Doi bătrâni, respectiv un bărbat din Răstoaca și o femeie din Jariștea, au rămas fără agoniseala de o viață după ce au fost înșelați de persoane care s-au drept rude ale lor. Dacă bărbatul nu i-a dat apelantului decât suma de 8.000 de lei, femeia a înmânat întreaga sumă solicitată de necunoscut, adică 20.000 de lei.
Astfel, în dimineața zilei de 27 iulie, un bărbat din Răstoaca, a sesizat faptul că a fost sunat cu o seară înainte de o persoană care s-a recomandat a fi procuror. Necunoscutul i-a spus că nepoata sa ar fi fost implicată într-un accident rutier, iar pentru a scăpa basma curată trebuie să plătească suma de 20 de mii de lei. Potrivit polițiștilor, bărbatul nu a avut decât 8 mii de lei, pe care i-a dat persoanei trimise de așa-zisul procuror. „La data de 27 iulie a.c., ora 06.53, polițiștii din Răstoaca au fost sesizați de un bărbat din localitate despre faptul că în seara zilei de 26 iulie a.c., în jurul orelor 22.30 ar fi fost contactat telefonic de o persoană de sex masculin care s-a recomandat a fi procuror, aducându-i la cunoștință faptul că nepoata sa a fost implicată într-un accident de circulație în urma căruia aceasta a vătămat grav o persoană. Totodată, apelantul le-ar mai fi spus și faptul că dacă vor ca nepoata lor să nu ajungă la pușcărie să dea suma de 20000 de lei pentru a se împăca cu persoana vătămată. Victima i-a spus că nu are decât suma de 8000 de lei, acesta din urmă spunând că e suficient și atât, iar în aproximativ 15 minute la poartă s-a prezentat o persoană de sex masculin, căruia i-a înmânat suma de 8000 de lei. Persoana care a luat banii i-a transmis persoanei vătămate ca până dimineată să nu contacteze pe nimeni, lucru pe care l-a și făcut. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune”, au transmis polițiștii vrânceni prin intermediul unui comunicat de presă.
O oră mai târziu, oamenii legii din Jariștea au fost sesizați despre un caz asemănător. Este vorba de o femeie de 80 de ani, care a reclamat faptul că i-a dat unei persoane necunoscute 20 de mii de lei pentru a-și scăpa ginerele de necazuri. „Tot la data de 27 iulie a.c., ora 07.45, polițiștii din Jariștea au fost sesizați de o femeie în vârstă de 80 ani, din localitate, despre faptul că în seara zilei de 26 iulie a.c., în jurul orei 23.00, ar fi fost contactată telefonic de către o persoană care s-a recomandat ca fiind fiica ei. Aceasta i-ar fi relatat faptul că soțul ei a avut un accident rutier, soldat cu victimă și are nevoie de suma de 20000 lei. În timpul discuției a intervenit o persoană de sex bărbătesc, care s-a recomandat a fi procuror și au ajuns la înțelegerea de a-i remite doar 5000 lei. Bărbatul i-a mai transmis faptul că îl va trimite pe secretarul lui pentru a ridica banii, precizându-i că nu trebuie să închidă telefonul, pentru că urmează a discuta și alte detalii despre starea gravă de sănătate a victimei. La aproximativ o oră, la poarta locuinței femeii, după alte indicații telefonice, s-a prezentat un bărbat, care a primit suma de 5000 lei de la partea vătămată. Persoana vătămată, după înmânarea banilor a discutat din nou cu așa-zisul procuror și în alte două rânduri i-a remis sumele de 5000, respectiv 10000 lei, pentru serviciile medicale ale unui doctor, bani pe care i-a înmânat aceleiași persoane de etnie rromă, care a venit la intervale de cca. o oră. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune”, se specifică în același comunicat.
