Ziua de duminică a început cu scandal după ce mai mulți membri ai fostei conduceri a obștii au încercat să blocheze intrarea în clădire și organizarea alegerilor. A fost nevoie de intervenția jandarmilor pentru a liniști spiritele și a începe procedura votării. În învălmășeală, un angajat al Obștii, Doru Babeș, s-a ales cu o cămasă ruptă iar o femeie a fost mușcată de braț. De altfel, dimineață au avut loc două evenimente în paralel la sediul Obștii: alegerile și o adunare a susținătorilor fostei conduceri.
La intrarea în sediul Obștii erau amenajate cabinele de vot și oamenii puneau ștampila pe buletinele vot. Fiecare membru obștean care venea la vot era trecut, cu nume și CNP, pe un registru al votanților și primea cele trei buletine de vot, pentru președinte, consilier și cenzor. Votul s-a făcut în afara clădirii, în două cabine de vot. Pe lista de candidați la președinte erau Mitică Marian și Nicu Ursu. La consilieri erau candidați Aurel Gurea, Costică Cojocaru, Paulică Răduță, Ion Dumitru, Vasile Ștefan Burdușa, Aurelian Ovidiu Csudor. Pentru cenzori au candidat Ionuț Tudorache, Ionică Latu, Costel Marian și Ghiță Taban. Au fost membri obșteni care au venit de la Bolotești și chiar de la Brașov pentru a pune ștampila și a valida conducerea Obștii Coza. În același timp, pe o latură a clădirii era o adunare organizată de membri ai fostei conduceri a obștii. Deși ei spun că era statutară, la adunare au participat maxim o sută de persoane. După ce aceasta s-a încheiat, câțiva oameni au rămas, cu sarcina de a număra și verifica pe cei care veneau să voteze.
Președintele Obștii Coza, Mitică Marian, ne-a spus că alegerile au fost organizate conform statutului și au fost făcute anunțuri cu mai mult de o lună înainte, astfel încât cei interesați să poată depune candidatura și oamenii să participe la vot. „Am făcut toate demersurile, conform statutului, pentru organizarea alegerilor și pentru a încheia cu toate problemele legate de conducerea Obștii. O cincime din membrii obșteni mi-au solicitat să facem alegeri, să depunem candidatura toți care respectă statutul, adică să nu aibă cazier judiciar. După ce am anunțat noi, au venit și ceilalți că au o adunare generală. Dar ei nu au nicio calitate, nu au documente, ce puteau să prezinte ei, e doar o dezinformare”, ne-a spus Mitică Marian. Acesta a precizat că lumea din sat vrea liniște la Obște astfel încât activitatea să poată fi desfășurată normal iar la iarnă să aibă lemne de foc, să își primească toți membrii obșteni cotele la care au dreptul.
Mitică Marian ne-a spus că, din cauza problemelor și a piedicilor puse, în acest an nu a putut fi exploatată decât o cantitate de 1300 metri cubi de lemn, comparativ cu cele nouă mii de metri cubi la care ar fi avut dreptul. Deoarece nu s-a putut exploata toată masa lemnoasă au apărut și dispute cu membrii obșteni pentru că o parte dintre oameni nu au primit cota de lemn. „Dacă primeam acordul la autorizația pe care am depus-o la Parcul Natural Putna, până la sfârșitul lunii mai erau achitate toate cotele pentru 2015. De la 1 iulie puteam intra în cota pentru anul 2016”, a adăugat Mitică Marian.
„Am adus lemne gratis pentru obșteni”
Duminica trecută a avut loc o adunare informală în care Mitică Marian le-a prezentat membrilor obșteni o situație a ceea ce s-a întâmplat la Obște. Ștefan Vasile Burdușa, consilier la Obște, ne-a spus că adversarilor, adică celor din fosta conducere a obștii, le este ciudă după ce oamenii au văzut că Mitică Marian a schimbat regulile și se întocmesc documente pentru ceea ce se întâmplă la Obște. „Am adus lemne gratis pentru obșteni, noi am plătit transportul și trasul din pădure iar lor le este ciudă. 14 ani de zile au lucrat și nu au prezentat chitanțe, conform legii. Judecătorul i-a întrebat de chitanță. Ori, dacă nu au dat chitanță, înseamnă că a fost evaziune”, a spus Burdușa. Acesta a arătat că vechea conducere a Obștii nu a făcut nici măcar un registru al membrilor obșteni, validat la judecătorie. „Trebuiau să facă reevaluarea membrilor obșteni, să îi scotă pe morți de pe liste. Acele tabele trebuiau prezentate la judecători. Ei nu au făcut acest lucru. Timp de 14 ani nu au făcut nimic. Există o declarație a lui Vasile Ursu la Poliție în care spune că nu a făcut registru cu membrii obșteni iar alegerile s-au făcut după listele electorale. Nu are nicio legătură listele electorale cu membrii obșteni”, ne-a spus Ștefan Vasile Burdușa.
