Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Problema depozitării gunoiului menajer din Vrancea la groapa de la Tecuci, rezolvată de președintele Marian Oprișan


Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a rezolvat problema depozitării gunoiului menajer colectat la nivelul județului Vrancea, majoritatea primăriilor vrâncene urmând ca de azi să ducă gunoiul menajer la groapa de la Tecuci. Probleme privind depozitarea gunoiului la groapa de la Tecuci au apărut după alegerile locale, când fosta conducere liberală a societății care administra groapa de gunoi, a anunțat primăriile vrâncene că reziliază contractele și că nu va mai accepta gunoi de la localitățile din Vrancea. În urma discuțiilor purtate cu primarul orașului Tecuci, problema a fost rezolvată. Reamintim că gropile de gunoi din Vrancea au fost închise urmând să fie finalizat proiectul Vrancea Curată, care presupune o groapă de gunoi ecologică, puncte de colectare a gunoiului. Valoarea totală a proiectului Vrancea Curată este de peste 43 de milioane de euro și este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu. Proiectul „Vrancea Curată” a fost lansat în anul 2011 de președintele Marian Oprișan.

     Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, a mers ieri la Tecuci unde a discutat cu noul președinte al asociației care se ocupă de administrarea gropii de gunoi, care a foat de acord ca toate primăriile vrâncene sa ducă gunoiul menajer la Tecuci. „În urma demersurilor făcute de președintele Marian Oprișan, care a căutat soluții pentru depozitarea gunoiului menajer până la implementarea proiectului Vrancea Curată, am avut o întâlnire cu noul director al gropii de gunoi de la Tecuci care a fost de acord să primească și să depoziteze gunoiul menajer la această groapa de gunoi. Astfel, începând de mâine (azi-n.r.), toate localitățile vrâncene care au contract cu groapa de gunoi de la Tecuci vor transporta gunoiul în această locație”, a precizat Ionel Cel Mare. Acesta a adăugat că pentru o scurtă perioadă de timp, vechea conducere a interzis depozitarea gunoiului la groapa de la Tecuci, pe motiv că nu are capacitatea necesară pentru a depozita tot gunoiul din localitățile vrâncene, însă noua conducere a revenit asupra acestei decizii.
    Vă reamintim că administrația județeană are în derulare proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Vrancea”, cunoscut și sub numele de Vrancea Curată. În prima etapă au fost închise depozitele de deșeuri urbane (fostele gropi de gunoi) din localitățile: Focșani (Golești), Adjud, Panciu, Odobești și Mărășești (Haret). Proiectul „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor” urmărește să stabilească, la nivelul județului Vrancea, un sistem de management al deșeurilor sustenabil, suportabil și eficient care îndeplinește directivele Uniunii Europene și legislația României. Ulterior au fost demarate lucrările privind „Construcția Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, Stației de Sortare și Stației de Compostare de la Haret, județul Vrancea”. Realizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Haret presupune derularea următoarelor lucrări: construirea unui depozit ecologic de deșeuri; construirea unei stații de compostare; construirea unei stații de sortare; construirea de clădiri administrative, parcări etc. Capacitatea totală de stocare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Haret  este de 1,8 milioane metri cubi, iar durata de viață este estimată  la 26 de ani.
    Prima celulă construită în cadrul proiectului, se întinde pe o suprafață de aproximativ 5 hectare și va asigura stocarea deșeurilor din tot județul Vrancea pentru o perioadă de șapte ani. Pe lângă celulele de depozitare, la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Haret se va realiza un sistem de management al apei de suprafață, tratarea levigatului, colectarea biogazului rezultat din fermentații și arderea acestuia. În plus, este construită o clădire administrativă, un pod de cântărire și alte facilități administrative. În ceea ce privește Stația de compostare, aceasta va avea o capacitate de 15.000 tone/an și se compune dintr-o zonă de recepție, o zonă de compostare, o zonă de maturație și o zonă de depozitare. Toate aceste construcții se vor întinde pe o suprafață de aproximativ 2 hectare. Stația de sortare de la Haret va permite sortarea diferitelor tipuri de deșeuri și va contribui la atingerea obiectivelor privind reciclarea, asumate de România ca țară membră a Uniunii Europene. După finalizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) se estimează ca aici să poată fi depozitate aproximativ 70.000 de tone de deșeuri.

