Trei voluntari de la Serviciul de Probațiune vor să devină consilieri ai aceleiași instituții. După ce șase luni au lucrat pe bază de voluntariat, acum au decis că pot să devină angajați cu acte în regulă.
Direcția Națională de Probațiune a scos la concurs mai multe posturi de consilieri, în diferite județe din țară. Din păcate, la ora actuală nu există nici un post pentru Vrancea, dar voluntarii doresc să poată profesa chiar și în alte județe, deoarece pasiunea pentru această meserie e mai presus de toate. „La Serviciul de Probațiune Vrancea avem în total 6-7 voluntari, iar dintre aceștia sunt trei care și-au exprimat dorința de a merge la examenele care se apropie, cu toate că pentru Vrancea nu există nici un post. Sunt persoane tinere, fără obligații, care mai bine de șase luni au făcut voluntariat pentru probațiune. Este o meserie periculoasă, dar foarte frumoasă, care îți aduce multe satisfacții, tocmai de aceea pentru ei nu este un impediment faptul că nu vor obține un post în orașul natal. În 2013 am avut două voluntare care au participat la concurs pentru consilieri și l-au luat, ele fiind repartizate una la Buzău, iar cealaltă la Brașov”, a declarat Costel Constandache (FOTO), șeful Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea.
Posturi scoase la concurs în mai multe județe
28 de posturi vacante sunt scoase la concurs în mai multe județe din țară, dar din păcate pentru Vrancea nu există nici un post. Concursul se va desfășura în București, începând cu 4 iulie. Până atunci, cei care doresc să susțină examenele vor avea timp să-și întocmească dosarul. Examenul va cuprinde următoarele etape: selecția dosarelor, testarea cunoștințelor teoretice tip grilă, interviu, precum și testare medicală și psihologică.
Pot susține acest concurs persoanele care sunt licențiate în drept, psihologie, asistență socială, sociologie sau pedagogie. „Direcția Națională de Probațiune organizează, în perioada iunie – septembrie 2016, concurs pentru ocuparea a 28 posturi vacante de consilier de probațiune din cadrul serviciilor de probațiune Arad, Alba, Caraș Severin, Giurgiu, Ialomița, Maramureș, Mureș, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Ilfov și municipiul București. Concursul se va desfășura în municipiul București, începând cu data de 4 iulie 2016. Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de consilier de probațiune cuprinde următoarele etape: selecția dosarelor, testarea cunoștințelor teoretice, prin susținerea unei probe scrise sub forma unui test grilă, testarea abilităților, atitudinilor și a motivației, prin susținerea unui interviu, testarea medicală și psihologică, repartizarea pe posturi. Candidații trebuie să fie licențiați în una dintre specializările: drept, psihologie, asistență socială, sociologie sau pedagogie. Media generală de promovare a concursului este de cel puțin 7”, se specifică în comunicatul de presă trimis de Serviciul de Probațiune Vrancea.
Depunerea dosarelor se face în localitatea candidatului
Chiar dacă examenul pentru posturile de consilieri de probațiune vor avea loc la București, candidații vor avea posibilitatea să depună dosarele la tribunalul în raza căruia locuiesc. Nu se cere vechime în muncă sau în specialitatea diplomei de licență. „Depunerea dosarelor pentru înscrierea la concursul pentru ocuparea posturilor vacante de consilier de probațiune se face până la data de 04 iulie 2016, orele 15.00, la sediul tribunalului în raza căruia locuiește candidatul. Nu este cerută vechime anterioară în muncă sau în specialitatea diplomei de licență”, se arată în același comunicat.
Cu ce se ocupă Serviciul de Probațiune
Consilierii de probațiune realizează evaluarea inculpaților, a minorilor care au avut probleme cu legea și sprijină, totodată, instanța de judecată în procesele de individualizare a pedepselor sau măsurilor educative. Printre altele, coordonează executarea măsurilor educative neprivate de libertate dispuse față de minori, acordă asistență în cadrul procesului de supraveghere persoanelor supravegheate aflate în evidența serviciului, precum și acordarea de asistență victimelor unor infracțiuni. Acestea sunt doar câteva din aspectele privind munca celor de la probațiune.
În Vrancea, în cadrul acestei instituții figurează un număr de opt consilieri de probațiune, alături de șeful serviciului. La începutul acestei luni, 950 de persoane se aflau sub supravegherea serviciului. „În desfășurarea activității de probațiune, consilierii de probațiune realizează evaluarea inculpaților, a minorilor aflați în executarea unei măsuri educative, respectiv a persoanelor supravegheate, sprijină instanța de judecată în procesul de individualizare a pedepselor și măsurilor educative, coordonează procesul de supraveghere a respectării măsurilor și executării obligațiilor stabilite în sarcina persoanelor supravegheate față de care instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau liberarea condiționată, coordonează executarea măsurilor educative neprivative de libertate dispuse față de minori, coordonează executarea pedepsei amenzii prin prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității, acordă asistență în cadrul procesului de supraveghere persoanelor supravegheate aflate în evidența serviciului, participă în cadrul comisiei de propuneri pentru liberare din unitățile peniteniciare, la lucrările consiliului educativ organizat la nivelul centrelor educative sau ale comisiei din centrul de detenție, acordă asistență victimelor unor infracțiuni. În județul Vrancea, activitatea serviciului de probațiune se derulează cu un număr de 8 consilieri de probațiune și șeful serviciului. La începutul lunii iunie 2016, în evidența serviciului de probațiune se afla un număr de 950 persoane aflate în supraveghere. În cursul anului 2016, se așteaptă o creștere a numărului de personal în majoritatea județelor din țară, numărul persoanelor încredințate în supravegherea serviciilor de probațiune fiind în creștere, după intrarea în vigoare la 1 februairie 2014 a Noului Code penal și a Noului Cod de procedură penală”, se mai specifică în comunicat.