Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Tehnocrații din Ministerul Culturii au uitat de Mausoleele Eroilor din Vrancea


Ministerul Culturii nu catadicsește să răspundă la solicitarea Consiliului Județean Vrancea pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Mausoleelor Eroilor (1916-1919) de la Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani. Solicitarea a fost transmisă din această primăvară către Ministerul Culturii însă tehnocrații care se află la conducerea instituției guvernamentale nu au oferit niciun răspuns, cu toate că au trecut mai mult de două luni de la transmiterea hârtiilor. Însă morții din mausolee nu au conturi de facebook cu postări virale care să le atragă atenția domnilor specialiști în marketing cultural de la București. Stadiul acestor demersuri a fost discutat la ședința Colegiului Prefectural de ieri (FOTO).
    Decizia administrației județene de a propune înscrierea în Lista Patrimoniului UNESCO a avut loc după ce Consiliul Județean a finalizat în 2013 proiectul de investiții „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”. Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene, în valoare de aproximativ 7 milioane euro, a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan în anul 2007. Prin acest proiect, mausoleele de la Focșani, Mărăști, Mărășești și Soveja au fost restaurate, consolidate, reabilitate și introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică și religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie”. Acest traseu cuprinde localitățile Focșani, Mărășești, Panciu, Străoane, Varnița, Mărăști și Soveja.
    În timp ce specialiștii în cultură de la București au preocupări înalte, Mausoleul Mărășești și zona de luptă din jurul său au intrat în vizorul departamentului Meuse din Franța care vrea să propună intrarea în patrimoniul mondial al UNESCO a câmpurilor de bătălie de la Verdun, Isonzo și Mărășești. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a susținut că și luptele purtate la Focșani, Mărăști și Soveja, dar și mausoleele ridicate aici în memoria celor care au murit în aceste lupte sunt la fel de importante pentru a intra în patrimoniul UNESCO.
    Totodată, pentru atenția acordată mausoleelor, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan a primit în 2012 o medalie și o diplomă din partea UNESCO, pentru proiectul „Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial”. Distincțiile internaționale i-au fost înmânate președintelui Marian Oprișan, într-un cadru festiv, în Muzeul Armelor al Mausoleului Mărășești, de vicepreședintele Federației Mondiale a Asociațiilor și Centrelor UNESCO (WFUCA), responsabil pentru Europa și America de Nord, președinte al Clubului UNESCO Pireus & Islands, Ioannis Maronitis.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?