Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea anunță că au fost publicate, în Monitorul Oficial, noile criterii de performanță privind constituirea, încadrarea și dotarea serviciilor voluntare și a serviciilor private pentru situații de urgență.
„În monitorul Oficial nr. 469 din 23.06.2016, Partea I, afost publicat OMAI 96/2016 Criteriile de performanță privind constituirea, încadrarea și dotarea serviciilor voluntare și a serviciilor private pentru situații de urgență.
În scopul informării oportune și asigurării condițiilor necesare aplicării eficiente a prevederilor actului normativ menționat anterior, vă supunem atenției următoarele:
Au obligația constituirii de servicii proprii tip C1 operatorii economici și instituțiile care au în administrare:
a) clădiri sau ansamblu de clădiri de învățământ de nivel centru universitar, inclusiv spații de cazare aferente acestora cu un număr de studenți mai mare de 1.000, forma de învățământ – zi;
b) clădiri sau ansamblu de clădiri pentru sănătate, cu un număr de paturi mai mare sau egal cu 100;
c) clădiri sau ansamblu de clădiri pentru cultură, cu număr de locuri mai mare de 600;
d) clădiri pentru activități sportive și spectacole cu peste 600 de locuri;
e) clădiri sau ansamblu de clădiri și spații anexe pentru comerț, cu suprafața desfășurată peste 1.500 mp;
f) clădiri sau ansamblu de clădiri pentru turism, cu număr de locuri mai mare de 200;
g) clădiri înalte sau foarte înalte, cu excepția clădirilor de locuit;
h) clădiri sau ansamblu de clădiri pentru producție și/sau depozitare, cu suprafața desfășurată între 10.000 și 50.000 mp, cu risc mare și foarte mare de incendiu.
Operatorul economic supus legislației privind controlul accidentelor majore în care sunt implicate substanțe periculoase, precum și cel care are în administrare clădiri sau ansambluri de clădiri, cu suprafața desfășurată mai mare de 50.000 mp, cu risc mare și foarte mare de incendiu, are obligația să constituie serviciu propriu tip C2.
În cazul operatorului economic supus legislației privind controlul accidentelor majore în care sunt implicate substanțe periculoase și care își desfășoară activitatea integral în clădiri (și instalații) protejate cu instalații automate de stingere a incendiilor, potrivit scenariilor de securitate la incendiu și/sau raportului de securitate, serviciul constituit va fi de tip C1.
În situația în care nu constituie serviciu propriu, operatorii economici și instituțiile specificate anterior trebuie să încheie contracte, conform legii, cu servicii voluntare, cu operatori economici sau instituții care au constituite servicii proprii sau cu societăți prestatoare de servicii. Serviciile cu care se încheie contracte trebuie să dețină categoria în care s-ar încadra beneficiarul și să asigure o intervenție operativă și eficace.
Operatorul economic sau instituția care a constituit serviciu propriu poate încheia contracte cu alt operator economic sau instituție numai dacă poate asigura intervenția operativă.
Toate Serviciile Voluntare și Private pentru Situații de Urgență au obligația obținerii avizului specific de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Anghel Saligny» al județului Vrancea, până la data de 22 iulie 2017, în conformitate cu actul normativ mai sus menționat. În acest sens în perioada următoare va fi organizată o convocare de pregătire a responsabililor serviciilor private și voluntare din județul Vrancea”, este comunicat transmis de reprezentanții Compartimentului Informare și Relații Publice al ISU Vrancea.