În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem ”Salată de pătlăgele roșii” și ”Mâncare de vițel cu cartofi noi”, ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie â 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.
Salată de pătlăgele roșii
Pui într ‘o farfurie muștar, sare, piper, untdelemn și oțet. Amesteci. Într ‘un castron așezi pătlăgele roșii tăiate în rondele și torni deasupra lor sosul. Nu mai amesteci, scuturi numai castronul. Nu se mănâncă decât după o oră dela pregătire și nu mai târziu de cinci ore.
Mâncare de vițel cu cartofi noi
Această mâncare se face de preferință primăvara pe timpul cartofilor noi. Tai carnea de vițel, îi dai sare, piper, tăvălești bucățile în făină și le rumenești foarte puțin în unt. Adaogi cunoscutul buchet cu pătrunjel, dafin, cimbru și usturoiu, 500 gr. zeamă de carne. Acoperi cratița și să fiarbă, cel puțin o jumătate de oră. După acest timp adaogi morcovi și cartofi noi în părți egale (de preferat carotele), arpagic mai puțin decât cartofi și mazăre boabe noi. Pe foc domol să fiarbă vreo 45 minute.