LEACURI DIN GRĂDINĂ: Camellia sinensis (Planta de ceai)

0
1008


Arbustul Camellia sinensis, numit și planta de ceai, este originar din Asia de Sud Est și se cultivă, în special, în China, India și Sri Lanka. Cele mai populare tipuri de ceai, precum cel verde, ceaiul negru sau oolong sunt preparate prin infuzarea frunzelor uscate ale acestui arbust, în condiții diferite de procesare. De exemplu, pentru obținerea ceaiului verde, frunzele sunt supuse unui proces diferit de uscare și oxidare față de cel necesar obținerii ceaiului negru sau oolong. Planta de ceai are frunze groase, de culoare verde închis. Măsoară între 4 și 15 cm în lungime și între 2-5 cm în lățime.
Frunzele de camellia sinensis sunt bogate în polifenoli, în special catechine și flavonoizi, substanțe chimice care pot acționa ca antioxidanți și proteja celulele de efectul radicalilor liberi. În plus, flavonoizii au proprietăți antimicrobiene, antialergice și antiinflamatoare, îmbunătățind fenomenele gastrointestinale. De aceea, consumul regulat de ceai se consideră că previne ateroscleroza și protejează ficatul. Polifenolii ajută și în arderea caloriilor, precum și în diminuarea nivelului de colesterol rău.
Frunzele de ceai conțin și alcaloizi, precum cafeina, teobromină sau teofilină. Aceasta din urmă, are un efect dilatator asupra căilor aeriene, ușurând respirația. Este eficientă în tratarea astmului, emfizemului pulmonar sau al bronșitelor cronice, potrivit http://dieta.romedic.ro. Ceaiul realizat de frunzele Camellia sinensis are și utilizări externe. De exemplu, pentru oferirea unui plus de strălucire părului, este recomandată clătirea cu ceai verde. Pliculețele de ceai verde folosite pot fi aplicate pe suprafața ochilor, cofeina conținută ajutând la înlăturarea cearcănelor. Infuzia din planta de ceai accelerează metabolismul, având un efect tonic. De aceea, însă, acest ceai nu este recomandat persoanelor cu dificultăți de somn.
Totuși, în ciuda numeroaselor beneficii, ceaiurile rezultate din Camellia sinensis pot avea efecte negative. În funcție de solul pe care au crescut, în special pe soluri cu pH acid, frunzele pot acumula cantități nepermis de mari aluminiu. Totodată, frunzele bătrâne sau, tratate incorect, au un conținut crescut de fluor. Drept urmare, în conjuncție cu alți factori, consumul în exces de ceai poate afecta procesul de mineralizare a smalțului și oaselor. Există și cercetări conform cărora consumul exagerat de suplimente pe bază de extract de ceai verde poate avea efect hepatotoxic.

ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here