Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

465 de mămici din Vrancea au ales stimulentul de inserție, întorcându-se la serviciu


Cei mai mulți părinți aleg să rămână în concediu de creștere copil până când micuții lor împlinesc doi ani, potrivit unui raport al Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (ASJPIS) Vrancea, însă sunt și mămici și tătici care preferă să beneficieze de stimulentul de inserție. Conform acestui raport, în perioada ianuarie-aprilie a.c., numărul mediu lunar de astfel de beneficiari a fost de 465, sumele plătite în acest sens de către stat fiind de aproape 947 mii lei.
    Cuantumul lunar al stimulentului este de 500 de lei, bani care se adaugă la salariul primit de părintele care și-a reluat activitatea. Actele normative care reglementează acordarea acestuia sunt OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor și HG nr. 52/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010.
    Părinții care doresc să beneficieze de stimulentul de inserție pot alege între două variante. Prima se referă la concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la un an. În acest caz, va beneficia de stimulent de inserție pe piața muncii în cuantum de 500 de lei, părintele care se întoarce în activitatea profesională până la împlinirea de către copil a vârstei de un an. În această situație, stimulentul se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani.
    Cea de a doua variantă se referă la concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani. Aici, va beneficia de stimulentul de 500 lei mama sau, după caz, tatăl care se întoarce la serviciu după împlinirea de către copil a vârstei de un an, până la vârsta de doi ani. În cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserție se realizează oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani.
    În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.

Acte necesare pentru a primi stimulentul de inserție

    Pentru a primi stimulentul de inserție, părintele care a beneficiat de concediul de creștere a copilului trebuie să depună o cerere de acordare a stimulentului la primăria comunei, orașului, municipiului aflate în raza domiciliului sau a reședinței sale. Odată cu cererea, trebuie depus și un dosar care să cuprindă următoarele documente: copie de pe actul de indentitate al solicitantului și copie de pe certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul sau, după caz, a livretului de familie, certificate de către persoana care primește documentele pentru conformitate cu originalul; acte care dovedesc calitatea solicitantului și relația acestuia cu copilul pentru care solicită dreptul; acte doveditoare care să ateste îndeplinirea perioadelor de concediu pentru creșterea copilului; dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate; dovada privind suspendarea activității pentru perioada în care se solicita concediul pentru creșterea copilului; orice alte acte care să ateste îndeplinirea condițiilor de eligibilitate.

Beneficiarul stimulentului de inserție nu poate fi concediat

    Potrivit legislației în vigoare, persoana beneficiară a stimulentului de inserție are obligația să comunice în scris primăriei de domiciliu, în termen de 15 zile lucrătoare, orice modificare intervenită în situația sa, de natură să determine încetarea sau suspendarea plății drepturilor de la apariția acesteia. Dreptul la stimulentul de inserție încetează cu ziua următoare celei în care: copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap; beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului și nici nu se află în concediul pentru creșterea copilului; a avut loc decesul copilului. Dreptul la stimulentul de inserție se suspendă începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului și solicită concediul pentru creșterea copilului.
    De reținut este faptul că angajatorul nu poate concedia salariatul căruia i se plătește stimulent de inserție. Această interdicție se poate extinde, o singură dată, cu până la șase luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

Cine beneficiază de indemnizația lunară și stimulentul de inserție

    De indemnizația lunară și stimulentul de inserție beneficiază oricare dintre părinții firești ai copilului, în raport cu opțiunea exprimată, dacă îndeplinește condițiile de acordare. Beneficiază de aceleași drepturi și una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredințat copilul în vederea adopției sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgență, cu excepția asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi, precum și persoana care a fost numită tutore.
    În situația în care intervine decesul părintelui care îndeplinea condițiile pentru a beneficia de concediul și de indemnizația lunară, respectiv de stimulentul de inserție, părintele supraviețuitor are dreptul să beneficieze, la cerere, de drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență. Concediul și indemnizația lunară, precum și stimulentul de inserție se cuvin pentru fiecare dintre nașteri, iar durata de acordare a concediului se prelungește corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situații de natură a genera acest drept. Pe perioada suprapunerii cuantumul indemnizației lunare se majorează cu suma de 1,2 ISR (600 lei) pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.

1643 de părinți vrânceni primesc indemnizație pentru creșterea copilului

    Potrivit raportului întocmit la nivelul AJPIS, în perioada ianuarie – aprilie 2016 numărul mediu de beneficiari de indemnizație pentru creșterea copilului a fost de 1643, suma totală plătită acestora fiind de peste 5.620 mii lei.
    Indemnizația pentru creșterea copilului se acordă părintelui care, în ultimul an anterior datei nașterii copilului a realizat, timp de 12 luni, venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Acesta va primi indemnizația până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, doi ani sau trei ani în cazul copilului cu handicap.
    Părinții pot opta pentru una din următoarele variante: concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la 1 an, și în acest caz indemnizația lunară va fi în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 de lei și nici mai mare de 3400 lei; concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani, în acest caz indemnizația lunară acordată va fi în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 lei și nici mai mare de 1200 lei.
    Pentru copilul cu handicap, părintele care îndeplinește condițiile de eligibilitate prevăzute de lege,va beneficia de concediul pentru creșterea copilului până la împlinirea de către acesta a vârstei de trei ani. Indemnizația aferentă va fi în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 600 lei și nici mai mare de 3400 lei.
    Legislația prevede și o serie de măsuri suplimentare aplicabile oricărei situații. Este vorba de suplimentarea cuantumului indemnizației cu suma de 600 lei începând cu cel de al doilea copil pentru sarcini multiple, aceeași suplimentare fiind acordată și pentru nașterile survenite în interiorul perioadei de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului. Alte măsuri suplimentare constau în: plata în toată această perioadă a contribuției de asigurări sociale de sănătate; constituirea perioadelor de concediu ca și perioade asimilate în sistemul asigurărilor de sănătate, în sistemul asigurărilor sociale și al asigurărilor pentru șomaj; perioadele menționate mai sus constituie vechime în muncă și în serviciu. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?