Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

GALERIE FOTO : Două femei transportate de urgență la Spitalul Județean. Uneia i-a venit rău la serviciu, celeilalte la piață


Două femei au fost luate cu ambulanțele și transportate la spital, ieri dimineață. Una dintre ele este femeia de serviciu de la restaurantul Number One din Focșani, în vârstă de 50 de ani, care ar fi suferit un accident vascular cerebral. La fața locului a ajuns un echipaj SMURD, care a transportat pacienta la Spitalul Județean de Urgență Focșani. „În jurul orei 8.30 s-a primit un apel la numărul de urgență 112, la fața locului deplasându-se un echipaj SMURD. Femeia în vârstă de 50 de ani ar fi suferit un AVC”, a declarat locotenent Paul Bândar, purtător de cuvânt la ISU Vrancea.
La doar câteva minute distanță, unei alte femei, de 38 de ani, i s-a făcut rău în timp ce se afla în vecinătatea magazinului Aurora din Piața Moldovei. Aceasta a fost întinsă de trecători pe scările magazinului, apoi au udat-o cu apă. Cadrele medicale  sosite la fața locului i-au acordat primele îngrijiri, după care au transportat-o la Spitalul Județean de Urgență Focșani. „Azi dimineață (ieri dimineață-n.r.) în jurul orei 8.45, unei femei în vârstă de 38 de ani i s-a făcut rău. Ambulanța a transportat-o la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Focșani”, a spus medicul Vitalie Bețișor, șeful Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea.
Cele două femei sufereau de diferite boli, iar pe fondul căldurii prea mari li s-a făcut rău.

Cum să te protejezi de caniculă
 
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență oferă câteva sfaturi cu privire la măsurile de protecție pe perioada caniculară. Astfel, este recomandat ca deplasările în aer liber să se efectueze doar în prima parte a zilei sau seara. Trebuie evitată expunerea la soare și efortul fizic intens, precum și consumul de lichide. „Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul. Evită aglomerația, expunerea la soare, efectul fizic intens în intervalul orar 11.00-18.00. Poartă haine lejere, subțiri, din bumbac, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare. Consumă 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici), un pahar la 15-20 de minute. Mănâncă fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar de apă), alimentează-te echilibrat și variat insistând pe produse cu valoare calorică mică. Evită băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (băuturi carbogazoase) și alimente cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală. Nu consuma alcool, inclusiv bere, te deshidratează și te transformă într-o posibilă victimă a caniculei. Menține legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), informează-te periodic de starea de sănătate a acestora. Nu lăsa copiii sau animalele de companie singuri/singure în autoturisme expuse la soare”, recomandă pompierii, prin intermediul unui comunicat de presă.

Măsuri de siguranță în interiorul încăperilor

Tot pompierii ne sfătuiesc și cum să facem față căldurii în interiorul propriilor case sau la birou. „Limitează utilizarea aparatelor electrocasnice, luminilor artificiale și surselor de căldură, acoperă ferestrele expuse la soare, închide ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spațiul închis. Nu utiliza ventilatoare dacă temperatura a depășit 32 de grade. Aerisește încăperile dimineața devreme sau seara târziu, reglează aerul condiționat la maxim 5 grade sub temperatura ambientală”, se arată în același comunicat de presă primit de la ISU Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?