Declarațiile ministrului vrâncean al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, conform căruia părinții ar trebui să plătească școala, iar profesorii nemulțumiți ar trebui să-și dea demisia, au stârnit valuri de indignare. De la sindicatele din învățământ la asociațiile de elevi și studenți, de la comisii din Senat până la politicieni, toată lumea îi cere demisia ori demiterea de către prim-ministrul Cioloș.
Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloș, Federația Sindicatelor din Educație ‘SPIRU HARET’ îi solicită acestuia „demiterea de urgență” a ministrului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius-Raul Bostan, pentru declarațiile făcute, prin care i-a jignit pe oamenii de la catedră. „Domnule prim-ministru, în condițiile în care nu veți lua de urgență măsurile care se impun împotriva ministrului Bostan, considerăm ca Guvernul își asumă declarațiile făcute (…) de către acesta și vom cere intervenția Parlamentului pentru inițierea unei moțiuni. De asemenea, ne rezervăm dreptul de a nu mai participa la nicio formă de dialog social cu membrii actualului Executiv, atâta timp cât domnul Bostan nu este demis, și de a pregăti și alte forme de protest„, se arată în comunicatul semnat de președintele federației, prof. Marius Ovidiu Nistor.
Și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a remis presei un comunicat în care afirmă că ministrul Bostan este „o rușine pentru țară” și cere „demisia sau demiterea, de urgență!”. „Declarația elucubrantă și cinică a ‘tehnocratului’ Marius Raul Bostan, ministrul comunicațiilor, a produs stupefacție și revoltă în rândul salariaților din educație și, probabil, a multor părinți: ‘gratuitatea învățământului este o reminiscență a anilor de comunism’, iar ‘o mărire de salarii în zona asta de educație nu ar provoca decât pagube pe următorii 2-3-5 ani, dar pagube pe care nu le mai poți recupera.’ Această declarație nu a fost făcută de vreun ‘cetățean oarecare’ la cârciuma din sat, după ce a consumat câteva pahare de votcă, ci de un membru al Guvernului Cioloș, probabil având discernământ. Câtă ură viscerală față de acest popor nevoiaș poate avea un demnitar care spune că ‘părinții ar trebui să plătească pentru educația copiilor lor’?!. Ei oricum susțin, prin taxe și impozite, educația. (…) Într-o țară ca România, în care aproximativ 40% din populație trăiește la limita de subzistență, un ministru al Guvernului nu are dreptul să declare public asemenea enormități! (…) Cerem public Primului-ministru să-l demită pe ministrul Bostan, ale cărui afirmații nu fac cinste niciunui ministru! Dacă nu o va face, înseamnă că domnul Dacian Cioloș gândește similar cu ministrul Bostan! Simplele scuze postate pe profilul propriu de facebook nu sunt de natură să înlăture gravitatea afirmațiilor publice la adresa dascălilor!”, se arată în comunicatul FSLI.
Reprezentanții elevilor, ai studenților și ai tinerilor solicită prim-ministrului demiterea Ministrului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională. „Consiliul Național al Elevilor, structura reprezentativă a elevilor din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, federația reprezentativă a studenților și Consiliul Tineretului din România, federația reprezentativă a tinerilor, solicită prim-ministrului Dacian Julien Cioloș demiterea Ministrului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională Marius Bostan, ca urmare a declarațiilor scandaloase ale acestuia, prin care a numit principiul învățământului gratuit o „reminiscență a comunismului” și prin care a susținut că părinții ar trebui să plătească o taxă lunară pentru a beneficia de o educație de calitate pentru copiilor lor. (…) O aplicare a viziunii Ministrului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională ar crește atât rata de părăsire timpurie a școlii și abandonul școlar, cât și disparitățile socio-economice, toate acestea afectând România din punct de vedere economic și social. Considerăm o astfel de poziție exprimată de un membru al Guvernului României ca fiind un atac direct la adresa drepturilor fundamentale și asupra egalității de șanse, inadmisibil pentru acest nivel. O persoană care susține în mod indirect, dar implicit, implementarea unui sistem discriminatoriu pe bază de venituri nu poate fi ministru în guvernul unei țări membre a Uniunii Europene în secolul al XXI-lea, astfel că îi solicităm prim-ministrului Dacian Julien Cioloș să îl remanieze de urgență pe ministrul Marcel Bostan”, se precizează în comunicatul semnat de Vlad Dan Cherecheș, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.
