Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Aproape 800 de vrânceni cu handicap au fost sistați sau suspendați anul acesta de la plata indemnizației


În primul semestru al anului în curs, s-a sistat sau suspendat plata indemnizației  de handicap în cazul a 791 de persoane cu dizabilități din județul nostru. Potrivit celor declarate de Ionel Chetroiu, directorul Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH), acest lucru vine ca urmare a faptului că s-au înregistrat multe decese în rândul acestor persoane, dar și din alte cauze. „Unele dintre aceste persoane s-au transferat în alt județ, în cazul altora li s-au returnat plățile de trei ori, noi le trimitem prin poștă și dacă nu sunt găsiți acasă acestea se returnează. Conform legii, dacă acest lucru se întâmplă de trei ori, atunci plata se suspendă. De asemenea, mai avem cazuri care nu s-au prezentat la reevaluare. Ca să reintre în plată, trebuie să vină la noi cu toate actele medicale făcute la zi”, a precizat Ionel Chetroiu.
    Potrivit Legii nr. 448/2006 actualizată, persoanele cu handicap au obligația să se prezinte din oficiu pentru reevaluare la comisia de evaluare pentru încadrarea în grad și tip de handicap, cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al certificatului de încadrare în grad și tip de handicap. Totodată, au obligația să se prezinte la reevaluare la orice solicitare în acest sens, a structurilor competente, indiferent de termenul de valabilitate al certificatului. Adică, dacă de exemplu o persoană cu dizabilități este reclamată de cineva și este invitată de DPPAH să se prezinte pentru reevaluare la o dată stabilită, ea trebuie să dea curs acestei invitații dacă nu vrea să rămână și fără bani, și fără încadrare în grad de handicap.
    În cazul în care persoanele cu dizabilități nu respectă aceste obligații, plata indemnizației se suspendă sau chiar se sistează, putând ajunge în situația de a li se emite certificat de neîncadrare în grad de handicap. 
    Actele normative care reglementează aceste prevederi sunt Ordinul nr. 2299 din 23 august 2012 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap și Ordinul 2298 din aceeași dată, privind aprobarea Procedurii cadru de evaluare a persoanelor adulte în vederea încadrării în grad și tip de handicap. Potrivit acestor Ordine, în momentul în care o persoană cu handicap este reclamată, sau în baza unor acțiuni dispuse de organele de control, aceasta este convocată să se prezinte la reevaluare în termen de 20 de zile. Dacă nu se prezintă va fi reconvocată și, în cazul în care nici a doua oară nu dă curs invitației în același termen de 20 de zile, dreptul său la prestații sociale i se suspendă. Din momentul suspendării indemnizației, persoana respectivă mai are timp trei luni să vină la reevaluare. În caz contrar, i se va emite un certificat de neîncadrare în grad de handicap, adică nu va mai fi considerată persoană cu handicap iar plata indemnizației și a celorlalte drepturi încetează.
    Printre obligațiile persoanelor cu handicap se numără și aceea de a informa DGASPC Vrancea, în termen de 48 de ore de la luarea la cunoștință, orice modificare cu privire la gradul de handicap, domiciliu sau reședință, starea materială și alte situații de natură să modifice acordarea drepturilor prevăzute de lege. De asemenea, Legea nr. 448/2006 mai prevede că persoanele cu handicap mai au obligația: „să depună diligențele necesare pentru a beneficia de drepturile prevăzute de lege; să urmeze activitățile și serviciile prevăzute în planul de recuperare pentru copilul cu handicap, respectiv în planul individual de servicii al adultului cu handicap; să depună diligențe pentru încadrarea în muncă, în condițiile legii, în raport cu pregătirea, posibilitățile fizice și psihice, pe baza recomandărilor comisiei cu competență în domeniu; să colaboreze cu asistenții sociali și echipele de specialiști, în scopul recuperării, reabilitării, orientării profesionale și integrării sociale”.

