Primarul ales al municipiului Focșani, Cristi Misăilă, a depus, vineri, jurământul de edil șef. Ceremonia a avut loc în cadrul ședinței de constituire a forului legislativ local. Tot în ședința de vineri, au fost aleși și cei doi viceprimari ai municipiului Focșani. Este vorba de Ionuț Mersoiu (PSD) și Marius Iorga (UNPR). De asemenea, a fost validată componența Consiliului Local Focșani, format din 21 de aleși locali. Aceștia au depus jurământul preluând, astfel, atribuțiile de aleși locali. Liberalii au făcut circ și au adus în sala de ședințe a Primăriei Focșani lipitori de afișe ca să facă scandal. A fost pentru a treia oară când prefectul de Vrancea a convocat aleșii locali la ședința de constituire a noului legislativ, precedentele ședințe fiind boicotate de PNL prin neprezentare.
Primarul ales al municipiului Focșani, Cristi Misăilă, a depus, vineri, jurământul de edil șef. Ceremonia a avut loc în cadrul ședinței de constituire a Consiliului Local Focșani. La ședința de validare a fost prezent președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, dar și prefectul județului. Alegerea în funcția de primar a lui Cristi Misăilă a fost confirmată de președinta Biroului Electoral Municipal, care a dat citire documentului rezultat în urma alegerilor din 5 iunie. Președintele Consiliului Județean Vrancea a fost cel care i-a pus eșarfa de edil șef noului primar Cristi Misăilă.
Tot în ședința de vineri, au fost aleși și cei doi viceprimari ai municipiului Focșani, respectiv Ionuț Mersoiu (PSD) și Marius Iorga (UNPR). De asemenea, în cadrul aceleiași ședințe, a fost validată componența Consiliului Local Focșani, format din 21 de aleși. Åedința de constituire a fost condusă de cel mai în vârstă consilier, respectiv Radu Nițu, secondat de cei mai tineri doi consilieri, Cătălina Lupu și Dorian Alexandrescu, cu asistența de specialitate a secretarului unității administrativ-teritoriale, Eduard Corhană. De altfel, secretarul Corhană le-a înmânat certificatele doveditoare aleșilor, semnate de președintele circumscripției electorale.
PNL a vrut să invalideze mandatul lui Marius Iorga
Dacă depunerea jurământului de către primarul Cristi Misăilă a decurs fără incidente, validarea mandatelor aleșilor locali și a viceprimarilor a dat naștere la dispute. Practic, PNL a încercat prin orice mijloace să impună cei doi viceprimari și să-și creeze majoritate în Consiliul Local. Pentru acest lucru, PNL Vrancea a încercat să încheie o alianță cu UNPR, însă refuzul președintelui organizației județene, deputatul Neagu Murgu, dar și al viceprimarului Marius Iorga, i-a determinat pe liberali să treacă la folosirea unor arme subversive.
Profitând de degringolada de la vârful UNPR, liberalii au obținut un așa zis protocol cu acest partid și au anunțat că deputatul Neagu Murgu nu mai este președintele filialei Vrancea, locul acestuia fiind luat interimar de Costel Bîrsan. A început o luptă a declarațiilor și a documentelor înregistrate la Primăria Focșani. Unele documente validau candidaturile lui Marius Iorga și Costel Bîrsan, prin altele municipalitatea era anunțată că Marius Iorga, Ionel Preda și Dragoș Horhocea au fost excluși din partid, pentru a-l putea aduce astfel în Consiliul Local Focșani pe Aurel Bîcu, partizan al liberalilor. Au urmat și alte adrese. Într-una se arăta că lui Costel Bîrsan i s-a retras sprijinul politic și că a fost exclus din UNPR.
Aceasta a fost, pe scurt, situația dinaintea validării celor 21 de consilieri locali focșăneni. Înainte de validarea propriu-zisă, a fost constituită o Comisie de validare formată din cinci consilieri, care au verificat fiecare dosar în parte, după care au votat pentru validare. Practic, această comisie a luat act de multitudinea de adrese venite din partea UNPR și a decis validarea consilierilor Marius Iorga și Costel Bîrsan, aflați pe primele două poziții de pe lista de consilieri a UNPR și pentru care existau documente semnate de conducerea partidului conform cărora cei doi au sprijin pentru validarea mandatelor.
