20 de proiectile explozive de diferite tipuri și calibre au fost ridicate miercuri de pirotehniștii din cadrul ISU Vrancea, de la Voetin, comuna Sihlea. Proiectilele au fost ridicate din albia unui pârâu, fiind transportate la depozitul special amenajat de pe raza județului pentru a fi distruse ulterior. „În cursul zilei de miercuri, 18 mai a.c., specialiștii pirotehniști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Anghel Saligny» al Județului Vrancea au executat o misiune de asanare a teritoriului de muniția rămasă neexplodată în urma conflictelor armate. În urma anunțării de către polițiștii din comuna Sihlea, echipajul pirotehnic din cadrul ISU Vrancea s-a deplasat în satul Voetin, comuna Sihlea, pentru a ridica 20 de proiectile de diferite tipuri și calibre. Astfel, în albia pârâului Coțatcu, specialiștii pirotehniști au identificat 2 proiectile explozive calibru 122 mm, 2 proiectile explozive calibru 100 mm, 3 proiectile explozive calibru 76 mm, 5 proiectile perforante trasor calibrul 76 mm, 2 proiectile perforante calibrul 57 mm, 5 proiectile perforante calibrul 47 mm și 1 proiectil perforant calibrul 37 mm. Cele 20 de proiectile au fost ridicate și transportate în condiții de siguranță la depozitul special amenajat în vederea distrugerii”, a transmis locotenent Paul Bîndar de la ISU Vrancea.
Având în vedere pericolul la care se expun cetățenii în momentul descoperirii acestor elemente de muniție, pompierii reamintesc principalele aspecte privind modul de comportare în aceste cazuri. Astfel, la descoperirea elementelor de muniție neexplodată, este interzisă: atingerea munițiilor cu mâna sau cu alte obiecte; ridicarea, transportul și introducerea munițiilor în diferite încăperi sau locuințe;comercializarea acestora prin agenții de colectare a deșeurilor feroase și neferoase;
lovirea sau mișcarea munițiilor găsite în pământ sau la suprafață; introducerea munițiilor în foc; topirea elementelor metalice ale munițiilor; tăierea munițiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură sau folosirea munițiilor pentru improvizarea diverselor unelte. De asemenea, este interzisă utilizarea pulberilor și explozivilor provenite din muniții în scopuri artizanale; demontarea de la muniții a focoaselor sau a altor elemente componente; folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniție.
Neutralizarea și distrugerea munițiilor se execută numai de către specialiștii pirotehniști, care au pregătirea și dotarea necesară pentru această misiune periculoasă. Descoperirea unor elemente de muniție trebuie anunțată la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.