Încălzirea globală a planetei pare să fie favorabilă cefalopodelor, cum ar fi caracatițele, sepiile și calamarii, ale căror populații au crescut în ultimele decenii, potrivit unui studiu publicat în revista „Current Biology”, citat marți de agenția France Presse. „Știm foarte bine că populațiile de cefalopode pot varia în mod semnificativ în interiorul fiecărei specii, precum și între specii”, a relevat Zoë Doubleday, cercetător la Institutul de mediu al Universității din Adelaide (Australia), autorul principal al lucrării.
„Dar faptul de a observa o creștere constantă pe perioade lungi la trei grupe diferite de cefalopode, pretutindeni în oceanele lumii, este remarcabil”, a spus specialista, adăugând că numărul acestora a crescut semnificativ în ultimii 60 de ani.
Au existat numeroase speculații cu privire la faptul că aceste animale marine au cunoscut o creștere puternică ca răspuns la o schimbare de mediu înconjurător, după tendințele din domeniul pescuitului. Aceste animale sunt cunoscute pentru faptul că au o creștere rapidă, o speranță de viață scurtă și o fiziologie extra-sensibilă, care le-ar putea permite să se adapteze mai repede decât alte specii marine. Pentru acest studiu, Zoë Doubleday și ceilalți cercetători au colectat și analizat ratele capturilor rezultate din pescuitul oceanic obișnuit, ale acestor animale marine între anii 1953 și 2013. Ei au descoperit ca populațiile din 35 de specii de cefalopode observate au crescut continuu.
„Cefalopodele sunt animale de pradă vorace și adaptabile iar creșterea numărului lor ar putea avea un impact asupra speciilor care le sunt pradă, cum ar fi peștii și nevertebratele care au valoare comercială”, scriu autorii lucrării.
Dar o creștere a populațiilor de cefalopode poate fi, de asemenea, benefică animalelor de pradă care depind de ele pentru a se hrăni precum și pescuitului”, scriu autorii. Conform cercetătorilor, este dificil să se prezică evoluția numărului de cefalopode în viitor mai ales în cazul în care presiunea exercitată de pescuit continuă să crească. Acești cercetători vor încerca acum să determine factorii responsabili pentru această creștere. „Acest lucru ne-ar putea da chiar o perspectivă mai amplă asupra impactului activităților umane asupra schimbării ecosistemelor oceanice”, a mai spus Zoë Doubleday, citată de AFP.