Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO și GALERIE FOTO : Sala de sport din Vulturu, inaugurată la Zilele Comunei. „Am găsit o comună mai frumoasă ca anul trecut“


Primăria Vulturu a inaugurat, sâmbătă, Sala de Sport din comună, construită cu fonduri proprii. Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a patra ediții a zilelor comunei, ce a avut loc sâmbătă și duminică. Panglica inaugurală a fost tăiată de primarul Nicușor Păcuraru și ambasadorul României în Federația Rusă, Vasile Soare, de loc din satul Maluri-Vulturu. După tăierea panglicii inaugurale, primarul Nicușor Păcuraru a declarat că este o investiție de care comunitatea avea mare nevoie, dar în special cei 680 de copii din Vulturu. „Am reușit să realizăm această investiție pe care ne-am dorit-o de multă vreme. Vreau să știți că nu am avut niciodată o sală de sport, iar pentru că nu am reușit să avem o sală de sport construită cu bani de la Guvern sau fonduri europene până în prezent, am luat decizia de a construi o sală de sport din fonduri proprii. Sala este complet utilată și dotată pentru activități sportive având inclusiv grupuri sanitare și magazie pentru depozitare echipamente sportive”, a declarat primarul Nicușor Păcuraru. Construcția are o lungime de 32 de metri și o lățime de 14 metri. Sala de sport a fost construită pe locul unei vechi magazii aflate într-un stadiu avansat de degradare.
Evenimentul a fost precedat de o slujbă de pomenire a eroilor, oficiată de un sobor de opt preoți condus de preotul Åžtefan Stanciu, și el fiu al comunei, fost consilier al fostului Patriarh al României, Teoctist. 

Întâlnire cu fiii satului

    După inaugurarea Sălii de sport, a avut loc o întâlnire emoționantă cu fiii satului, români care s-au născut la Vulturu și care azi locuiesc în diverse locuri din țară sau străinătate și dețin diverse funcții foarte importante. Printre aceștia s-au aflat ambasadorul României la Moscova – Vasile Soare, dar și preotul Åžtefan Stanciu – fost consilier al regretatului Patriarh al României, Teoctist. Preotul Ștefan Stanciu a declarat după inaugurarea Sălii de Sport că toate investițiile făcute de autoritățile locale în infrastructură îi vor determina pe tineri să rămână sau să se întoarcă acasă. „Cinste dumneavoastră vulturenilor, cinste primarului care este foarte vrednic, cinste românilor de pretutindeni care se gândesc cu drag la țara asta și ce frumos ar fi ca să se întoarcă acasă cu toții. Să vină cei din Vulturu și să construiască case, chiar dacă au construit deja destule, mai sunt care încă nu au case, dar să se întoarcă acasă pentru ca țara asta să nu dispară. Pentru că în ritmul în care se trăiește azi, în 50 de ani România va fi o colonie a unei țări vecine sau mai îndepărtate. Sper să nu se întâmple asta pentru că încă mai avem oameni care se bat pentru țara aceasta, cum este consăteanul nostru Vasile Soare, ambasadorul României în Federația Rusă, dar și dumneavoastră cu toții. Așadar, poporului român de pretutindeni, locuitorilor comunei Vulturu, autorităților locale, tuturor să ne dea Dumnezeu sănătate și să ne păzească de rele”, a spus părintele Ștefan Stanciu. 
    Ambasadorul României în Federația Rusă, Vasile Soare, a precizat că a găsit o comună în care tradițiile și obiceiurile renasc și sunt duse mai departe, iar acest lucru arată că națiunea română va dăinui peste veacuri. „Am găsit o comună mai frumoasă ca anul trecut. E verde, e curată, cu trotuare, cu flori, cu case văruite și vopsite și am constatat că oamenii din Vulturu au mândria lor și sunt oameni gospodari și vă felicit pentru modul în care vă prezentați azi. Fără un conducător, un primar destoinic, localitatea ar fi arătat altfel. De aceea îl felicit pe primarul Nicușor Păcuraru pentru tot ceea ce a făcut pentru comunitatea noastră și pentru că este aproape de oamenii din comunitatea Vulturu”, a  precizat ambasadorul Vasile Soare.
    Acesta a adăugat că tot ceea ce se întâmplă la nivelul comunităților locale arată că satul românesc, cu tradițiile și obiceiurile lui, nu va dispărea și „nici nu va muri încet”. „În urmă cu câțiva ani eram preocupat de faptul că satul românesc dispare, că satul românesc moare. Chiar le spuneam prietenilor mei: atenție băieți că satul românesc moare. Ușor, ușor tradițiile ni se duc, obiceiurile, valorile  noastre strămoșești dispar, pentru că ele se duc odată cu generațiile care le-au creat. Dar văzând ce se întâmplă în comuna noastră, că în jurul acestui primar există viață culturală a comunității, mi-a dat convingerea că nu o să murim încet pentru că valorile precum tradițiile, obiceiurile, portul popular, cultura în general vor menține identitatea poporului român”, a precizat ambasadorul României în Federația Rusă.

