Programul educațional „Ajungem MARI” lansează un nou apel la voluntariat către cei ce vor să dăruiască vara aceasta, din timpul lor, celor 90 de copii din centrele de plasament din Focșani, Mărășesti, Odobești și Panciu. Dăruind doar două ore pe săptămână, voluntarii „Ajungem MARI” le devin copiilor prieteni, profesori și mentori și le pot schimba viitorul! La fel cum au devenit și cei care au făcut deja voluntariat în cadrul acestui program, la Centrul de Primire în Regim de Urgență Focșani: Simona Antemir, Cristina Jitaru, Andra Maftei, Narcisa Ioniță și Andreea Stan, eleve la Colegiul Național „Unirea” din Focșani, precum și educatoarele Andreea Stanciu, Elena Kviatcoschi și Mariana Gavriloaie.
Înscrierea pentru modulul de vară (iulie – septembrie) se face până pe 13 iunie 2016 prin completarea unui formular online, accesibil pe: http://goo.gl/forms/0jco9Odwvk. Pentru organizarea training-urilor în județe, este necesar un număr de minim 30 de înscrieri, așadar doritorii sunt rugați de organizatorii acestui program să transmită apelul colegilor și prietenilor.
Apelul la voluntariat se adresează tinerilor peste 15 ani și adulților din toate domeniile, responsabili și implicați, spontani și dornici să facă mici minuni pentru copii, care au disponibile cel puțin două ore pe săptămână sau o dată la două săptămâni, în lunile iulie-septembrie. „Prin programul educațional «Ajungem MARI», voluntarii se pot înscrie până pe 13 iunie pentru a susține cursuri interactive sau ateliere de creație în centre sau pentru a le dezvălui copiilor lumea prin ieșiri educative. Înscrierea se face printr-un formular online, iar apoi voluntarii participă la un training pentru a învăța metode interactive de lucru ce pun accent pe dezvoltarea personală a copiilor. Fiecare din noi poate ajuta copiii din centre de plasament oferindu-le sprijin, afecțiune și încurajare. Prin proiectul de voluntariat «Dă-ți pasiunea mai departe!», voluntarii le pot transmite copiilor cunoștinte din domeniile care îi pasionează, cu entuziasm și prin joacă: de la engleză și matematică, până la educație civică, cultură generală, muzică, dans sau arte plastice”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
Diplomă și adeverință de voluntariat
Programul „Ajungem MARI” este dezvoltat de Asociația Lindenfeld și a implicat până acum 2500 de voluntari pentru a sprijini 2000 de copii din București și din 25 de județe. Proiectul „Dă-ți pasiunea mai departe” a fost desemnat în 2015 „Proiectul anului în educație”, la Gala Națională a Voluntarilor. „Pe lângă îmbunătățirea rezultatelor școlare, progresul copiilor se vede în creșterea încrederii în sine, dezvoltarea abilităților de comunicare sau lucru în echipă. Cu ajutorul voluntarilor, copiii descoperă ce le place, la ce sunt buni și ce pot să facă mai departe. Voluntarii «Ajungem MARI» primesc mai mult decât dăruiesc: îmbrățișările copiilor, satisfacția de a vedea progresul celor mici și energie pentru toată săptămâna. Ei obțin la finalul unui modul de voluntariat diplomă și adeverință, iar experiența de voluntariat este recunoscută ca experiență profesională, conform Legii Voluntariatului”, se mai arată în comunicat, precizându-se că „Ajungem MARI” caută voluntari în București și alte 25 de județe.
Centrele sunt situate în orașul de reședintă sau în alte localități: Alba, Arad, Argeș (Pitești, Costești, Câmpulung), Bacău, Bihor, Brăila, Brașov (Brașov, Făgăraș), Buzău (Buzău, Râmnicu Sărat), Constanța (Constanța, Mangalia), Cluj (Cluj-Napoca, Turda, Gherla), Dâmbovița, Dolj, Harghita (Miercurea Ciuc, Toplița), Hunedoara (Deva, Hunedoara), Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Prahova (Ploiesti, Sinaia, Câmpina), Sibiu, Suceava, Timiș (Timișoara, Recaș, Lugoj), Vâlcea, Vrancea. „În celelalte județe și în Alba, Brăila, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Ilfov, Sibiu si Vâlcea, «Ajungem MARI» caută coordonatori implicați care să monitorizeze și să gestioneze activitățile, dedicând 4-5 ore săptămânal. Cei interesați pot trimite CV-ul și o scrisoare de intenție la adresa office@ajungemmari.ro. Mai multe detalii pe www.ajungemmari.ro, iar pe pagina de Facebook se găsesc scurte povești ale voluntarilor de la ore”, transmit organizatorii prin intermediul comunicatului de presă.
„Ajungem MARI” susține educația copiilor instituționalizați
Programul educațional „Ajungem Mari” este derulat de Asociația Lindenfeld, organizație non-guvernamentală ce are ca obiectiv facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la domenii cheie ale societății. Principalul program este „Ajungem Mari”, program ce susține educația copiilor din centre de plasament și medii defavorizate. Prin proiecte de voluntariat și orientare profesională, workshop-uri, ateliere creative și activități socio-recreative.
Programul își propune să reducă suferința instituționalizării, a abandonului și a separării de familie, să le dea copiilor încredere în ei și să le formeze abilități pentru a deveni adulți responsabili și independenți. Toți cei care doresc informații suplimentare cu privire la acest program pot accesa www.ajungemmari.ro.