Zilele caniculare prognozate de meteorologi i-au determinat pe pompierii vrânceni să facă anumite recomandări populației, pentru a preîntâmpina eventualele neplăceri produse de temperaturile ridicate. Astfel, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vrancea recomandă cetățenilor să limiteze utilizarea aparatelor electrocasnice, să acopere ferestrele expuse la soare, iar cei care au aparate de aer condiționat să le fixeze la maxim 5 grade sub temperatura ambientală. „Pentru a preveni și combate efectele caniculei, Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Anghel Saligny» al județului Vrancea recomandă cetățenilor să aibă în vedere următoarele: limitarea utilizării aparatelor electrocasnice, luminilor artificiale și a surselor de căldură; acoperirea ferestrelor expuse la soare; închiderea ferestrelor când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spațiul închis; evitarea folosirii ventilatoarelor, dacă temperatura a depășit 32 de grade; reglarea aerului condiționat la maximum 5 grade sub temperatura ambientală”, se specifică în comunicatul de presă primit de la ISU Vrancea.
Cum să ne protejăm pe stradă sau la locul de muncă
ISU Vrancea recomandă populației ca deplasările să se facă doar în primele ore ale dimineții și seara, evitarea spațiilor aglomerate și expunerea la soare. Tot în această perioadă este bine să se consume cât mai multe lichide, apă, sucuri naturale și să se evite pe cât posibil consumul de cafea și alcool. „Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice) și fără expunere directă la soare (corturi, umbrare); evitarea aglomerațiilor, expunerii la soare și a efortului fizic intens între orele 11-18; purtarea de haine lejere, subțiri, deschise la culoare, preferabil confecționate din țesături naturale, a pălăriilor și ochelarilor de soare; consumarea a minim 2 l de lichide pe zi – un pahar la 15-20 minute; consumarea de fructe și legume proaspete; evitarea consumului de alimente ușor perisabile; evitarea băuturilor ce conțin cofeină (cafea, ceai) sau zahăr (sucuri carbogazoase) în cantitate mare, întrucât acestea sunt diuretice; evitarea consumului de alcool, deoarece acestea deshidratează; menținerea legăturii cu persoanele în vârstă, oferindu-le asistență ori de câte ori au nevoie; nelăsarea copiilor/animalelor de companie singuri/singure în autoturisme”, se specifică în același comunicat.
Atenție mărită pentru persoanele care depun efort fizic
În perioadele caniculare, cei cărora serviciul le impune să facă efort fizic trebuie să și-l dozeze astfel încât să nu li se facă rău. Hidratarea este extrem de importantă pentru ei, precum și îmbrăcămintea, care trebuie să fie lejeră și din țesături naturale.
„Dozarea efortului în funcție de perioadele zilei și evitarea excesului de efort în momentul când valorile de căldură sunt foarte mari; hidratarea corespunzătoare cu lichide (cel puțin 2 l pe zi); evitarea consumului de cafea și alcool; utilizarea unui echipament corespunzător, confecționat din in sau bumbac; protejarea capului de efectele căldurii excesive”, se arată în comunicat.
În zilele toride crește riscul de incendii
Se știe că vara crește riscul de producere a incendiilor și asta deoarece este suficientă doar o singură scânteie pentru a produce un dezastru. Și pentru aceste situații, ISU Vrancea are recomandări. Astfel, este bine ca în zilele toride să se intensifice controalele acolo unde există pericole de incendiu și să fie verificate sursele de apă.
Mare grija trebuie să aibă agricultorii care ard resturi de vegetație uscată, deoarece de la arderea lor se pot produce pagube atât materiale cât și pierderea de vieți omenești. „Autoritățile publice locale și operatorii economici cu pericole de incendii specifice în astfel de situații vor intensifica numărul de acțiuni preventive; asigurarea, de către fiecare unitate administrativ teritorială, a surselor și rezervelor de apă necesare alimentării autospecialelor de intervenție în caz de incendiu; în perioadele de caniculă și secetă prelungită, arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă; în pădure sunt interzise: utilizarea focului deschis în afara locurilor special amenajate sau aruncarea la întâmplare a țigărilor și chibriturilor aprinse; parcarea autoturismelor, instalarea corturilor și a suprafețelor de picnic în afara locurilor special amenajate în acest sens; restricționarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări ce creează condiții favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanțe volatile sau supraîncălzirii excesive; asigurarea protejării, față de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor și a altor tipuri de ambalaje ce conțin lichide inflamabile sau gaze lichefiate sub presiune; supravegherea permanentă a copiilor în vederea preîntâmpinării jocului acestora cu focul”, au ținut să mai precizeze pompierii.