VIDEO : INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE cu jurnalistul Thomas Brandl despre şansa producătorilor vrânceni de vinuri de a fi recunoscuţi în străinătate

0
12483


Soiurile autohtone sunt șansa producătorilor vrânceni de vinuri pentru a fi recunoscuți pe piețele externe, a spus jurnalistul german Thomas Brandl pentru „Monitorul de Vrancea”. Thomas Brandl a fost unul dintre jurații care au venit la Focșani pentru Concursul Internațional de Vinuri- IWCB 2016. Jurnalist și specialist PR cu 30 de ani de experiență în industria mondială a vinului, Thomas Brandl este jurat în competiții internaționale, ambasador pentru Europa de Est la Concours Mondial de Bruxelles și, prin agenția xenos-comm ajută producătorii de vin, în special pe cei din Europa de Est să fie mai cunoscuți pe piețele externe precum Germania, Marea Britanie, Benelux și Scandinavia. Într-un interviu pentru „Monitorul de Vrancea”, jurnalistul le recomandă producătorilor de vinuri din Vrancea să investească în promovarea vinurilor și să se orienteze către soiuri autohtone, care nu sunt cultivate în alte regiuni ale lumii viticole.

Reporter : Care este impresia dumneavoastră despre acest concurs de vinuri – IWCB 2016 organizat la Focșani ?
T.B. : Pentru mine a fost prima participare la acest concurs,  deși cunosc România de mulți ani de când vin în țară. Părerea mea generală  despre competiție este foarte, foarte bună, a fost foarte bine organizată și cu mult suflet din partea celor implicați. Desigur, pentru mine, fiind de atâtea ori în țară, dar pentru prima dată în Vrancea, a fost o nouă experiență.

R: Ce ne puteți spune despre cramele vrâncene după vizitele în podgorii din perioada IWCB ?
T.B. : „Să fiu sincer, nu am știut,  înainte să vin acum, prea multe despre Vrancea. Nu știam că este cea mai mare regiune viticolă din  România, dar am fost foarte impresionat, în special de varietatea deosebită de soiuri  autohtone pe care le cultivați, cum ar fi Åžarba și Feteasca neagră. Cred că acestea sunt soiuri pe care mult mai mulți oameni ar trebui să le cunoască în viitor”.

R: V-ați întoarce în Vrancea ca turist sau participant la un eveniment al vinului?
T.B. : „Să fiu cinstit, înainte de a veni la concurs anul acesta, am vizitat România timp de 12 zile, mergeam în alte părți, alte regiuni, dar dacă ne vom întoarce anul viitor, desigur, Vrancea va fi în listă deoarece dorim să vedem mai mult din ea”

R : Ce le recomandați producătorilor vrânceni de vinuri ?
T.B. : „Sfatul meu pentru viticultorii din zonă, din ținutul Vrancei, ar fi să se concentreze asupra soiurilor autohtone. Sunt soiuri interesante și grozave, pe care nimeni altcineva nu le are și există atât de mult Cabernet, Sauvignon  și Chardonnay în lume, aș zice chiar prea mult, încât sunt șanse mari pentru viitorul vinului românesc, dacă vreți să-l comercializați în afara țării. Concentrați-vă asupra soiurilor deosebite, vinuri  pe care nimeni nu le are, pe care nimeni altcineva nu le poate face. Nu am văzut Fetească neagră în afara României, poate doar în Republica Moldova, dar asta este de fapt  marea voastră specialitate pe care o aveți aici. Bineînțeles, fiind un ținut producător de vinuri albe, România are soiuri autohtone atât de interesante, în special în vinurile albe, am numit deja câteva, și cred că asta vor să o știe consumatori din toată lumea. Asta înseamnă ca România să-și îmbunătățească promovarea peste granițe, atât în vinuri, cât și în turism deoarece este o țară turistică minunată și, din păcate, nu toată lumea o știe”.

Concursul Internațional de Vinuri București – IWCB 2016 a fost organizat în perioada 26-29 mai cu susținerea financiară din partea Consiliului Județean Vrancea. La acest concurs au fost trimise 1495 de probe, de la producători din 33 de țări. Vinurile au fost evaluate de 22 jurați străini și 15 jurați din România. IWCB este cel mai important concurs internațional de vinuri din Europa de Est, fiind organizat la inițiativa ONVPV, de către ASER Wineconsulting, în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), sub patronajul OIV, fiind cea de a XIII-a ediție recunoscută de acest for interguvernamental care grupează 45 de țări producătoare și consumatoare de vin din lume. „Cred că prezența IWCB în Vrancea nu face altceva decât să deschidă o nouă etapă în preocupările noastre de a pune Vrancea pe harta internațională a vinului”, a spus președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here