Într-o scrisoare deschisă adresată premierului și semnată de focșăneanul Gabriel Petrea – președintele TSD, tinerii social democrați consideră că „declarațiile domnului ministru Bostan, citate în presă, sunt incompatibile cu calitatea de membru al Guvernului României și vă solicităm, din respect față de cei jigniți de aceste afirmații, să îl demiteți din funcție în cel mai scurt timp. Vă rugăm, domnule Prim Ministru, să exprimați opinia dumneavoastră și a Guvernului pe care îl conduceți față de aceste afirmații. Sperăm, suntem siguri de fapt, că nu împărtășiți atitudinea discriminatorie și, până la urmă, inumană a colegului dumneavoastră. Sperăm că nu sunteți de acord cu sfârșitul învățământului gratuit obligatoriu și cu privatizarea educației. (…) Nu credem că are rost să vă enumerăm acum cu argumente evidente, pe care dumneavoastră, prin experiența națională și europeană pe care o aveți, le știți foarte bine. Ele pot face referire la natura unui drept fundamental, la implicațiile umane și sociale ale năstrușniciei domnului Bostan, la faptul că așa-zisa mentalitate comunistă privind învățământul gratuit este de fapt o practică generalizată la nivel european și internațional, la faptul că educația nu este un serviciu și la multe altele.”
Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport din Senat i-a adresat o scrisoare deschisă chiar ministrului Bostan, „cu privire la jurământul făcut în fața poporul român”, scrisoare în care i se cere demisia. „Ați jurat cu mâna pe Constituția României promițând să respectați ‘Constituția și legile țării’, să apărați ‘drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor’. Declarațiile dumneavoastră cu privire la învățământ arată că ați încălcat jurământul depus în fața poporului român și al Președintelui României. Ar trebui să mai aflați că dreptul la educație gratuită este prevăzut în Constituția României, pe lângă multe alte tratate și convenții europene sau internaționale la care țara noastră este parte. Constituția României, la art. 32 alin. 4, prevede că ‘învățământul de stat este gratuit’. Convenția ONU vorbește despre necesitatea asigurării ‘unui învățământ obligatoriu și gratuit pentru toți’. Constituția â și dreptul la educație gratuită cuprinsă în aceasta â trebuie apărată de însăși Guvernul României. Dumneavoastră ignorați toate aceste detalii care fac parte din activitatea pentru care sunteți plătit de cetățenii României. Iată o mentalitate comunistă. (…)”, precizează senatorii din Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport.
Scuze pe facebook, fără demitere
„Premierul României i-a cerut ministrului Bostan să își ceară scuze și să vină cu clarificări pe această temă. Comentariile domnului ministru nu angajează în niciun fel guvernul în acest moment, sunt regretabile din punctul nostru de vedere și ministrul va face clarificările necesare”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, într-un brifing la Guvern, conform AGERPRES. Întrebat dacă prim ministrul ia în calcul și o remaniere a ministrului Bostan, Iolu a replicat: „Nu. Premierul i-a cerut domnului ministru să își ceară scuze. Noi am aflat când eram în ședința de guvern, următoarele etape, dacă vor fi, vor fi la decizia premierului. Va veni cu clarificări de îndată”.
Ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, a scris pe facebook că declarațiile sale potrivit cărora „unii profesori pur și simplu își bat joc de meseria lor și spun că au salarii mici” și că învățământul public nu ar trebui să mai fie gratuit au fost interpretate într-un mod eronat și folosite în scopuri politice și și-a cerut scuze acelor cadre didactice ”dedicate meseriei alese, care se pot simți lezate de scoaterea din context” a acestor afirmații. „Mă bucur să văd că o declarație făcută în cadrul unei conferințe a stârnit atâta interes, deși trebuie să recunosc că sunt trist când văd că aceasta este folosită în scopuri politice. Regret că sunt interpretate declarațiile într-un mod în care nu am gândit. (…) Declarațiile de astăzi au fost date într-un context de dezbatere ca răspunsuri la întrebări. Nu am generalizat și departe de mine să fac acest lucru. Cer scuze acelor cadre didactice dedicate meseriei alese, care se pot simți lezate de scoaterea din context”, a scris Bostan, pe Facebook, conform AGERPRES.
Ministrul Comunicațiilor Marius Bostan a afirmat marți, într-o conferință de specialitate, că unii profesori își bat joc de meseria lor și spun că au salarii mici, această justificare fiind ”o imbecilitate”. „Eu văd părinții la școală. Eu sunt părinte. Jumătate dintre ei nu se interesează, nu cer calitate profesorului. Profesorii au salarii mici. Nici în partea cealaltă nu se cere calitate. Unii profesori pur și simplu își bat joc de meseria lor și spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ți demisia. Dar nu să îți bați joc de viitorul copilului. Justificarea că „am salariu mic” e o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis…”, a spus Bostan, potrivit AGERPRES. În opinia sa, gratuitatea este o reminiscență a anilor de comunism. „Mentalitatea comunistă a fost așa: să primesc gratis educație. Atunci nu cer în partea cealaltă la ghișeu calitate. Să primesc gratis curent, de exemplu. Nu m-ar deranja foarte mult că s-ar opri curentul la ora 12,00. După părerea mea, orice serviciu trebuie plătit într-o formă sau alta. Pentru foarte mulți părinți dacă ar simți că în fiecare lună dau ceva, o sumă, ar conștientiza că nimic nu e gratis. La noi, în mentalul colectiv, a intrat prea adânc gratuitatea. Atunci nimeni nu mai înțelege cum funcționează statul de fapt. Ar trebui făcute seminarii despre funcționarea statului. Atunci nu ar mai veni cu cereri care sunt de neîmplinit sau de nerezolvat. Spunem tot timpul „să se dea”. Nu avem în partea cealaltă „de unde”. Părerea mea este că e o reminiscență a celor 50 de ani de comunism”, a mai afirmat ministrul Comunicațiilor.
Fost țărănist, frate de consilier județean liberal
Vrânceanul Marius Bostan a stârnit controverse încă de la numirea sa în funcție, la finele anului trecut, când a fost acuzat de mai multe ONG-uri că susține un site ce promovează discriminarea. Bostan este unul dintre foștii lideri ai tinerilor țărăniști. El este membru fondator și vicepreședinte al Fundației „Ioan Bărbuș”, înființată pentru cinstirea memoriei eroilor PNÅ¢. A fost lider în Liga studenților și președinte al TUNÅ¢, organizația studențească a PNÅ¢CD.
Marius Raul Bostan a fost membru al Consiliului de Administrație la operatorul de telecomunicații Telekom România, numit de Ministerul pentru Societatea Informațională, și senior partner la VMB Partners, firmă care asigură servicii de consultanță în special privind emiterea de obligațiuni. Bostan s-a născut pe 18 mai 1970, în comuna Ruginești din judetul Vrancea. (SURSA- Mediafax)
El este fratele fostului viceprimar PNÅ¢-CD al Focșaniului, dinainte de 2000, Liviu Bostan, actualmente consilier județean PNL. Potrivit datelor de pe LinkedIn, Marius Bostan a terminat Liceul Alexandru Ioan Cuza din Focșani (1984-1988).