Colecţia Literatura de Exil va fi inaugurată la Biblioteca Județeană

1
533


Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu din Focșani va avea un fond de carte intitulat „«Dorul» Dan & Rodica Romașcanu”. Potrivit unui comunicat al instituției vrâncene de cultură, fondul va cuprinde 475 de cărți, precum și manuscrise și dactilograme. Toate acestea, precum și întreaga colecție a revistei „Dorul”, au fost donate Bibliotecii Județene de familia Dan și Rodica Romașcanu, din Danemarca.
Noul fond de carte va fi inaugurat mâine. „Biblioteca Județeană «Duiliu Zamfirescu» Vrancea vă invită, joi, 18 august 2016, începând cu ora 11, la Sediul Central din Strada Mihail Kogălniceanu nr. 13, la inaugurarea Fondului de carte «Dorul» Dan & Rodica Romașcanu, donat Bibliotecii de către familia Dan și Rodica Romașcanu, din Danemarca, fond cuprinzând 475 de cărți, precum și patru seturi de manuscrise și dactilograme ale unor prestigioși scriitori ai diasporei românești, multe dintre ele însoțite de autograf. Totodată, este donată Bibliotecii colecția integrală a Revistei «Dorul»”, se arată în comunicatul Bibliotecii Județene.
Având în vedere această donație de carte, Biblioteca Județeană inițiază Colecția Literatura de Exil. „Dan Romașcanu este atestat de către Academia Română ca descendent de sânge al familiei domnitorului Constantin Brâncoveanu și este nepotul lui Ionescu Gheorghe Bălăceanu, ultimul Mareșal al Curții Regale a României. În calitate de publicist și director al Editurii «Dorul» și al Revistei «Dorul», Dan Romașcanu participă, în anul 1997, la Târgul de carte de la Frankfurt. Este prima editură din exilul românesc participantă cu stand propriu la un târg de carte din străinătate, continuând în anul 2001 cu participarea la Salonul de Carte de la Paris. Revista «Dorul» a fost fondată în anul 1990 și a apărut lunar timp de 17 ani, ultimul număr – 210 – fiind în decembrie 2007. Printre colaboratorii revistei numărându-se nume de rezonanță din diaspora românească: Pavel Chihaia (membru al organizației anticomuniste «Mihai Eminescu», refugiat politic în Germania, colaborator al Radio Europa Liberă); Adrian Silvan Ionescu (director al Institutului de Istoria Artei), Petre S. Năsturel (reprezentant de seamă al istoriografiei bizantine românești și al bizantinologiei europene, fiind considerat cel mai mare bizantinolog al Franței și al exilului românesc, descendent al celebrului neam al Năstureilor), Radu Negrescu Åžuțu (descendent din neamul domnitorului Alexandru Nicolae Suțu, semnatar, în 1977, al apelului disidentului Paul Goma, coautor și semnatar al unui protest împotriva nerespectării dreptului omului în România), Andrei Pandrea (fiul lui Petre), Bazil Munteanu (profesor la Sorbona și secretarul particular al Elenei Văcărescu, pe când aceasta era ambasador la Paris în perioada interbelică), academician Paul Cernovodeanu. Aceste nume se regăsesc, ca autori, în colecția donată bibliotecii, alături de alt nume”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, tot joi, va fi prezentat și tabloul în ulei pe pânză intitulat Marină, al lui Kristen Berg, care a fost donat Bibliotecii Județene de Dan Romașcanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here