Direcția pe probleme religioase (Diyanet), puternică instituție publică turcă, a anunțat marți că a concediat alți 2.560 de angajați în cadrul unei vaste acțiuni de epurare, declanșată după tentativa de lovitură de stat militară, și care vizează orice persoană care are legătură cu predicatorul Fethullah Gülen, relatează AFP.
Turcia cere extrădarea fostului imam Fethullah Gülen, care s-a exilat în SUA și este acuzat de organizarea loviturii de stat din 15 iulie. Aceste 2.560 de persoane se adaugă altor 1.112 de angajați ai Diyanet care au fost deja concediați, potrivit unui comunicat difuzat de acest organism care prezintă o cifră totală de 3.672 de concedieri. „Comisiile înființate în acest scop (pentru a-i îndepărta pe simpatizanții lui Gülen) fac o treabă riguroasă”, se arată în comunicat.
Diyanet, organism direct legat de premier, a fost creat pentru a asigura controlul islamului sunnit, curent al islamului dominant în Turcia, și este criticat de laici pentru că tratează în mod diferit celelalte curente musulmane, în special minoritatea progresistă alevi. Miniștrii cultului musulman sunnit sunt funcționari remunerați de stat. Diyanet are peste 100.000 de funcționari și bugetul său este considerabil, superior în special celui alocat mai multor ministere, între care cel al Sănătății.
Zeci de mii de funcționari au fost concediați de la tentativa de lovitură de stat eșuată după ce au fost acuzați de legături cu fostul imam. Campania de epurare a vizat în special armata, justiția, presa și serviciile de informații. În plus, 16.000 de persoane au fost inculpate și arestate și aproximativ 6.000 de alți suspecți sunt reținuți, a afirmat marți ministrul Justiției, Bekir Bozdag.