Vinovăție, frică, nedreptate – asta simte un copil abuzat! Spune NU violenței!

2
1040


Astăzi, de la ora 10.00, specialiștii Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență (SIRU) al DGASPC Vrancea vor merge prin parcuri, unități de învățământ, piețe și alte zone pietonale intens circulate din Focșani, pentru a sta de vorbă cu oamenii pe tema violenței asupra copiilor. Ei vor explica tuturor celor vor dori să se oprească o clipă, ce efecte devastatoare are abuzul asupra celor mici și despre datoria oricui de a semnala astfel de fapte la telefonul copilului 0237.982 sau 116.111. Acțiunea echipei SIRU are loc în cadrul Campaniei „Implică-te! Spune NU violenței” demarată ieri, cu prilejul Zilei Împotriva Violenței Asupra Copilului ce are loc pe plan național, în fiecare an pe 5 iunie. Totodată, specialiștii SIRU vor împărți trecătorilor 200 de pliante informative, precum și 100 de insigne cu mesajul „Implică-te! Spune NU violenței”.
    Campania este cu atât mai oportună cu cât cazurile de abuz și violență asupra copiilor sunt în continuă creștere, încă existând părinți pentru care calitatea educației este direct proporțională cu numărul bătăilor, înjurăturilor, jignirilor și așa mai departe, aplicate propriilor copii. De la începutul anului și până în prezent, la centrul de Primire în Regim de Urgență al DGASPC Vrancea au ajuns 89 de copii, cei mai mulți din cauza neglijenței crase la care au fost supuși, al abuzurilor și ce e foarte grav, au fost multe cazuri de abuz sexual… „Am avut aici fete care au fost racolate, exploatate sexual, traficate… Una dintre ele, de exemplu, a avut un prieten care a vândut-o practic la alții. Cealaltă a fost păcălită că i se dă ceva de lucru, aceasta avea o familie cu nevoi materiale. Amândouă au ajuns să fie închise într-un apartament și date la oameni de toate felurile. Din discuțiile purtate am înțeles că aveau și 20 de clienți pe zi. Dacă nu se conformau erau bătute. Părinții lor au sesizat că fetele nu au mai venit acasă. Din câte am înțeles, au scăpat cu ajutorul unui client, pe care l-au rugat să anunțe poliția că sunt sechestrate în acel apartament. Cam o lună au fost sechestrate. Când au ajuns în centru erau pur și simplu epuizate, au dormit trei zile continuu, se trezeau doar pentru masă și pentru nevoile fiziologice. Aceste fete aveau 15 și 17 ani. Cea mare a suferit foarte mult, a fost foarte afectată de ceea ce i s-a întâmplat. Acum merge la școală, și-a reluat viața normală. Din partea noastră li s-a acordat tot sprijinul și am văzut că și familiile și-au dat tot interesul să le ajute să treacă peste nenorocirea care li s-a întâmplat”, a spus Violeta Pavelescu, șefa Centrului de Primire în Regim de Urgență, centru în care au ajuns și doi frați de 15 și 16 ani, un băiat și o fată dintr-o comună vrânceană, pentru care traiul dus acasă a însemnat un lung șir de abuzuri.
    Tatăl acestora, mare consumator de alcool, și-a făcut un obicei din a înjura și lovi fata, ba chiar ajunsese să o dea afară din casă și aceasta să doarmă prin vecini. Iar pe fratele acesteia, în loc să-l lase să meargă la școală l-a trimis obligatoriu să muncească la gater, la pădure la lemne. „Mama acestor doi frați i-a abandonat de mici. Împreună cu ei mai locuia bunica paternă, dar a fost dusă la azil. Acum, cei doi sunt la noi în sistem, în regim rezidențial”, a precizat Violeta Pavelescu.
    Șefa Centrului de Primire în Regim de Urgență a mai spus că restul copiilor ce au ajuns anul acesta acolo au fost copii neglijați (ceea ce este tot o formă de violență) sau au fost găsiți de Poliția TF sau Poliția Locală pe stradă noaptea. „Dacă părinții își neglijează copiii, dacă nu-i supraveghează, nu comunică cu ei altfel decât prin bătaie sau jigniri, atunci aceștia ajuns să abandoneze școala, să fugă de acasă, să intre în anturaje nepotrivite… E foarte important ca părinții să știe că sunt responsabili pentru educarea, supravegherea și îngrijirea copiilor lor, să știe că legea interzice violența de orice fel asupra copiilor. Iată că în prima jumătate a acestui an au ajuns la noi 89 de copii, ceea ce înseamnă foarte mulți. Iar marea majoritate provin din mediul rural”, a mai spus Violeta Pavelescu.

