Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO : Primăria Focșani ar putea face exproprieri pentru sensul giratoriu de la intersecția E85 cu Bulevardul București


Primăria Focșani ar putea face exproprieri de terenuri pentru realizarea sensului giratoriu de la intersecția DN 2-E85 cu Bulevardul București. Propunerile pentru îmbunătățirea transportului urban din Focșani au fost discutate, ieri, la dezbaterea publică organizată în cadrul primei etape a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). Primarul ales, Cristi Misăilă, a arătat că proiectul sensului giratoriu de la intrarea în Focșani dinspre Golești s-a împotmolit deoarece este nevoie de o suprafață mai mare de teren și ar urma să fie afectate proprietăți private. Conducerea Primăriei evaluează câteva soluții, respectiv realizarea unui schimb de terenuri sau a exproprierii proprietarilor astfel încât acest sens giratoriu să fie o realitate.
    Cristi Misăilă a spus că un alt sens giratoriu este cel de la intersecția Anghel Saligny cu Cotești și Vîlcele. Fondurile pentru realizarea acestei investiții au fost prevăzute în buget și ar trebui să fie realizat în acest an. „Este nevoie de o decongestionare a traficului în municipiul Focșani”, a spus primarul Cristi Misăilă. Noul edil a arătat că municipalitatea vrea să dezvolte traseele de transport public spre localitățile limitrofe, respectiv Golești, Milcov, Cîmpineanca, unde mulți locuitori lucrează sau au interese și vin foarte des în Focșani. Misăilă a explicat că pentru mandatul 2016-2020 se încearcă realizarea proiectului centurii de ocolire pe zona de nord care să facă legătura între DN 2 – DN2D.
    Cu ajutorul fondurilor europene acordate prin Axa 4, administrația locală vrea să realizeze proiecte integrate, care să cuprindă atât îmbunătățirea parcului auto, a infrastructurii unde sunt trasee de transport public. „Vrem să dezvoltăm transportul public, inclusiv străzile pe care se realizează transportul public, îmbunătățirea parcului auto, inclusiv să modernizăm stații de autobuz. Totodată, avem în vedere identificarea soluțiilor pentru parcări, pentru piste de biciclete. Dorim să facem în Autogara Focșani un nod de trafic cu localitățile limitrofe. Vrem să găsim o modalitate de a eficientiza transportul public printr-un program bine pus la punct de transport încât cetățenilor să le vină ușor să ajungă în toate punctele din oraș, fără a mai fi necesar a apela la alte mijloace de transport. Astfel putem să decongestionăm în foarte multe puncte transportul în Focșani. Vrem să accesăm cât mai multe fonduri pentru a dezvolta municipiul Focșani”, a spus primarul Cristi Misăilă. Acesta a precizat că, la nivelul Primăriei, va propune realizarea unei Comisii privind siguranța în trafic, din care vor face parte reprezentanți ai instituțiilor implicate în domeniu.

Transportatorii interjudețeni vor un terminal în sud

    Planul de Mobilitate Urbană Durabilă ar trebui să fie realizat până la în luna august. PMUD este realizat de o firmă din Pitești, Sigma Mobility Engineering, obiectivele asumate fiind prezentate de reprezentanții acesteia, Sorin Ilie și Gabriela Mitran. PMUD este obligatoriu la nivelul unei localități urbane și are ca obiectiv principal crearea unui sistem de transport urban durabil și modern, care să susțină dezvoltarea economică prin creșterea accesibilității pentru populație și pentru transportul de mărfuri. Acest nou concept pune „un accent deosebit pe implicarea cetățenilor și a tuturor actorilor din mediul socio-economic, pe coordonarea politicilor între sectoare (transport, utilizarea teritoriului, mediu, dezvoltare economică, politici sociale, sănătate, siguranță etc.) și între diferitele niveluri de autoritate publică”.
    Participanții la întâlnirea de ieri au ridicat mai multe probleme cu care se confruntă transportatorii, taximetriștii dar și polițiștii rutieri. Comisarul șef  Daniel Fătu, șeful Biroului Rutier Focșani, a spus că ar trebui continuată acțiunea de realizare a sensurilor giratorii, care și-au dovedit efectele benefice dar și montate mai multe dispozitive de calmare a traficului. Șeful de la Poliția Rutieră a explicat că, în Focșani, nu sunt multe accidente rutiere mortale dar sunt multe accidente cauzate de traversări neregulamentare, de neacordarea de prioritate pietonilor. De aceea, Daniel Fătu a spus că o soluție ar fi dezvoltarea transportului public, care ar avea ca efect fluidizarea traficului și ar reduce accidentele. De asemenea, ar trebui realizate alveole la stațiile de autobuz. Transportatorii au propus autorităților locale să evalueze posibilitatea creării unei stații de transport în zona Sud, de unde să plece cursele rutiere către localitățile din sudul și vestul județului. Unul dintre reprezentanții firmelor de transport a explicat că, de multe ori, microbuzele pleacă goale din Autogară și călătorii urcă de la stațiile din municipiu. Ori, dacă ar fi înființat acest terminal în zona Sudului, s-ar face economie la timp și carburant, nu ar mai fi autobuze care să traverseze orașul.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?