Șerpașul nepalez Apa supranumit și ”super șerpașul” este primul om care a ajuns pe Vârful Everest (8.850 m) de 21 de ori, stabilind un nou record mondial, potrivit www.apasherpa.com. La 11 mai 2011, în cadrul unei expediții de ecologizare a muntelui, Apa, aflat în apropierea vârfului, a profitat de vremea bună pentru a mai cuceri o dată vârful de 8.850 de metri, alături de un grup de alpiniști. Apa este recunoscut, astăzi, la nivel mondial drept unul dintre cei buni alpiniști din lume.
Escaladarea Everestului nu a fost niciodată un țel al nepalezului. La 12 ani, a început să muncească ca și cărăuș în expediții pentru a câștiga ceva bani. Membrii expedițiilor l-au remarcat imediat pe băiețelul mic de statură care putea să ducă încărcături mai mari decât înălțimea sau greutatea sa, cu rapiditate și însoțit mereu de un zâmbet larg, potrivit site-ului său oficial.
Venind din aceeași localitate ca și legenda Everestului, șerpașul Tenzing Norgay, era aproape imposibil ca Apa (n. 1960) să nu devină un șerpaș de mare altitudine pe Everest. A început să care echipamente și provizii în 1988, iar la 10 mai 1990 a atins vârful muntelui pentru prima oară alături de alpiniștii Rob Hall, Gary Ball și Peter Hillary. Din acel moment, Apa a participat la 22 de expediții organizate pe Muntele Everest și i-a atins vârful de 21 de ori. Adept al unei simple filosofii, potrivit căreia ”Everestul va fi mereu acolo” și că este mult mai important ca membrii echipei și șerpașii să fie în siguranță, Apa și-a condus echipa către un succes extraordinar.
Singurul an în care Apa nu a luat parte la o expediție pe Everest a fost 1996. Atunci a rămas acasă și și-a ridicat o casă împreună cu soția în localitatea natală. În acel an, 15 oameni și-au pierdut viața încercând să atingă vârful, devenind cel mai fatidic an din istoria Muntelui Everest. Apa s-a retras oficial din această activitate în 2011, însă a stabilit un nou record, în 2012, când a parcurs pe jos 1.700 km într-o misiune în care a vrut să atragă atenția asupra schimbărilor climatice ce au loc în lanțul muntos Himalaya. Apa și echipa sa a traversat 20 de districte din Himalaya de la est la vest, în 99 de zile.
Apa este implicat în mai multe activități, precum educația privind schimbările climatice și conservarea Muntelui Everest printr-o serie de expediții de curățare Eco-Everest. În urma acestor expediții, au fost îndepărtate în jur de 14 tone de gunoi de pe munte. Numit ambasador al Climei pentru Viață, șerpașului Apa i-a fost acordat prestigiosul premiu ”Leaders for a Living Planet” din partea Fundației World Wildlife. În 2013, a primit un doctorat onorific din partea Universității Utah pentru angajamentul său privind conservarea culturală și ecologică a Munților Himalaya.