Numărul simpatizanților SI care părăsesc Germania pentru a lupta alături de gruparea teroristă este în creștere

0
470


Numărul simpatizanților Stat Islamic (SI) care părăsesc Germania pentru a lupta alături de gruparea teroristă în Orientul Mijlociu a crescut în acest an, potrivit datelor oferite de serviciile de informații germane publicate miercuri, relatează DPA. Până pe 20 iulie, 840 de bărbați și femei au părăsit Germania pentru a ajunge în Siria și Irak pe câmpurile de luptă ale grupării extremiste, conform cifrelor oferite de serviciul german de informații interne (BfV).
La sfârșitul anului 2015, circa 760 islamiști au plecat în Siria și Irak din Germania, a afirmat BfV într-un răspuns la o întrebare adresată de grupul parlamentar al partidului de extremă-stânga Die Linke. Circa 140 dintre aceștia au murit în Siria și Irak, a precizat serviciul german de informații. Un sfert dintre luptători străini — aproximativ 210 persoane — care au călătorit în Orientul Mijlociu au cetățenie turcă sau sunt de origine turcă, a mai spus BfV. O treime din numărul total al celor care au părăsit Germania — circa 280 de persoane — se crede că s-au întors de atunci în țară, conform datelor oferite. Femeile, majoritatea cu vârste sub 30 de ani, reprezintă o cincime din numărul celor care au plecat pentru a se alătura Stat Islamic.
Pe de altă parte, liderul unui grup islamist radical cu baza în Germania, acuzat că ar fi planificat o serie de atacuri teroriste asupra unor cluburi, aeroporturi și interese americane în țară, a fost eliberat din închisoare mai devreme, a anunțat miercuri avocatul său. Bărbatul, cunoscut sub numele de Fritz G., în vârstă de 36 de ani, a fost eliberat după ce a ispășit mai mult de două treimi din sentința de 12 ani de închisoare ca urmare a rapoartelor favorabile întocmite de doi experți, a afirmat avocatul lui Dirk Uden.
Fritz G, care s-a născut în Munchen, s-a convertit la islam în adolescență. El a fost membru al celulei teroriste Sauerland, afiliată Uniunii Jihadului Islamic — o grupare situată la granița afgano-pakistaneză având legături atât cu talibanii cât și cu Al-Qaida.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here