În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. În această săptămână, vă prezentăm ”Șerbet de mure” și ”Dulceață de mure”, rețete care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră â Carte de bucate, practică” (1907), scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Șerbet de mure
Se stoarce și se strecoară mure pentru ca să facă 300 grame de zeamă; această zeamă se toarnă peste 1.200 grame de zahăr pisat și cernut; se adaogă trei grame de vanilie, și se pune pe un foc lin, ca să se topească; după ce s’a topit, se dă la foc iute, spre a se lega ca de șerbet, adăogându-se asupra legatului un sfert de lămâe, și după ce e gata, se scoboară tingirea ca să se răcească. Când fertura va suferi degetul, se ia la mestecat, iar când se schimbă fața se toarnă în borcane.
Dulceață de mure
Se moaie 1.200 grame de zahăr cu 900 grame de apă; se curăță cu albușul unui ou și cu lămâe și se strecoară. Zahărul acesta se pune iar pe foc, se leagă ca jumătate șerbet și apoi se aruncă 1.200 grame de mure curățite și, după ce se leagă bine, se toarnă în castron. La fertura zahărului, se poate pune, după voie, trei grame de vanilie.