al intabulării pentru deschiderea cărții funciare. Alegerea celor șase comune pentru prima etapă a cadastrării, a fost realizată în baza criteriilor stabilite de ANCPI, respectiv ca suprafața cumulată a localităților să fie de maxim 20 mii hectare, iar zona să fie compactă. De menționat că, prin acest Program Național, ANCPI poate deschide cărți funciare din oficiu, prin conversia în format electronic a informațiilor disponibile, acolo unde există cărți funciare vechi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?