Ediția: Marți 24 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Marți 24 Decembrie 2024. Nr 6785

Peste două mii de firme vrâncene sunt INACTIVE


Peste două mii de firme au fost declarate inactive de inspectorii fiscului la nivelul județului Vrancea. Cele mai multe firme, 2064, au fost declarate inactive deoarece nu au depus declarații fiscale, aveau durata de funcționare expirată, nu mai aveau organe statutare sau era expirată durata de deținere a spațiului unde era sediul social. Alte 14 firme au fost declarate inactive în urma inspecțiilor fiscale, iar 4 firme au fost declarate inactive de către Direcția Generală Antifraudă Fiscală. Conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice arată că, în cazul firmelor declarate inactive, acestea trebuie să achite taxele, impozite și contribuțiile sociale obligatorii potrivit Codului Fiscal în care în care desfășoară activitate în perioada de inactivitate. Însă, în același timp, acestea nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor și a taxei pe valoarea adăugată aferente achizițiilor efectuate.
    De asemenea, în cazul celor care achiziționează bunuri sau servicii de la firme care au fost înscrise ca inactive în Registrul contribuabililor inactivi/reactivați conform Codului de procedură fiscală, acestea „nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor și a taxei pe valoarea adăugată aferente achizițiilor respective, cu excepția achizițiilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită și/sau a achizițiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate în procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență”. „Pentru achizițiile de bunuri și/sau servicii efectuate în perioada în care persoana nu are un cod valabil de TVA, destinate operațiunilor care urmează a fi efectuate după data înregistrării în scopuri de TVA care dau drept de deducere potrivit titlului VII din Codul Fiscal, se ajustează în favoarea persoanei impozabile, prin înscrierea în primul decont de taxă  depus de persoana impozabilă după înregistrarea în scopuri de TVA sau, după caz, într-un decont ulterior, taxa aferentă: a) bunurilor aflate în stoc și serviciilor neutilizate, constatate pe bază de inventariere, în momentul înregistrării; b) bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, precum și activelor corporale fixe în curs de execuție, constatate pe bază de inventariere, aflate în proprietatea sa în momentul înregistrării; c) achizițiilor de bunuri și servicii care urmează a fi obținute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxă a intervenit conform  art. 282  alin. (2) lit. a) și b) înainte de data înregistrării și al căror fapt generator de taxă, respectiv livrarea/prestarea, are loc după această dată”, arată AJFP.

Cum se declară inactivitatea unui contribuabil

    Un contribuabil persoană juridică sau o entitate fără personalitate juridică este declarat inactiv și îi sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivității dacă se află în una dintre următoarele situații:
a) nu își îndeplinește, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligație declarativă prevăzută de lege;
b) se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
c) organul fiscal central constatată că nu funcționează la domiciliul fiscal declarat;
d) inactivitatea temporară înscrisă la registrul comerțului;
e) durata de funcționare a societății este expirată;
f) societatea nu mai are organe statutare;
g) durata deținerii spațiului cu destinația de sediu social este expirată.
 
    Administrația Județeană a Finanțelor Publice arată că în cazul în care contribuabilul nu își îndeplinește, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligație declarativă prevăzută de lege, declararea în inactivitate nu se poate face înainte de împlinirea termenului de 15 zile de la înștiințarea contribuabilului/plătitorului privind depășirea termenului legal de depunere a declarației de impunere. În cazul contribuabililor pentru care durata de funcționare a societății este expirată sau societatea nu mai are organe statutare, declararea în inactivitate se va face după împlinirea termenului de 30 de zile de la comunicarea către contribuabil/plătitor a unei notificări referitoare la situațiile respective. Declararea ca inactiv a contribuabilului/plătitorului, precum și reactivarea acestuia se efectuează de către organul fiscal central, prin decizie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?