Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

CNIPMMR: Problemele din achizițiile publice, prețul cel mai scăzut și plățile către subcontractori, au fost rezolvate


Problemele din vechea legislație privind achizițiile publice cu privire la criteriul prețului cel mai scăzut și imposibilitatea plăților directe către subcontractori au fost rezolvate, astfel încât și întreprinderile mici și mijlocii (IMM) vor avea acces la achiziții publice, susține președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu. „Două probleme principale erau în vechea legislație privind achizițiile publice și au creat mari disfuncționalități. Spre exemplu acea chestiune legată de prețul cel mai scăzut care de foarte multe ori asigura și calitatea cea mai scăzută. Ori acest lucru a fost reglementat și într-un fel aliniat la ceea ce se întâmplă la nivel european. Parteneri din alte țări ne spuneau, referitor la această reglementare, că în legislația lor nu se mai regăsea de un număr de ani, chiar zeci de ani. O altă problemă era legată de ceea ce se întâmpla cu plățile directe către contractori sau cu plățile către subcontractori. Era o problemă majoră pentru că cei care luau contracte, dar aveau un număr de subcontractori, intrau într-o procedură de insolvență sau suspendare sau diverse proceduri prin care nu-și mai plăteau subcontractorii trăgând, pe cale de consecință, în faliment foarte multe IMM-uri. Reglementarea acestui aspect reprezintă pentru noi rezolvarea unei probleme fundamentale”, a explicat marți Jianu în cadrul unei conferințe de prezentare a noii legi privind achizițiile publice.
Potrivit acestuia, și în Legea IMM-urilor există un articol privind faptul că un contractant la o achiziție publică trebuie să declare subcontractorii, dar și termenele și modalitățile de plată pentru aceștia. În plus, în Legea IMM-urilor există și o reglementare care dă dreptul IMM-urilor să participe la licitații publice cu garanții reduse la jumătate, aspect contestat, însă, de către Comisia Europeană, care susține că reprezintă o distorsiune a pieței. „În acest moment, există o prevedere în legea IMM-urilor potrivit căreia, dacă un IMM participă la o licitație publică, trebuie să îndeplinească 50% din criteriile de calificare. Această reglementare, în opinia Comisiei Europene, ar putea distorsiona piața și a amenințat chiar cu o procedură de infringement la adresa României. Soluția pe care am identificat-o atunci, în calitate de ministru, și pe care am discutat-o cu Comisia, și ei au agreat-o, și care poate fi aplicată în prezent, este aceea că, până la un prag valoric, fie nu mai impunem niciun fel de garanție de participare fie se impune un mod de participare egal, 50% din garanțiile solicitate, atât pentru întreprinzătorii mici cât și pentru cei mari”, a mai spus Jianu.
Referitor la pragul valoric până la care se poate aplica această variantă, președintele CNIPMMR susține că ar putea fi cinci milioane de euro. El și-a exprimat speranța că autoritățile vor găsi soluția pentru menținerea acestei prevederi în continuare, în legislație, pentru a facilita accesul întreprinderilor mici la achiziții publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?