Actorul Radu Beligan a murit miercuri, la Spitalul Elias, la vârsta de 97 de ani. El a fost cel mai longeviv actor aflat încă în activitate pe scena de teatru. „Pacientul se afla într-o stare de degradare biologică în contextul vârstei avansate. Pe perioada internării a beneficiat de monitorizare strictă cu supravegherea și controlul funcțiilor vitale, cât și confortul fizic și psihic adecvat situației date. Decesul a avut loc miercuri, 20 iulie, la ora 13.00, în urma unui stop cardio-respirator iresuscitabil”, a declarat dr Dana Safta, directorul medical al Spitalului Elias.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a anunțat că regretă nespus dispariția actorului Radu Beligan. „Cu durere și regrete eterne vă anunț că actorul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a murit în această după-amiază. A fost un suflet curat! În calitate de reprezentant al administrației județene sunt mândru că un astfel de om a acceptat să fie cetățean de onoare al Vrancei, pe 24 ianuarie 2014, atunci când aniversăm Unirea Principatelor Române. Dumnezeu să îl ocrotească între sfinți!”, se arată în mesajul președintelui Marian Oprișan.
Cetățean de onoare al județului Vrancea
În anul 2014, cu ocazia manifestărilor dedicate împlinirii a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române, Radu Beligan a fost declarat cetățean de onoare al județului Vrancea. Actorul a fost declarat cetățean de onoare al județului Vrancea, el primind distincția în Piața Unirii din Focșani, după ce proiectul de hotărâre inițiat de președintele Marian Oprișan a fost aprobat în ședința de îndată a Consiliului Județean Vrancea. „Ca președinte al Județului Vrancea, în asentimentul vrâncenilor mei dragi, am decis astăzi, ca pentru toate momentele frumoase dăruite românilor și pentru activitatea artistică de excepție, să conferim titlul de cetățean de onoare al Județului Vrancea maestrului Radu Beligan. Maestre, în numele cetățenilor județului Vrancea, îmi revine onoarea de a vă înmâna titlul de Cetățean de Onoare al Județului Vrancea. Dumnezeu să vă țină sănătos ca să ne bucurați în continuare viețile cu blândețea și felul dumneavoastră special de a fi”, i-a spus atunci Marian Oprișan marelui actor Radu Beligan.
Maestrul a primit distincția profund emoționat, a sărutat-o și a declarat: „Mă simt onorat să fiu cetățean al județului Vrancea”. Radu Beligan a primit distincția pe esplanada din Piața Unirii din Focșani. El a spus că ideea unirii dintre Moldova și Èara Românească a fost lansată încă din secolul al XVIII-lea, un rol important jucându-l propaganda unionistă, întreprinsă de liderii partidelor istorice din cele două țări. „Politica este aceeași în toate timpurile, așa se spune. Un grup de privilegiați hotărăște în funcție de propriile interese destinele celor mulți. Nu este chiar așa. Politica, oricât ar părea de ciudată în zilele noastre, nu este vreo unealtă cu care un grup privilegiat hotărăște destinele celor mulți. Politica este calea regală pe care pășesc cei aleși, cei demni, cei capabili. Slavă Domnului, națiunea noastră a dat naștere pe parcursul secolelor multor bărbați de stat excepționali”, a spus Radu Beligan.
Maestrul a afirmat că i se strânge inima când aude la televizor „domni și domnișoare care mai că nu își cer scuze că sunt români”. „Unde sunt urmașii Romei, unde sunt cei mai drepți români? Cred cu tărie că printre noi, printre dumneavoastră, toți cei care s-au adunat aici, se găsesc urmașii celor care acum 155 de ani au sfidat opiniile unora dintre cele mai mari puteri ale lumii și au înfăptuit prima unire. Acest lucru a fost posibil datorită acelor oameni minunați care au înțeles că pentru acel bine suprem, fără renunțarea de sine și fără devotamentul acestor oameni, probabil că la ora actuală am fi fost un fel de triburi lipsite de coeziune. Avem misiunea să depășim măruntele pricini care pun de atâtea ori prăpastii de netrecut între noi și noi. Și să apărăm cu toată energia conștiinței noastre această moștenire sfântă, unitate și integritate a națiunii noastre. Suntem datori pentru trecutul și viitorul nostru”, a arătat Radu Beligan.
La cei 95 de ani ai săi, maestrul a ținut să adreseze un mesaj românilor: „Dragi români, nu uitați că sunteți români, și sunteți frați. Iubiți-vă, ajutați-vă, protejați-vă, indiferent din ce parte a țării veniți, indiferent din ce partid faceți parte, de voi depinde viitorul vostru și al copiilor voștri!”, a încheiat marele actor Radu Beligan, la Focșani.
O carieră cât o viață
Seniorul teatrului românesc, maestrul Radu Beligan, s-a născut la 14 decembrie 1918, la Galbeni, în apropiere de orașul Roman. A studiat Dreptul și Filosofia, în perioada 1937-1938, folosind bursa oferită de facultate pentru a-și plăti taxele la Conservator, dar și Academia Regală de Muzică și Artă Dramatică, unde a avut-o profesoară pe Lucia Sturdza Bulandra. Debutul pe scenă a fost în spectacolul ”Crimă și pedeapsă”, după Dostoievski. În primii ani ai carierei de actor a jucat la Teatrul ”Regina Maria” (1937-1938), la ”Uranus” (1938-1939), la Teatrul din Sărindar, la Grădina ”C.A. Rosetti”, la Teatrul ”Tudor Mușatescu”, la Majestic, la Savoy, la Teatrul ”Comedia”, la Municipal. La sfârșitul anilor ’40, a existat chiar și Compania ”Radu Beligan”. La Teatrul Național din București a venit pentru prima dată în 1945. Mai târziu, în 1961, a înființat Teatrul de Comedie, fiind directorul acestuia timp de opt ani (1961-1969). Din 1969 până în 1990, Radu Beligan a fost directorul Teatrului Național București. De-a lungul carierei, a realizat peste 80 de roluri în teatru și 30 în filme. A avut o activitate bogată și la radio și la televiziune. Primul său rol în film a fost Rică Venturiano din ”O noapte furtunoasă”, în regia lui Jean Georgescu (1943), iar ultimul în ”După-amiaza unui torționar”, în regia lui Lucian Pintilie (2001).
La 5 aprilie 2002, președintele Franței, Jacques Chirac, a semnat Decretul prin care Radu Beligan era numit în grad de Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare franceze, fiind primul actor român căruia i s-a acordat această prestigioasă distincție. Mai multe despre cariera maestrului puteți afla accesând linkul de pe AGERPRES – http://bit.ly/2a8DkLd