Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Cum ne hidratăm când e caniculă?


Temperaturile mari deshidratează, asta o știm cu toții. În același timp însă generează reacții complexe, care pot să ducă înclusiv la compromiterea stării de sănătate. Așadar, iată regulile hidratării când e caniculă! În perioada temperaturilor extrem de crescute, recomandările medicilor sunt clare. Nu ieșiți la plimbare în aer liber între orele 11 și 16, beți multă apă și consumați alimente cât mai ușoare. Să le explicăm pe rând!

Ultravioletele înseamnă radicali liberi
Între orele 11-16, cantitatea de ultraviolete care lovește Pământul este maximă. Prin acumulare, acestea au un efect devastator asupra pielii și pot condce la cancere cutanate. În același timp, ultravioletele se comportă ca radicalii liberi, atacând celulele. Iată motivul pentru care ar fi bine să evitați contactul direct cu soarele în miezul zilei!

Apă la fiecare 15 minute
Pe de altă parte, temperaturile crescute și contactul direct cu soarele deshidratează la maximum. Specialiștii recomandă ca în zilele de caniculă să beți un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute. Alegeți însă o apă pură, săracă în nitrați și nitriți și bogată în calciu și magneziu. Nitriții și nitrații conduc prin acumulare la creșterea cantității de radicali liberi din corp, respectiv la factori procancerigeni. Calciu și magneziu în schimb, în cantitate mare, vă reechilibrează electrolitic, având în vedere că prin transpirație pierdeți nu numai apă, ci și săruri.

Legumele, alimentația de bază
A treia recomandare vizează consumul preponderent de fructe și legume crude. Sunt mai multe motive în acest sens. În primul rând, fructele și legumele conțin o cantitate mare de apă care, evident, hidratează. Apoi au săruri de rehidratare care conduc la menținerea optimă a echilibrului hidro-electrolitic. Pe de altă parte, vegetalele conțin fibre care se măresc în volum în stomac și conduc la menținerea senzației de sațietate. Astfel, simultam reduceți fără efort, la minimum, consumul de produse cu grăsimi animale, care conduc la creșterea acidității lichidelor din corp. Aciditatea reprezintă altă cauză a deshidratării.

    Atenție! Dacă simțiți senzația de sete constant pe timpul unei zile caniculare, înseamnă că din organism lipsește cel puțin 8% din apa necesară. Apare astfel și o creștere a secreției de cortizon, un hormon de stres, care duce la scăderea imunității, la persistența moleculelor de inflamație în cantități crescute în corp și deci la inflamația cronică pe fondul căreia se fac bolile degenerative, bolile cardiovasculare și cancerul. De fapt, pe fondul imunității scăzute, se poate declanșa, practic, orice afecțiune.


ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?