De departe cel mai neinspirat consilier local a fost penelistul Ion Ștefan, care înainte de 5 iunie se visa primar al Focșaniului. Acesta a intrat în divergente cu organizatorii ședinței, încă de înainte de începerea ei. A schimbat plăcuțele cu numele consilierilor, apoi a cerut ca independentul Emil Gongu să treacă în banca liberalilor. Tot el a cerut „reprezentare conform algoritmului politic” în comisia de validare a mandatelor de consilier, stârnind amuzamentul asistenței. „Vreau să înțelegeți că noi trebuie să avem doi membri în comisia de validare, de ce nu avem?”, se tot întreba Ion Ștefan. După ce președintele de ședință i-a spus că PNL are doi reprezentanți în această comisie, Ion Ștefan s-a răzgândit și a cerut trei. „Vreau să fim reprezentați așa cum se cuvine și după rezultatul obținut”, a insistat Ion Ștefan, deși PSD are cei mai mulți consilieri locali.
Într-un final, liberalii au votat diferit în cazul celor doi uneperiști. Astfel, liberalii au votat împotriva lui Marius Iorga, dar au votat „pentru” în cazul lui Costel Bîrsan, acesta din urmă fiind, de altfel, cel care a încercat să facă jocurile PNL pentru crearea unei majorități a acestui partid în cadrul Consiliului Local Focșani.
Independentul Emanuel Gongu, afiliat grupului PSD
Cu toată opoziția PNL, mandatele celor doi aleși UNPR au fost validate, la fel ca și mandatele celorlalți aleși locali, după care cei 21 de consilieri au depus jurământul. Este vorba de Mariana Miron, Mihai Nedelcu, Bogdan Matișan, Dorian Alecsandrescu, Ionuț Mersoiu, Radu Nițu, Mihai Petruț, Lauriana Ailincuței, Daniel Ungureanu, Ion Ștefan, Alin Dobre, Ana Maria Dimitriu, Dan Buzoi, Irina Anca Maria Panaite, Neculai Tănase, Alina Drumea, Ionuț Filimon, Marius Iorga, Costel Bîrsan, Cătălina Lupu, Emanuel Gongu.
Ulterior, independentul Emanuel Gongu a anunțat că se afiliază grupului PSD. Același anunț l-au făcut și Marius Iorga (UNPR) și Cătălina Lupu (ALDE), ceea ce face ca PSD să aibă majoritate în cadrul Consiliului Local, deținând 12 din cele 21 de mandate de consilier local.
Tot în ședința de ieri au fost desemnați și membrii comisiilor în care vor activa cei 21 de aleși locali. Este vorba de Comisia de buget și administrație publică, Comisia de urbanism și agricultură și Comisia pentru drepturile omului, cultură, învățământ, sănătate și sport
„Ne putem apuca de treabă”
După finalizarea ședinței de constituire a Consiliului Local, primarul Cristi Misăilă a postat un mesaj pe facebook în care anunța că „după aproape o lună și mai multe amânări din cauza celor care nu știu să-i respecte pe cetățenii acestui oraș”, Municipiul Focșani are în sfârșit primar și viceprimari în funcție, dar și Consiliu Local investit.
„După aproape o lună și mai multe amânări din cauza celor care nu știu să-i respecte pe cetățenii acestui oraș, Municipiul Focșani are în sfârșit Primar și viceprimari în funcție și Consiliu Local învestit. Îmi face plăcere să anunț că cei doi viceprimari sunt domnii Mersoiu Ionuț și Iorga Marius Eusebiu. Acum, că este completă echipa de conducere, ne putem apuca de treabă. Vă promitem din suflet, dragi focșăneni, că în tot ceea ce vom întreprinde, pe primul loc sunteți dumneavoastră și proiectele benefice orașului nostru. Vă mulțumesc tuturor pentru sprijin și mesajele de încurajare!”, a scris primarul Cristi Misăilă.