Educația, cultura și biserica, elementele esențiale ale identității naționale

    Vasile Soare a adăugat că identitatea națională se va menține dacă vom avea trei elemente esențiale și de care să ținem cont: educație, cultură și biserica strămoșească. „Dacă avem educație, cultură și nu în ultimul rând ținem cont de biserica noastră strămoșească, națiunea română va exista peste veacuri. Să ținem aceste trei elemente care ne asigură identitatea națională. Ceea ce văd azi, avem un cămin cultural frumos, avem ansambluri de dansuri, cor, fanfară minunată de copii, practic comunitatea se îmbogățește cultural și acum sunt convins că tradițiile și obiceiurile noastre nu vor dispărea odată cu noi. Vultureni, vă doresc să zburați, să duceți faima acestei comune peste tot în lume, pentru că avem cu ce să ne mândrim”, a încheiat ambasadorul Vasile Soare în aplauzele consătenilor săi.
    Primarul Nicușor Păcuraru  a declarat că cea de a patra ediție a zilelor comunei Vulturu marchează întâlnirea cetățenilor comunei dar și a fiilor satului aflați în alte localități sau alte țări și care nu au uitat localitatea în care s-au născut. „Dumnezeu a vrut ca și în acest an să fim împreună, să ne bucurăm de tot ceea ce am făcut în acest timp. Vă mulțumesc pentru participare, sunt foarte mulți fii ai satului prezenți la manifestările noastre, printre acestea se află și fii ai satului care au funcții înalte si care fac ca localitatea noastră să fie cunoscută”, a spus primarul Nicușor Păcuraru.
    Festivitățile au continuat cu un program artistic susținut de Fanfara Vulturii Brass Band din Vulturu, corul mixt Åžtefan Andronic și „Rapsodia Vultureană”. Prima zi a manifestărilor dedicate Zilei comunei Vulturu s-a încheiat cu un program artistic susținut de Maria Murgoci.

Spectacol artistic și foc de artificii la finalul manifestărilor

    Cea de-a doua zi a manifestărilor dedicate zilei comunei Vulturu a debutat cu parada costumelor la care au participat foarte mulți locuitori ai comunei. Plecarea a avut loc din fața Primăriei Vulturu și s-a mers prin comună până la Piața agroalimentară din localitate, unde a avut loc un spectacol artistic susținut de ansamblurile folclorice „Chindia” Jitia, „Plaiuri Vrâncene”-Vînători, „Spicul”-Siliștea, Brăila, „Cununița Satului”-Liești, județul Galați, „Tudorencele”, Salcia, județul Brăila, Teodor Damian, Vulturii Brass Band, „Rapsodia Vultureană”, ambele din Vulturu, Ansamblul „Å¢ara Vrancei” și Lorena Frîncu. 
    De remarcat că nu multe sunt localitățile vrâncene din mediul rural în care să existe atât de multe formații locale și atât de mult interes pentru cultură, tradiții și obiceiuri populare care în unele zone deja sunt pe cale de dispariție. Puțini sunt cei care știu că Ansamblul „Rapsodia Vultureană” și Corul mixt „Åžtefan Andronic” au fost înființate la inițiativa primarului Nicușor Păcuraru. Manifestările s-au încheiat, aseară, cu un frumos foc de artificii.


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?