Una dintre schimbările făcute de Mitică Marian a fost încheierea unui contract de prestări servicii cu Ocolul Silvic de la Gugești. Contractul este mai avantajos decât cel cu Ocolul Silvic Tulnici. În primul rând tariful este de doar 4 lei/hectar/lună, comparativ cu șase lei. Sunt taxate doar serviciile silvice de pe 2295 hectare iar tariful este de 0 lei/lunar pentru cele 143 hectare situate în Rezervația Naturală Cheile Tișiței. Contractul poate fi reziliat, oricând, la solicitarea proprietarului fondului forestier care este Obștea Coza. De asemenea, prin contract, marcarea arborilor din proprietățile private se face gratuit.
Alegeri contestate
Organizarea alegerilor de ieri este contestată de gruparea foștilor membri ai conducerii Obștii Coza care spun că ei ar deține, legal, conducerea organizației. Ei invocă o decizie a Tribunalului și spun că încă de la 1 iulie au început procedurile pentru organizarea de alegeri. Cât despre alegerile organizate duminică, acestea nu ar respecta statutul Obștii. „Înainte de alegeri se organizează o Adunare generală. Acolo se stabilește data alegerilor, sunt stabilite comisiile care se ocupă de alegeri. Mitică Marian nu are certificat de grefă, nu este înscris în Registrul Fundațiilor”, au spus contestatarii.
În replică, avocatul Didi Băjenaru ne-a spus că certificatul invocat nu are valabilitate. „Certificatul este o simplă hârtie care atestă o situație de fapt și de drept care a existat odată, nu acum. Statutul Obștii spune categoric că mandatul Consiliului de Administrație este de doi ani, fără posibilitate de prelungire decât prin alegeri, nu este o perioadă de interimar”, a spus avocatul Didi Băjenaru, precizând că vechiul Consiliu de Administrație nu mai este în funcție din 2003.
Contract de 70 milioane euro pentru paza pădurii
Pe rolul instanțelor vrâncene se află mai multe procese, intentate în special de fosta conducere, care vizează anularea alegerilor generale ale Obștii Coza dar și sistarea activității. În urma unui astfel de proces, fosta conducere a încheiat un contract de prestări servicii silvice cu Ocolul Silvic Tulnici, 515 din 10.04.2016, la un tarif care ar putea falimenta Obștea Coza. Mai mult, contractul a fost între Ocolul Silvic și Vasile Burdușa, în calitate de președinte, deși acesta nu a reușit să prezinte documente care să îi ateste această calitate. Contractul încheiat cu Ocolul Silvic Tulnici are un tarif amețitor de 9934 lei/hectar/lună, la care se adaugă TVA. În plus, deși a fost încheiat în aprilie 2016, el ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2012. Aplicat ad litteram, acest contract ar însemna că Obștea Coza ar trebui să achite peste 336 milioane lei anual, adică peste 70 milioane euro.
Contractul conține mai multe nereguli, care au fost semnalate și de Garda Forestieră. În luna iunie, conducerea Gărzii Forestiere avertiza Ocolul Silvic Tulnici că, din documentele prezentate, nu reiese că Vasile Burdușa ar fi președintele Obștii Coza, ceea ce ar însemna că acel contract nu a fost încheiat în mod legal. „Din întreaga documentație depusă nu rezultă că numitul Burdușa Vasile este desemnat ca președinte al Obștii în urma unei Adunări Generale a Obștii în devălmășie sat Coza și validat de către instanța de judecată, deci acesta a semnat actul respectiv într-o calitate pe care nu o deține în mod legal”, transmit cei de la Garda Forestieră. Ulterior, cei de la Ocolul spun că s-au strecurat erori materiale în redactarea contractului, se transmite o altă formă a contractului, semnată de această dată de Vasile Ursu, Vasile Burdușa și Ionică Răduță, în calitate de membri ai Consiliului de Administrație, deși contractul nu era cel original. Însă Garda Forestieră avertizează că această telenovelă trebuie să înceteze și trebuie încheiat un contract corect, cu o dată a încheierii după 29 iunie 2016.