Ce este abuzul, ce simte copilul abuzat

    Specialiștii SIRU atrag atenția că abuzul înseamnă orice formă de violență fizică și psihică săvârșită împotriva copilului, orice acțiune care implică folosirea forței și a superiorității pentru a-l răni: bătaia, insultele, umilința, agresiunea sexuală, comportamentele cu conotație sexuală săvârșite în pezența copilului sau cu copilul, intimidarea, lovirea, supunerea la practici înjositoare, muncă fizică inadecvată vârstei și capacităților fizice, expunerea la pericole, alungarea de acasă, amenințările, neglijarea, obligarea la comiterea de furt, cerșetorie, prostituție etc. Abuzul asupra copilului provoacă o traumă care se reflectă in comportamentul său intim, social, școlar, în relația cu semenii, în jocul copilului, în imaginea de sine și despre lume.
      Pe termen scurt, abuzul determină o întreagă gamă de emoții negative intense, uneori chiar răni fizice și unele comportamente aparent „ciudate”. Pe termen lung, efectele pot să se confunde cu trăsături personale, cer mai multă atenție, perspicacitate, delicatețe si profesionalism pentru a fi identificate. „Avem cu toții o responsabilitate față de sănătatea emoțională și echilibrul copiilor noștri: părinți, profesori, autorități. Este datoria noastră să acționăm și să schimbăm practici sociale incorecte de creștere și educare a copilului”, a atenționat Anca Candrea, șefa SIRU.
    În cadrul campaniei pe care o derulează, specialiștii SIRU aduc la cunoștința tuturor ce simte un copil abuzat, realitate care ar trebui asimilată de toți adulții, fie ei părinți sau nu. „Un copil abuzat simte culpabilitate, consideră că permanent greșește și că merită pedepsele primite, că este răspunzător de supărarea celorlalți. Mai simte frică. Copilul supus frecvent agresiunilor, învață să trăiască într-o așteptare anxioasă, într-o stare permanentă de alertă, în special dacă în mediul său de viață există episoade de violență. În acesată stare de tensiune copilul nu doarme bine, nu se alimentează adecvat sau suficient, se îmbolnăvește des, își face foarte multe griji”, a arătat Anca Candrea.
    Totodată, copilul victimă a abuzurilor simte nedreptate. El înțelege că cel mare deține puterea, că din cauza inferiorității sale este victimă, își însușește acest raport și învață un model de comportament. Mai târziu, când dezvoltarea fizică îi permite, își exprimă agresivitatea asupra celor mai mici și slabi (copii, animale, bătrâni). „Foarte des, copiii care sunt supuși abuzurilor în cadrul familiei aleg să fugă de acasă. Mare parte din copiii străzii sunt copii care au părăsit domiciliul din cauza fricii, disperării și neputinței de a face față violenței. Ajunși în stradă, incapabili să se descurce, ajung cu ușurință în grupuri infracționale, astfel, din victime ale familiei devin agresori”, a subliniat Anca Candrea, șefa SIRU.

