Peste șapte mii pachete de ajutoare alimentare nu au fost distribuite de Primăria Focșani deoarece beneficiarii nu au venit să le ridice. Conducerea Primăriei a trimis un memoriu către Prefectură și Ministerul Fondurilor Europene în care solicită ca pachetele nedistribuite să fie acordate alte persoane, în special focșănenilor cu venituri mici. Viceprimarul Marius Iorga, care coordonează activitatea de distribuire a acestor pachete cu alimente, ne-a spus că în depozitul municipalității se află peste șapte mii de pachete, ceea ce înseamnă că circa 3300 de focșăneni nu au venit să ridice alimentele la care au dreptul. Viceprimarul spune că, după o analiză făcută în ultimii doi ani, aproximativ aceleași persoane nu au venit nici anul trecut să ridice pachetele cu alimente. Aproape o mie de persoane sunt focșăneni care au pensii mari, de peste 1500 lei, dar care au și un anumit grad de handicap. „Majoritatea dintre aceștia au pensii mari dar primesc aceste ajutoare pentru că au și un grad de handicap dobândit între timp și care, probabi, spun că nu au nevoie de aceste ajutoare. Acum așteptăm să fie aprobată solicitarea noastră, astfel încât să putem da aceste pachete persoanelor sărace, focșănenilor cu venituri reduse”, ne-a spus viceprimarul Marius Iorga. Acesta a arătat că sunt și persoane care, după ce primesc aceste pachete cu alimente, le donează familiilor sărace din municipiu. „Avem un focșănean cu o pensie foarte mare, circa 3500 lei, dar care primește aceste pachete. În fiecare an a venit, a luat alimentele, le-a lăsat pe masă și ne-a spus să le dăm persoanelor sărace”, a precizat viceprimarul Iorga.
Pachetele cu ajutoare alimentare sunt distribuite prin Programul Operațional Ajutoarea Persoanelor Defavorizate. La nivelul județului Vrancea cei mai mulți beneficiari erau înregistrați în Focșani, cu circa șapte mii de persoane. De remarcat că, din acest an, a fost introdusă o nouă categorie de beneficiari, respectiv cea a persoanelor fără venituri sau ale căror venituri nete lunare sunt de până la 450 lei/persoană/lună. Este o nouă categorie de beneficiari introdusă după ce, la nivel național, au fost identificate persoane fără venituri care nu au putut primi ajutoarele alimentare europene. Fiecare beneficiar primește câte două cutii cu alimente. Pachetele conțin făină, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, conservă carne de vită, conservă pateu ficat de porc, orez, conservă pastă tomate și o pungă fasole boabe.
Anul acesta, după problemele din urmă cu doi ani, au fost introduse noi reguli privind derularea POAD. Acestea se referă și la situațiile în care, după distribuirea către beneficiarii de pe listele inițiale și cele suplimentare, primăriile rămân cu stocuri de alimente. Au fost stabilite etape succesive, respectiv compensare între localități din interiorul județelor, unde sunt stocuri excedentare, cu cele unde solicitările eligibile nu au fost acoperite. În a doua etapă se pot face compensări între localități din județe diferite, în ambele cazuri fiind nevoie de acordul și coordonarea Instituției Prefectului. Dacă la nivelul unei localități rămân pachete alimentare neacordate, acestea vor fi redistribuite în limita de maxim două cutii/persoană, având prioritate persoanele singure.