Aproximativ 1.500 de militari au participat la exercițiul multinațional SARMIS 16, desfășurat la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre „Getica” din Cincu, județul Brașov. Prezent la eveniment, șeful SMG, generalul Nicolae Ciucă, a apreciat implicarea și profesionalismul militarilor. „Militarii români, alături de partenerii noștri strategici din SUA și Marea Britanie se află pentru a doua oară în cadrul unui exercițiu care se desfășoară într-un ciclu repetitiv. (…). Scenariul diferă de cel de anul trecut și, de asemenea, valoarea și forțele angajate. În fiecare an am încercat să identificăm acele soluții care să ne asigure cu adevărat creșterea interoperativității și antrenarea statelor majore și a efectivelor în câmp tactic, astfel încât să putem să găsim acele soluții prin care (…) să existe un set de tactici și proceduri care să fie exersate și să reprezinte un limbaj comun de planificare și desfășurare a operațiilor în teren”, a declarat, marți șeful SMG.
La rândul său, comandantul Batalionului 2 Rifles din Anglia, locotenent colonel Neil Bellamy a subliniat importanța parteneriatelor și alianțelor. „Nu poți face totul de unul singur. Ai nevoie de un parteneriat puternic și de aliați puternici. Suntem bucuroși să lucrăm aici cu militarii români și americani. Este ușor să lucrezi cu forțele române, deși au fost o mulțime de lucruri pe care a trebuit să le depășim. Cred că avem mult mai multe lucruri în comun decât diferențe, iar astăzi a fost un bun exemplu acest lucru”, a spus Bellamy. De asemenea, locotenent colonel Alexander Deraney, comandantul Brigăzii 2 Cavalerie al Armatei SUA, a susținut că manevrele celor trei forțe militare funcționează cu ușurință, deși fiecare este extrem de complexă.
Peste 1.200 de militari din Forțele Terestre Române, aparținând Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, Batalionului 265 Poliție Militară și Batalionului 49 Apărare C.B.R.N Argeș, împreună cu 150 de militari din Marea Britanie și 200 din SUA, sprijiniți de aeronave ale Forțelor Aeriene Române, au participat la exercițiul SARMIS 16.
SARMIS 16 s-a bazat pe un scenariu fictiv, având ca scop antrenarea militarilor Brigăzii 2 Vânători de Munte, pentru planificarea, executarea și evaluarea unei acțiuni militare într-un mediu întrunit, multinațional, dezvoltarea nivelului de interoperabilitate cu forțele statelor membre NATO, precum și îndeplinirea cerințelor de standardizare ale Alianței. În timpul exercițiului au avut loc trageri de luptă cu toate categoriile de armament din dotare. La final, cei prezenți au vizionat o expoziție cu mijloace și tehnică folosite în teren de armata română, engleză și americană.