Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO : VIILE vrâncene nu au scăpat de mană și făinare


Ploile din această vară creează probleme producătorilor de struguri din cauza agenților patogeni care provoacă principalele boli la vița de vie. Mana și făinarea sunt inamicii podgorenilor în această perioadă iar până acum au scăpat neafectați doar cei care au făcut tratamentele preventive pentru vița de vie. Însă până la recoltatul din toamnă mai este cale lungă iar producătorii de struguri trebuie să fie atenți ca mana, făinarea sau putregaiul să nu le diminueze recoltele. Specialiștii din viticultură consideră că cele mai eficiente au fost programele de prevenire deoarece ploile continue au îngreunat accesul în vie pentru tractoare. La Stațiunea de Cercetări Viticole de la Odobești, specialiștii au arătat că 2016 a fost un an atipic în care precipitațiile au fost de intensitate ridicată. De exemplu, meteorologii au înregistrat precipitații de 97 litri/metru pătrat în 40 de minute, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Directorul Stațiunii, Ghică Mihu spune că sunt schimbări climatice care ne afectează prin amplitudine. Iar ultimele luni au fost cu un atac virulent de mană și condiții grele de intervenție pentru realizarea tratamentelor la momentul optim. „Plantele simt această schimbare climatică și reacționează. Noi trebuie să vedem în ce direcție reacționează, nu putem decât să fim alături de plante și să încercăm să le înlăturăm factorii de stres, pe de o parte și să avem grijă, prin planul de combatere, ca bolile și dăunătorii să nu dijmuiască recoltele”, a spus directorul Stațiunii Odobești, Ghică Mihu.
    Acesta a arătat că, împreună cu firma Adama, cu specialiștii Stațiunii au fost căutate soluțiile pentru a elimina pierderile provocate de bolile viței de vie. Au fost realizate scheme de combatere adecvate deoarece, din cauza condițiilor meteo, lăstarii de vie au crescut cu peste 40 centimetri într-o singură săptămână. Însă până acum tratamentele au dat rezultate. Via arată foarte bine și se așteaptă o recoltă foarte bună în această toamnă. Tratamentele au fost folosite la colecția ampelografică a stațiunii, cu o gamă variată de 130 soiuri. „Avem programe complete pentru vița de vie. Tratamentele aplicate în condițiile climatice din acest an au dovedit că tratamentele preventive sunt baza succesului”, a explicat specialistul de la Adama, Vasilica Marinescu.
    Pentru mană, schemele de tratament conțin produse precum Sphinx Extra și Vincare 51,7 WG. Sphinx Extra are atât acțiune sistemică, dar și de contact și, pentru obținerea unor efecte maxime de combatere, tratementele se aplică preventiv atunci când survin condiții de manifestare a bolilor sau la primele simptome. Vincare 51,7 WG acționează împotriva ciupercilor patogene care produc mana, împiedicând germinarea sporilor și dezvoltarea miceliului. La făinare sunt recomandate produse fungicide precum Orius 25 EW și Bumper, care au acțiune preventivă dar și curativă și eradicantă. În acest caz, se recomandă evitarea aplicării a mai mult de două tratamente cu aceeași substanță la aceeași cultură și pe aceeași suprafață într-un sezon

Viile trebuie monitorizate săptămânal

    Specialiștii Stațiunii de Cercetări Viticole Odobești le recomandă podgorenilor să monitorizeze viile cel puțin de două ori pe săptămână pentru a putea interveni la primele semne de apariție a agenților patogeni. Mai ales acum, când vița de vie este în plin proces de creștere și fructificare, creștere intensă a boabelor și de compactare a ciorchinelui. „Anul acesta, ca și în anii anteriori, este un an cu o presiune mare de infecție a agenților patogeni care provoacă principalele boli la vița de vie. Din aprilie până acum avem cantități de precipitații foarte mari, un număr de aproape 25 de zile de precipitații. Deci presiunea de infecție cu agenții patogeni a fost destul de puternică. Suntem la al cincilea tratament pentru combaterea principalelor boli, mană și făinare. Sunt produse deosebite, cu moleculă foarte bună. Industria produselor de combatere s-a dezvoltat cu sporirea rezistenței agenților patogeni la diferite substanțe. Cred că este foarte important ca viticultorul să monitorizeze cultura de cel puțin două ori pe săptămână, să vadă care este starea agenților patogeni. Din primele faze se poate acționa, se face și o economie la pesticide, pentru că știm când să acționăm și când trebuie”, a spus Mioara Bosoi, cercetător științific gradul trei în cadrul Laboratorului de la Stațiunea de Cercetare Odobești.
    Directorul Stațiunii, Ghică Mihu, a precizat că producătorii trebuie să fie pregătiți și să aibă în stocuri substanțele necesare pentru tratamentul viilor. „Cel mai benefic este ca în stoc să existe substanțe pentru încă un tratament. De regulă să fie substanțe chimice cu spectru larg, care să fie sistemice, cu înalt impact, dar nu excludem substanțele de impact”, a explicat directorul Stațiunii Odobești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?