Se construiesc 3 stații de transfer și 6 platforme de colectare

    Tot în cadrul proiectului Vrancea Curată a fost semnat contractul privind construcția a 3 stații de transfer și 6 platforme de colectare. Conform contractului, o stație de transfer a deșeurilor este constituită din platformă betonată și rampă cu 10 respectiv 6 posturi, drumuri interioare de acces și împrejmuire cu gard metalic. Stațiile de transfer vor fi amplasate de-a lungul drumurilor asfaltate pentru a asigura accesul facil al camioanelor și constau într-o rampă și o zonă de transfer, fiind prevăzute cu containere a căror volum este de 32 mc și care vor fi plasate în apropierea acestora. Containerele de la stațiile de transfer vor fi transportate de vehiculele de transport ale Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret (localitatea Movilița). Pentru deșeurile voluminoase, DEEE (deșeuri din echipamente electrice și electronice) și deșeurile periculoase mici vor fi construite 6 platforme de colectare. Aceste tipuri de deșeuri vor fi colectate de către operatorii de deșeuri autorizați. Fiecare platformă de colectare constă într-o suprafață betonată de 1.000 mp, împrejmuită de un gard, o cabină poartă, un container de deșeuri periculoase și 4 recipiente cu un volum de 10 mc fiecare. Aceste platforme sunt situate în Focșani – Mândrești (2), în Adjud (1), în Mărășești (1), în Panciu (1) și Odobești (1). Deșeurile colectate vor fi transferate la aceste stații de transfer sau direct la depozitul ecologic de deșeuri de la Haret. De la stațiile de transfer, containerele vor fi ridicate de camioane de transport și transferate la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret.

Stații de transfer la Focșani, Vidra și Adjud

    Pentru stațiile de transfer sunt prevăzute următoarele amplasamente: stația de transfer Focșani cu o capacitate de 40.000 mc pe an – amplasată în vecinătatea depozitului de deșeuri de la Golești. Această stație deservește zona centrală a județului. Stația de transfer Vidra, cu o capacitate de 7000 mc pe an, este amplasată în apropiere de localitatea Vidra. Această stație deservește zona de munte a județului. Stația de transfer Adjud are o capacitate de 7000 mc pe an și este amplasată în vecinătatea depozitului de deșeuri Adjud. Această stație deservește zona de nord a județului.
    Zona de sud a județului este deservită de stația de la Gugești, obiectiv construit în perioada 2007-2008 pe fonduri Phare și care va fi integrat în proiectul general SMID. Platformele de colectare, denumite inițial centre de colectare a deșeurilor electrice și electronice, deșeuri periculoase și voluminoase, în număr de cinci corespund fiecărei localități urbane a județului, excepție făcând municipiul Focșani care are în dotare două platforme. Fiecare din aceste centre cuprind câte o platformă betonată, un container închis pentru deșeurile periculoase (vopseluri expirate, substanțe chimice improprii utilizării), containere închise pentru deșeurile electrice și electronice, container de deșeuri voluminoase, cabină portar, împrejmuire cu gard metalic. Suprafața de teren aferentă unui depozit este de 1000 mp. Aceste depozite sunt deservite de operatorul regional de salubritate. De proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor” – Vrancea Curată, urmează să beneficieze aproximativ 361.193 de vrânceni, din care 146.571 de cetățeni locuiesc în mediul urban și 219.622 de cetățeni locuiesc în mediul rural.

Derularea proiectului „Vrancea curată”, întârziată de contestații

    Vrancea are în derulare proiectul cu fonduri europene „Sistemul de management integrat al deșeurilor Vrancea Curată” însă, din cauza contestațiilor făcute de diverși operatori economici, a fost tergiversată realizarea celulelor unde să fie depozitate deșeurile. Practic, celulele din Centrul de management al deșeurilor de la Haret au fost prima investiție demarată, iar contestațiile firmelor care au participat la licitațiile publice au întârziat acest proiect cu peste doi ani. Între timp, celelalte investiții au decurs normal, inclusiv neutralizarea fostei gropi de gunoi de la Haret. Ori, conform procedurilor, această groapă trebuia să fie neutralizată și închisă după ce se finalizau lucrările la Centrul de management. În acest moment, lucrările la celulele unde vor fi depozitate deșeurile sunt în desfășurare și ar urma să fie finalizate în 2016.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?