Ediția: Sâmbătă 28 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Sâmbătă 28 Decembrie 2024. Nr 6786

Fiecare medic stomatolog din școlile focșănene trebuie să trateze peste 1.000 de elevi


Doar 12 medici stomatologi și opt asistente se ocupă de sănătatea orală a tuturor copiilor școlarizați din municipiul Focșani. Mai exact, fiecărui specialist îi revine obligația de a trata între 1.000 și 1.500 de elevi, atât de gimnaziu, cât și de liceu, o bună parte dintre aceștia fiind nevoiți să se deplaseze la cabinetul unde sunt arondați, de vreme ce doar în opt școli funcționează cabinete dentare. De pildă, cei doi medici care se ocupă de elevii Școlii „Duiliu Zamfirescu”, acolo unde se află un astfel de cabinet, trebuie să meargă și în teren pentru a face dispensarizarea copiilor de la Școala Nr. 6, dar să îi și trateze pe liceenii de la Economic și Pedagogic. „În fiecare an, avem obligația de a face dispensarizarea copiilor din clasele I-IV. Astfel, cu acordul părinților, îi evaluăm pentru a vedea în ce stadiu se află cu dantura și în funcție de ce probleme depistăm, fie tratăm, ca în cazul cariilor, fie îi trimitem la specialist, ca în cazul ortodonției și, bineînțeles, efectuăm extracții atunci când e necesar. De asemenea, rezolvăm toate urgențele și periodic organizăm ore de educație sanitară, la absolut toate clasele, în cadrul cărora discutăm despre igiena orală, despre alimentația corespunzătoare pentru a avea o dantură bună sau le punem filmulețe tematice”, a declarat Teodora Simionescu, medicul coordonator al cabinetelor stomatologice din școli.

Sfaturi pentru o dantură sănătoasă

    De altfel, medicii au și o serie de metode speciale prin care îi determină pe copiii de gimnaziu să se urce pe scaunul stomatologic, printre acestea numărându-se certificatele pentru curaj sau diplomele de la Zâna Măseluță. „Vin la cabinet de fiecare dată când se face controlul periodic, dar și atunci când mă doare vreun dinte. Am făcut și extracții și chiar nu îmi mai este teamă de medicul stomatolog. Știu că pentru a avea o dantură sănătoasă și frumoasă sunt necesare aceste vizite”, ne-a spus Andrei U. (8 ani), elev al Școlii „Duiliu Zamfirescu”.
    Potrivit medicilor, elevii care trec pragul cabinetelor stomatologice prezintă cel mai adesea carii dentare cauzate atât de o igienă precară, cât și de obiceiuri alimentare greșite. „Liceenii, în special, au o dantură destul de proastă, cel mai probabil din cauza unui stil de viață dezorganizat. Îi sfătuim să se spele pe dinți de cel puțin două ori pe zi, preferabil cu o periuță electrică, să mănânce cât mai sănătos și diversificat, evitând pe cât de mult posibil dulciurile. De asemenea, la cea mai mică problemă să vină la cabinet”, a mai spus medicul Teodora Simionescu.

Instrumentarul și medicamentele, asigurate

    Numărul mare de copii pe care îi au în evidență este compensat de faptul că toate cele opt cabinete sunt dotate cu aparatură modernă, încă din anul 2010, iar instrumentarul și medicamentele necesare pentru buna desfășurare a activității sunt asigurate atât de Primăria Focșani, cât și de Direcția Județeană de Sănătate Publică și de Ministerul Sănătății. „Avem tot ceea ce ne trebuie pentru a asigura toate urgențele, dar și pentru a efectua controalele periodice”, a concluzionat Teodora Simionescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?