Comportamente specifice copilului abuzat

    Iată care sunt consecințele asupra copilului abuzat și ce comportamente specifice manifestă acesta:
      1. Copilul excesiv de cuminte, retras, temător, care nu intervine în joc, foarte anxios și emotiv când este întrebat ceva (tremură, se înroșește, se bâlbâie, se refugiază în tăcere). El a învățat că ceea ce spune sau face ar putea declanșa violența. Deoarece nu este sigur de consecințe, preferă să nu interacționeze. Acest tip de copil este adesea victima copiilor mai puternici sau mai agresivi din cadrul grupului, rolurile pe care le preferă sunt cele marginale, inferioare, care nu implică foarte mai responsabilități, evită să atragă atenția, se supune și preia sugestiile celorlalți.
    2. Copilul răzbunător, care nu trece nimic cu vederea, este agresiv, revendicativ, nu tolerează frustrarea, îi pedepsește pe ceilalți pentru cea mai mică greșeală, dorește să conducă și perturbă permanent grupul. Nu uită și nu iartă. El se identifică cu agresorul din cauza incapacității de a face față situației de violență, și își compensează inferioritatea în cadrul jocului. Se impune grupului, jocul trebuie să se desfășoare după regulile sale, identifică rapid copiii victimă pe care îi persecută. Își alege în general roluri dominatoare, superioare, chiar violente, cărora de multe ori le conferă o formă agresivă, abuzivă, neîndurătoare.
    3. Copilul matur care a învățat să facă față situațiilor dificile, se comportă ca un mic adult, este protector cu ceilalți, îi consolează, îi ajută. Oferă celor din jur ceea ce simte să primească el însuși. Este posibil ca acest copil să facă parte dintr-o familie cu o situație materială precară, să muncească pentru a-și ajuta famila, să fie excesiv responsabilizat, să preia rolul părintelui (are grijă de frații mai mici, de un părinte bolnav, căruia i-a preluat atribuțiile). Unul dintre părinți poate fi alcoolic, violent, iar copilul preia răspunderea părintelui victimă, empatizând cu acesta și învățând să facă față situației.                                                     
    4. Copilul deprimat refuză jocul, nu participă sau nu se implică dacă este forțat să participe, este rigid, blocat în starea de refuz, preferă să fie singur, retras, relaționează puțin, nu se împrietenește și nu manifestă interes față de ceilalți, nu se bucură, nu se entuziasmează, dovedește mare toleranță la suferință. Acest tip de copil s-a resemnat, incapacitatea de a face față suferinței a determinat izolarea, retragerea, pierderea interesului pentru participarea la ceea ce se întâmplă în jurul său. Nu mai speră să primească ajutor și nu îl mai caută.

2 COMENTARII

  1. Ce mai putem comenta cand abuzul si / sau violenta fizica ?i verbala capata „girul” unui ministru „tehnocrat”, in speta doamna ministru Lipa iar careia primul ministru nu-i sugereaza demisia sau nu o remaniaza??? Nu neg realizarile de pe plan sportiv si nu numai ale doamnei ministru îns? ceea ce afirma ma „ingrozeste”!!! Ce pretentie sa mai am de la „muritorul de rand” cand o persoana „educata”, zic eu, gandeste asa??? Despre declaratiile doamnei ministru Lipa vizavi de „violenta fizica” asupra copiilor aici: http://www.gsp.ro/sporturi/gimnastica/video-revoltator-ministrul-lipa-considera-violenta-contra-copiilor-acceptabila-chiar-daca-am-fost-calcata-in-picioare-de-antrenori-eu-nu-voi-spune-asta-niciodata-sfat-socant-dat-in-spatele-camerelor-479752.html. Am repostat acest comentariu a doua oara aproximativ avand aceeasi idee de baza! Primul nu a aparut… acestuia am sa-i fac o copie pentru a ma „clarifica” fata de pozitia „cenzurii comentariilor” existente la nivelul „Monitorului de Vrancea”! Posibil sa fi fost o legatura de net „proasta” ?i nu ceva legat de obedienta fata de „putere”!!!

  2. Recomandare pentru administratorul acestui site: incercati sa implementati diacriticele si pentru comentarii si nu numai pentru continutul editorial al siteului! Sau macar avertizati despre lipsa acestora pe cel ce urmeaza sa posteze! Multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here