Schimbarea furnizorului de energie electrică nu este decizie foarte ușor de realizat dacă nu sunt oferite informații complete. La fel ca la contractele de credit bancare, românii care vor să renunțe la actualul furnizor trebuie să fie atenți la clauze și să cunoască toate detaliile serviciilor pe care le vor primi. Schimbarea furnizorului de energie electrică de către clienții casnici este o decizie care trebuie luată în fiecare gospodărie până la finalul anului 2018. Procedurile pentru această schimbare au fost aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Electrica Furnizare, compania care oferă electricitate în Vrancea, a prezentat un ghid cu informații despre modul în care se alege furnizorul dar și cu capcanele din contractele unor firme concurente. Cei de la Electrica Furnizare spun că diferența este făcută de informațiile corecte și complete pe care fiecare trebuie să le analizeze înainte de a semna vreun contract. La fiecare ofertă trebuie analizate condițiile comerciale și contractuale, doar criteriul prețului putând fi o capcană dacă se alege un furnizor fără experiență sau dacă în contract sunt stipulate clauze sau practici care depășesc cadrul legal.
Vrâncenii care vor să schimbe furnizorul trebuie să fie atenți la câteva aspecte înainte de a semna un contract de furnizare. În primul rând, trebuie să știe că clienții casnici care au optat pentru schimbarea furnizorului de energie electrică nu mai pot reveni la tarife reglementate. De asemenea, consumatorii trebuie să fie atenți pentru că operatorul de distribuție nu se va schimba, chiar dacă se schimbă furnizorul iar o serie de probleme tehnice, cu care se confruntă clientul, nu se vor modifica. Altfel spus, chiar dacă se încheie contract de furnizare cu RCS, energia electrică va fi distribuită tot prin rețelele de la Electrica Distribuție. Electrica Furnizare atrage atenția că, indiferent de furnizorul ales, taxele obligatorii precum plata certificatelor verzi și cogenerarea de înaltă eficiență nu pot fi excluse, orice furnizor trebuind să le includă în factură. Atunci când citesc ofertele noilor furnizori, consumatorii trebuie să fie atenți la perioada de menținere a prețului, care ar trebui să fie de minimum un an de zile sau la solicitarea din partea furnizorului referitor la plata în avans a energiei, situație care poate fi urmată de falimentul firmei.
Electrica Furnizare atrage atenția asupra clauzelor nejustificate care pot permite modificarea pe parcurs a prețului, la termenele mai mici de plată, penalități dar și posibilitatea furnizorului de a denunța unilateral contractul. Cei care vor să încheie un nou contract trebuie să știe că, în calitate de consumatori, beneficiază de o perioadă de 14 zile pentru a se retrage dintr-un contract încheiat în afara spațiilor comerciale, fără a fi nevoie de o justificare a deciziei de retragere.