Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

TEZAUR geto-dacic descoperit la Petrești! Un bărbat a găsit 91 monezi de argint


Un tezaur unicat format din 91 piese de argint din perioada geto-dacică a fost descoperit în zona Petrești de un locuitor din comuna Vânători. Bărbatul avea autorizație pentru detector de metale și le-a spus autorităților că a descoperit comoara pe un islaz. A fost anunțată Primăria, Poliția din Vânători care a întocmit documentația și a sesizat instituțiile de cultură din Vrancea pentru a prelua tezaurul. Monezile au fost preluate de specialiștii de la Direcția de Cultură și Muzeul Vrancei. Tezaurul este compus din 91 piese de argint, cu o greutate de circa 10-13 grame fiecare. Cercetătorul Aurora Apostu de la Muzeul Vrancei ne-a spus că monezile sunt micuțe, au inscripții geto dacice, pe avers au capul lui Zeus cu barbă iar pe revers un cal în mișcare cu o cruce. „Am preluat tezaurul, l-am cântărit și l-am depozitat în casa de bani. Așteptăm acum confirmarea datării pentru că o asemenea descoperire ar fi unicat în Vrancea. Am trimis imagini la colegii de la Iași pentru a vedea care este și opinia lor referitor la aceste monede”, ne-a spus cercetătorul Aurora Apostu.
    Monezile sunt în stare perfectă, de parcă ar fi pregătite pentru o expoziție. Specialiștii vor continua cercetările în zilele următoare pentru a vedea condițiile în care au fost găsite monezile. Directorul Direcției de Cultură, Traian Negulescu, ne-a spus că specialiștii vor merge în teren împreună cu persoana care a găsit monezile pentru a vedea condițiile în care au fost găsite. „Monezile au origine dacică, sunt într-o stare foarte bună. Noi le-am preluat, urmează să fie realizată o expertiză și apoi să fie clasate în patrimoniul cultural național. Vom continua cercetările, vrem să vedem unde au fost găsite, poate mai găsim alte lucruri importante”, ne-a spus Negulescu.
    Monezile par să fie drahme getice de tip Dumbrăveni. Sunt monezi care imită originalele macedonene, respectiv tetradrahma lui Filip al II-lea cu reprezentarea călărețului regal pe revers, după cum se arată într-un volum de Cercetări Numismatice al Muzeului Național de Istorie. Aceste monezi sunt o dovadă a folosirii de către geto-daci a unui sistem monetar propriu.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?