GONARTROZA sau ARTROZA GENUNCHIULUI

0
1502


Definitie

    Gonartroza sau artroza genunchiului este o afecțiune degenerativă ce constă în  distrugerea progresivă a cartilajului articular prezent pe extremitățile osoase articulare. În cazul genunchilor, ca și în cazul celorlalte articulații, părtile opuse ale oaselor sunt acoperite de cartilaj. În cazul în care cartilajul este deteriorat din cauza uzurii, afecțiunea este denumită de către medici drept artroza genunchiului.

    Cum este corpul nostru afectat :

    Gonartroza este o boală cu debut insidios, lent, având o perioadă de debut cuprinsă între câteva luni și 3-5 ani.
    Simptomul principal este durerea la nivelul genunchiului, cu caracter profund și care apare de obicei la mobilizarea articulației după o perioadă de repaus. În stadiile avansate poate apărea instabilitate la nivelul genunchilor; rotula nu mai stă în poziția corectă, iar durerea devine atât de mare, încât nu mai răspunde la antiinflamatoare.
 

    Cauze și riscuri :

    Boala poate debuta pe un genunchi anatomic normal, pe fondul suprasolicitării sau pe un genunchi deja lezat de alte afecțiuni colaterale sau cu predispoziții, supus unor traumatisme minore. 
    Există mai mulți factori care duc la artroza genunchiului: o predispoziție genetică, excesul de greutate, lipsa de mișcare sau efortul excesiv, cât și leziunile repetate asupra genunchilor. Persoana afectată poate să nu simtă artroza genunchiului pentru o lungă perioadă de timp. Atunci când uzura cartilajului a atins un anumit grad, prin durerea foarte puternică,  gonartroza își anunță prezența.
 
    Prevenție :

    Pentru a nu se ajunge la diagnosticul de gonartroză, există diverse modalități de prevenire ce pot fi integrate din timp, în stilul de viață al fiecăruia dintre noi, cum ar fi: controlul greutății, hidratarea, o dietă sănătoasă, cu alimente bogate în calciu și eliminarea activităților care exercită o tensiune excesiva asupra genunchilor. Puteți folosi orteza elastică de genunchi sau o genunchieră mobila din neopren pentru  mai multă siguranță si confort in mișcare.
 
    Tratament :

    La primele manifestări se combină procedurile de fizio și kineto terapie cu tratamentul medicamentos condroprotector și infiltrațiile intraarticulare, în varianta monodoză sau  doze repetate.
    O foarte mare eficacitate o pot avea și genunchierele, iar la magazinul Ortopedica din Focsani, din strada Cuza Vodă, nr 5-7, veți descoperi o gamă largă cu produse GRATUITE sau COMPENSATE prin CAS. Vă așteptăm!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here