Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Cei care doresc și-ar putea plăti retroactiv contribuția la pensii


Persoanele care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii în ultimii cinci ani ar putea avea posibilitatea de a-și plăti retroactiv aceste asigurări, prin încheierea unui contract de asigurare socială cu Casa Județeană de Pensii. Acest lucru este reglementat de o propunere legislativă și va putea fi făcut pentru maxim cinci ani anteriori, calculați de la data încheierii contractului de asigurare socială, plătind contribuția de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă. 
O măsură legislativă asemănătoare s-a mai luat și prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 94/2010, care a avut aplicabilitate până la 31 decembrie 2010. „Crearea cadrului legal în temeiul căruia persoanele care nu au calitatea de pensionari și nu au fost asigurate în sistem să poată face acest lucru este necesară având în vedere principiul egalității de tratament pentru toți, și ținând cont de existența a numeroase solicitări din partea unor cetățeni români din țară și străinătate privind asigurarea la sistemul public de pensii, în scopul de a evita excluderea socială a unor categorii de persoane care în prezent nu pot accede la o pensie din sistemul public de pensii, întrucât nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare”, se arată în expunerea de motive a inițiatorului proiectului de act normativ.
    Contribuția de asigurări sociale datorată se va calcula prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă, reglementată pentru fiecare din luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul o constituie cel puțin valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară pentru fiecare dintre lunile din perioada pentru care se solicită efectuarea plății contribuției de asigurări sociale. Valoarea salariului de bază minim brut pe țară ce va fi utilizat la calculul contribuției de asigurări sociale datorate va fi, dacă proiectul de lege se va aproba, următoarea: pentru ianuarie-septembrie 2008 – 500 lei; octombrie-decembrie 2008 – 540 lei; octombrie-decembrie 2008 – 540 lei; pentru anul 2009 – 600 lei; pentru anul 2010 – 600 lei; pentru anul 2011 – 670 lei; pentru anul 2012 – 700 lei.
    Cota de contribuție de asigurări sociale care se va utiliza la calculul contribuției de asigurări sociale datorate va fi următoarea: pentru ianuarie – noiembrie 2008 – 29%; pentru decembrie 2008 – 27,5%; pentru ianuarie 2009 – 28%; pentru februarie – decembrie 2009 – 31,3%; pentru anul 2010 – 31,3%; pentru anul 2011 – 31,3%; pentru anul 2012 – 31,3%.
    Plata contribuției de asigurări sociale se va putea efectua într-o singură tranșă sau eșalonat, în câteva tranșe, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2012. Plata contribuției se va face prin mandat poștal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria Casei Județene de Pensii în raza căreia se află domiciliul solicitantului.
    Baza lunară de calcul la care se va achita contribuția de asigurări sociale se folosește la calculul punctajului lunar utilizat potrivit legii, la stabilirea cuantumului pensiei din sistemul public de pensii.  
    De menționat este faptul că perioadele pentru care se va putea efectua plata contribuției de asigurări sociale vor fi cele anterioare datei la care sunt îndeplinite condițiile privind vârsta standard de pensionare. Vârsta standard de pensionare este prevăzută în Anexa nr. 5 a Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?