Ediția: Luni 13 ianuarie 2025 Nr. 6791
Ediția: Luni 13 ianuarie 2025 Nr. 6791

GALERIE FOTO : Omagiu pentru făuritorii României Mari, la Muzeul Unirii din Focșani


Comunitatea istoricilor din România a adus un omagiu înaintașilor care au făcut posibilă România Mare, de la Tisa la Marea Neagră, la 1918. Sâmbătă, la Muzeul Unirii, a avut loc o sesiune științifică națională dedicată Primului Război Mondial, în organizarea Academiei Oamenilor de Știință din România, Consiliul Județean, Muzeul Vrancei. Sesiunea a fost dedicată celor „100 de ani de la intrarea României în războiul pentru unitatea națională”, un prilej pentru prezentarea de date și informații mai puțin cunoscute despre momentul intrării României în Primul Război Mondial, despre persoanele care au luat această decizie. „Războiul întregirii se cuvine a fi conștientizat ca mărturie și suport pentru certitudinea perenității neamului românesc în spațiul european în care s-a născut și căruia i s-a integrat cu zestrea de civilizație, cultură și creativitate, oricare ar fi configurația politică și economică a continentului de azi și de mâine”, a spus profesorul dr. Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancei, în discursul inaugural.
    Acesta a amintit despre ținutul Vrancei, un loc al jertfei și biruinței în conștiința românilor și Focșani, oraș al unirii. „Acest loc de legendă și istorie a avut un destin care l-a impus pentru totdeauna, cu ecou și strălucire, în existența și devenirea neamului, purtând în miezul său simbolistica unor adevăruri îndreptățite, unitate, independență, suveranitate, slobozenie…Întregul timp al devenirii noastre, cuprins între trecut și viitor, s-a condensat atunci, în toamna anului 1916 și vara anului 1917, în străvechiul ținut al Putnei. În condițiile geopolitice ale Primului Război Mondial, a perspectivei destrămării marilor imperii vecine în componența cărora intraseră teritorii românești, se ivise momentul istoric prielnic pentru eliberarea acestora, pentru desăvârșirea unității naționale și statale a României. În noi, în virtuțile noastre, în vitejia noastră, glăsuia proclamația către țară a regelui Ferdinand din 14 august 1916, stă putința de a ne reda dreptul ca într-o Românie întregită și liberă, de la Tisa la mare, provinciile românești să propășească în pace privitor destinelor și aspirațiilor gintei noastre”, a spus profesorul dr. Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancei.
    La momentul festiv al deschiderii sesiunii a fost prezent și vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare. Acesta le-a transmis istoricilor mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, și i-a asigurat de sprijinul acordat Muzeului Vrancei. Prezent la manifestare, profesorul universitar dr. Doru Sabin Delion, vicepreședinte al Academiei Oamenilor de Știință din România, a vorbit despre rolul acestei instituții de cultură. Academia Oamenilor de Știință este urmașa Academiei de Științe înființate în 1935 și a Asociației Oamenilor de știință, înființată în perioada regimului comunist. Academia numără 240 de membri din România și 60 de membri străini.

Informații inedite despre Primul Război Mondial   

    Moderatorul sesiunii științifice a fost profesorul universitar dr. Ioan Scurtu, sufletul secției de istorie a Academiei Oamenilor de Știință. Au fost prezentate informații inedite despre opiniile liderilor politici de la 1916 despre intrarea României în Primul Război Mondial și argumentele aduse pentru a-și susține pozițiile. Istoricii au remarcat poziția tranșantă a regelui Ferdinand și a lui Ion I.C. Brătianu, pentru intrarea României în Război alături de puterile Antantei. Aceasta în contrast cu poziția șovăielnică a lui Carol I de la 21 iulie 1914. În 1914, la Consiliul de Coroană, a fost decisă neutralitatea României, deși regele ar fi dorit respectarea tratatelor încheiate cu Germania. În schimb, doi ani mai târziu, regele Ferdinand a anunțat Consiliul de Coroană că decizia a fost luată, că Guvernul a decis intrarea în război alături de Antantă, ceea ce însemna sacrificarea sa ca german pentru țara pe care o conducea. Variantele integrale ale comunicărilor vor fi tipărite într-un volum dedicat manifestării care va fi publicat în perioada următoare de către Muzeul Vrancei.
    În prima parte a zilei au fost susținute lucrările „Pregătirea intrării României în Războiul Mondial”- prof univ. dr. Constantin Bușe, „Primul Război Mondial : dimensiuni didactice”-prof. univ. dr. Elena Moraru, „Documente de arhivă privind intrarea României în Primul Război Mondial”-prof. univ. dr. Corneliu Mihail Lungu, „Ion. I. C. Brătianu : «Îmi asum răspunderea acestui act»”- prof. univ. dr. Ioan Scurtu, „Începutul ocupației germane în Brăila (1916)” -prof. univ. dr. Ionel Cândea. Au urmat două secțiuni în care lucrările istoricilor au fost prezentate într-un spațiu mai restrâns, în două camere separate. Lucrările prezentate au fost „1916- Curente politice în lumea românească” – prof. univ. dr. Petre Èšurlea, „Tratatul politic și Convenția Militară semnate de România cu Antanta la 4/16 august 1916” – col. dr. Gheorghe Cristache, „România în 1916 între interesul național și geopolitica Marilor Puteri” – prof. univ. dr. Constantin Hlihor, „Mișcarea feministă din România și Primul Război Mondial” -prof. univ. dr. Ștefan Păun, „Cuplul de comandă Constantin Prezan – Ion Antonescu în slujba făuririi României Mari” -prof. univ. dr. Jipa Rotaru, „Dandanale cu femei suspecte de spionaj”-dr. Alin Spînu. Pe lista lucrărilor științifice susținute se numără „Intrarea României în Primul Război Mondial oglindită în «Dumineca Poporului» (1914-1916)” -conf. univ. dr. Costică Neagu, „Bătălia de la Turtucaia în analiza generalului bulgar Ștefan Toșev” – drd. Daniel Nicolae, „Poziția oamenilor politici români față de intrarea României în Primul Război Mondial reflectată în expresii memorabile” -profesor Aurel Neculai, „Mărășești în preajma izbucnirii Primului Război Mondial”- profesor Ion Stănel, „Intrarea României în Primul Război Mondial oglindită în documentele existente la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale” – arhivist Florin Dîrdală, „Povești nespuse ale frontului românesc din 1916”-prof. dr. Dorin Stănescu, „Primele zile ale Războiului de Reîntregire a Neamului în paginile «Jurnalului de front al locotenentului focșănean Romulus Copcescu»” -profesor Dumitru Huțanu, „Secția Focșani a Ligii Culturale în sprijinul intrării României în Primul Război Mondial”- prof. dr. Horia Dumitrescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?