Aproape 3000 de evaluări/reevaluări în jumătate de an

    În momentul de față, în evidențele DPPAH Vrancea figurează 19.383 persoane cu handicap din care 18.094 adulți și 1289 copii. „Din totalul de 19.383, se regăsesc în plată 18.278 beneficiari care au solicitat prestații sociale, din care adulți 17.170 și 1108 copii persoane. Dintre adulți, 4.923 sunt încadrați în gradul grav de handicap, 10.058 în gradul accentuat și 2189 în gradul mediu. În ceea ce privește copiii, 641 dintre aceștia sunt încadrați în gradul grav, 259 în gradul accentuat și 208 în gradul mediu”, a detaliat Ionel Chetroiu, directorul DPPAH Vrancea.
    Pe parcursului primului semestru al anului în curs, prin fața Comisiei de evaluare au trecut 2993 persoane cu handicap, din care 2329 persoane adulte și 664 copii. O parte dintre aceștia au solicitat încadrarea în grad de handicap iar ceilalți s-au prezentat pentru reevaluare.

Ce drepturi au persoanele cu handicap grav și accentuat

    Potrivit legislației în vigoare, persoanele cu handicap grav și cele cu handicap acentuat au dreptul la o indemnizație lunară și un buget complementar, indiferent de venituri, în cuantum de 340 lei (234 lei indemnizație și 106 lei buget complementar) cei cu handicap grav, iar cei cu handicap accentuat, de 272 lei (193 lei indemnizație plus bugetul complementar de 79 lei). Totodată, în baza evaluării socio-pshio-medicale, oamenii cu dizabilități grave au dreptul la un asistent personal. În cazul în care angajatorul (primăriile) nu poate asigura un asistent personal, persoana cu handicap poate opta pentru primirea lunară a unei indemnizații. Opțiunea se depune în scris, la sediul DGASPC Vrancea. Totodată, atât cei încadrați în gradul grav cât și cei cu accentuat au gratuitate la transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafață și cu metroul precum și la gratuitate la transportul interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren accelerat clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 călătorii dus-întors pe an. Beneficiază de aceste drepturi și însoțitorii persoanelor cu handicap grav, numai în prezența acestora și asistenții personali. Persoanele cu handicap accentuat primesc gratuite la doar 6 călătorii dus-întors într-un an iar de aceste prevederi bebenficiază și însoțitorii copiilor cu handicap accentuat. Persoanele cu afecțiuni renale, care necesită hemodializă în alte localități decât în cele de domiciliu, au gratuitate și peste numărul de călătorii prevăzut, în funcție de recomandarea centrului de dializă.
    Persoanele cu handicap grav și accentuat mai au dreptul la scutire de la impozitul pe veniturile din salarii și indemnizații de natură salarială, scutire de impozitul pe clădire și pe terenul aferent clădirii de domiciliu, scutire de la taxa asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataș și motociclurilor adaptate handicapului precum și de la taxa pentru eliberarea autorizației de funcționare pentru activități economice și viza anuală a acestora. Ei mai sunt scutiți de la taxa hotelieră și de la taxa de utilizare a drumurilor naționale.
    Alte drepturi ale persoanelor încadrate în gradul grav și accentuat de handicap sunt, cel puțin pe hârtie: asistență medicală gratuită, inclusiv medicamente gratuite, în limitele stabilite prin Contractul-cadru; dispozitive medicale gratuite în ambulatoriu, în limitele stabilite prin Contractul-cadru; un bilet gratuit de tratament balnear pe an, pe baza recomandării medicului de familie sau a medicului specialist; gratuitate la bilete (inclusiv pentru însoțitor) pentru intrarea la spectacole, muzee, manifestări artistice și sportive; protecție juridică sub forma tutelei sau curatelei, în cazul persoanelor cu handicap care sunt în imposibilitatea de a-și administra bunurile personale. Persoanele cu handicap grav mai au un drept, și anume subvenționarea dobânzii pentru un credit în vederea achiziționării unui autoturism și pentru adaptarea locuinței la nevoile individuale de acces, condițiile fiind de a plăti ratele la scadență și de a se încadra în maximum 10.000 de euro, respectiv maximum zece ani.
    În ceea ce privește persoanele încadrate în gradul mediu de handicap, acestea beneficiază doar de bugetul complementar de 39 de lei lunar.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?