Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Peste 2000 de cereri de modificări de pensii, depuse la Casa Județeană de Pensii


De la începutul acestui an, au fost depuse la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea 2329 cereri de modificări drepturi, foarte multe dintre acestea vizând recalcularea pensiilor, ca urmare a faptului că pensionarii respectivi au realizat stagii de cotizare după data înscrierii la pensie. Potrivit celor spuse de Monica Moldovan, purtătorul de cuvânt al instituției, în primul semestru al anului în curs, pentru adăugare vechime sau stagii de cotizare au fost depuse 729 cereri. Alte 394 cereri au solicitat modificarea punctajului mediu anual, 124 cereri au vizat revizuirea pensiei, alte 6 revizuire acordare indice corecție și 116, modificarea stagiului de cotizare pe condiții de muncă. În rest, au fost depuse două cereri pentru acordare sumă fixă gradul I, 20 pentru anulare decizie pensie conform art. 103 (3) din Legea nr. 263/2010, 134 decizii debit, 32 pentru diverse lucrări, o cerere pentru evaluare conform HG nr. 1550/2004, 144 cereri de încetare plată, o solicitare de modificare pensie națională+comunitară, 126 cereri de modificare grad de invaliditate, 30 pentru modificare număr urmași și 29 pentru modificare nume titular/adresă. „Au mai fost patru modificări conform OUG nr. 19/2007, legea nr. 250/2007 și OUG nr. 100/2008, alte 86 de treceri la limită de vârstă la cerere, încă o trecere la limită de vârstă la cerere, conform Legii nr. 380/2013 și 36 de cereri pentru repunere în plată a drepturilor. Au mai fost înregistrate, de asemenea, 305 suspendări de la plata drepturilor și zece suspendări la cerere. Precizăm că transformarea pensiei anticipate, anticipate parțiale și de invaliditate în pensie pentru limită de vârstă se face din oficiu”, a detaliat Monica Moldovan, purtătorul de cuvânt al CJP Vrancea.
    Legislația în vigoare are prevederi clare cu privire la condițiile în care pensionarii pot solicita recalcularea pensiilor, în cazul în care obțin venituri după pensionare, astfel încât cuantumul acestora să fie mărit. Această recalculare poate fi cerută oricând după ieșirea la pensie, dacă persoana în cauză obține venituri pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale. Actele normative în vigoare nu impun realizarea unui stagiu minim de cotizare după pensionare pentru solicitarea recalculării, iar acest lucru poate fi făcut după fiecare stagiu.
    Cererea de recalculare se depune la sediul CJP Vrancea iar împreună cu aceasta vor fi lăsate un cupon de pensie, actele doveditoare în baza cărora se solicită recalcularea și o copie a actului de identitate. Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice mai prevede că recalcularea se mai poate face și prin adăugarea veniturilor și/sau stagiilor de cotizare nevalorificate la momentul stabilirii pensiei sau prin depunere de documente suplimentare care nu există la dosar, dar care influențează cuantumul acesteia. Suma reprezentând cuantumul pensiei recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea. De reținut este faptul că orice schimbare în situația pensionarului, care conduce la modificarea condițiilor în funcție de care s-a stabilit sau se plătește pensia, trebuie comunicată Casei Județene de Pensii în maxim 15 zile.

În ce cazuri poate fi cumulată pensia cu salariul

    Pensionarii care pot cumula pensia cu venituri pentru care plata CAS este obligatorie sunt: pensionarii pentru limită de vârstă; nevăzătorii; pensionarii de invaliditate gradul III și copiii pensionari de urmaș încadrați în gradul III de invaliditate; copiii pensionari de urmaș până la 16 ani, sau până la 26 de ani dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ, până la terminarea acestora. Totodată, soțul supraviețuitor care beneficiază de pensie de urmaș poate s-o cumuleze cu venituri din activități profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, dacă acestea nu depășesc 35% din câștigul salarial mediu brut. Și bugetarii pot cumula pensia cu salariul, condiționarea de anumit plafon la venituri fiind eliminată încă din toamna anului 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?