Nu dați curs unor astfel de apeluri
Din cauza creșterii numărului unor astfel de infracțiuni, polițiștii fac recomandări pentru ca vrâncenii să nu mai cadă în plasa infractorilor. „Pentru prevenirea unor situații anterior prezentate, polițiștii vă recomandă să manifestați prudență în cazul în care sunteți contactați telefonic și să nu dați curs solicitării de a trimite bani persoanelor necunoscute. Persoanele care comit astfel de înșelăciuni utilizează calități false (avocat, procuror, polițist sau medic) și solicită telefonic diferite sume de bani diverselor persoane. Banii sunt ceruți sub pretextul că rude apropiate (fiu, fiică, ginere) au fost victimele unor accidente de circulație și au nevoie de bani pentru intervenții urgente medicale sau au fost reținute de organele de poliție pentru săvârșirea unor astfel de fapte grave (cu victime decedate sau rănite grav), iar sumele de bani reprezintă onorariul acestora ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentelor de circulație. Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, care, în prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afișaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauție a suspecților. Sub imperiul emoțiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai rețin detaliile discuțiilor și sunt ușor influențabile, astfel încât, cu foarte mare ușurință, acceptă să transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecți”, se arată în comunicatul IPJ Vrancea.
Cei care apelează la astfel de înșelăciuni sunt deținuți
Oamenii legii spun că, de regulă, cei care apelează la metoda „Accidentul” sunt deținuți în diverse penitenciare din țară, care au complici aflați în libertate. În cazul în care primiți un astfel de telefon este bine să fiți informați, astfel veți ști cu exactitate cum să acționați. „Din cazuistica intrumentată până în prezent a reieșit faptul că majoritatea suspecților de înșelăciuni sunt deținuți în diverse penitenciare, iar transferurile bancare sunt solicitate a fi făcute în conturile unor complici care se află în libertate. Pentru prevenirea unor astfel de situații, polițiștii vă recomandă să manifestați prudență în cazul în care primiți un astfel de telefon și să nu dați curs respectivelor solicitări, în ciuda reacției emoționale de moment. Înainte de a vă oferi ajutorul, aveți în vedere și următoarele aspecte:
– În cazul unui accident, nu există noțiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătorești în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăți de asigurări.
– Orice accident/ eveniment de circulație are două variante de soluționare:
1) depunerea unei plângeri la unitatea de poliție care se va ocupa mai departe de cazul respectiv;
2) înțelegerea amiabilă a părților, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polița de asigurare auto obligatorie. Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale.
– Oricine poate fi victima unui accident dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgență este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât și autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.
– De asemenea, trebuie să cunoașteți faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este de obicei anunțat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru. Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informația înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde vreo acțiune. În niciun caz nu dați crezare imediat unor «povești» anunțate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificați informația printr-un apel la 112 sau sesizați cea mai apropiată unitate de poliție. Într-adevăr unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, dar nu și în cazul serviciilor medicale de urgență. De aceea, în niciun caz nu trimiteți bani prin persoane necunoscute, în speranța că îi veți ajuta pe cei dragi. Nu faceți decât
să cădeți în plasa întinsă de cei care doresc să profite de lipsa dumneavoastră de informare”, se mai arată în același comunicat.
Persoanele în vârstă, cel mai ușor de păcălit
Dacă ați primit un astfel de telefon este bine să nu vă pierdeți cu firea, ci să verificați tot ceea ce vă spune persoana de la celălalt capăt al telefonului. Poliția vrânceană vă recomandă:
„- verificați dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereți date despre unitatea medicală, de poliție sau parchet unde s-ar afla aceasta și sunați pentru confirmare). În astfel de situații, reprezentanții Poliției sau Parchetului nu rețin telefoanele mobile ale părților implicate în accidente rutiere;
– dacă sunteți contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, și nu ați putut verifica veridicitatea informațiilor, solicitați-i acestuia o întâlnire directă și anunțați Poliția la numărul de urgență 112 pentru a vă acorda sprijin;
– fiți atenți la persoanele cu care intrați în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmarească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră și să afle detalii despre familie sau vecini;
– nu primiți în locuință persoane care pretind că sunt de la diverse societăți comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce ați verificat actul de identitate și legitimația de serviciu. Nu le furnizați acestora informații despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini”, au adăugat oamenii legii.