Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Unitățile de transfuzie de la spitalele Focșani și Adjud NU SUNT AUTORIZATE


În sistemul sanitar românesc funcționează 108 unități sanitare publice și 34 unități sanitare private cu unități de transfuzie sanguine fără autorizație. Precizările vin de la Ministerul Sănătății, în contextul cazurilor de transfuzii greșite la două spitale din București. Pe listă se află și unitățile de transfuzie de la Spitalul Județean Sf. Pantelimon Focșani și de la Spitalul Municipal Adjud. „Ministerul Sănătății a realizat o centralizare a situației autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private. Pe de-o parte, ministerul a cerut situațiile de la Direcțiile de Sănătate Publică(DSP) din toate județele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii. Rezultatul arată că 108 unități publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
    Constantin Mîndrilă, managerul Spitalului Județean Focșani, spune că este o chestiune de formă, nu de fond. „Situația este una generală, la nivel național. Noi avem un punct de lucru, care va deveni unitate de transfuzie sanguină, conform noilor prevederi. Am primit adresă de la minister, mâine sau poimâine trimitem actele, așa că suntem în curs de autorizare. Punctul are personal calificat, are dotarea corespunzătoare: frigidere speciale pentru sânge, plasmă, primite chiar de la Ministerul Sănătății printr-un proiect național”, a precizat Constantin Mîndrilă.
    În comunicatul de la Ministerul Sănătății se mai arată că în perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. „Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni. În această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată sau de către CTS județean, redirecționarea pacienților cu intervenții chirurgicale care nu reprezintă urgențe către alte unități sanitare sau alte măsuri. Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri. În același timp, ministerul lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor. Documentul este în curs de finalizare și va fi publicat în cel mai scurt timp”, se mai arată în comunicatul MS.
    Surse medicale spun că, deși ministerul propune asigurarea serviciilor de către Centrele de Transfuzii Sanguine județene, nici acestea nu sunt autorizate, fiiind, și în acest caz, o chestiune de birocrație. Pe de altă parte, specialiștii spun că în centre are loc recoltarea sângelui sănătos, nefiind permisă aici o activitate de transfuzie la bolnavi, pentru că există riscul de contaminare.
    LISTA unităților neautorizate sunt AICI 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?