Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Vrâncenii, invitați la „Boteitul oilor“ în Negrileşti


Vrâncenii sunt invitați să participe sâmbătă, 21 mai, la cea de-a 14-a ediție a „Boteitului oilor”, manifestare care are loc în fiecare an, de sărbătoarea „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, în localitatea Negrilești. Cu o zi înainte va fi inaugurată casa memorială „Dumitru Pricop”. Vor cânta și vor dansa pentru cei prezenți la evenimentul de sâmbătă, Margareta Clipa și Georgiana Comăneci.

    Vrâncenii sunt invitați să participe pe data de 21 mai la cea de-a 14-a ediție a „Boteitului oilor”, manifestare care are loc în fiecare an, de sărbătoarea „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. La manifestări au fost invitați să participe președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, cei doi vicepreședinți, Dragoș Bîrlădeanu și Ionel Cel Mare. De secole, urcarea oilor la munte este un moment important din viața oierilor și a comunității din Negrilești, de altfel singura localitate din Vrancea în care se păstrează această tradiție. Obiceiul începe cu tocmitul oilor, care are loc între baci și ciobani. Aceștia din urmă trebuie să dea proprietarului o anumită cantitate de brânză care a fost făcută din laptele oilor respective. Acest obicei a fost respectat cu sfințenie de gospodarii din Negrilești. După tocmire, turmele de oi sunt aduse la biserica din centrul comunei, unde preotul ține o slujbă și apoi stropește animalele cu agheasmă. Ciobanii primesc binecuvântarea pentru a fi feriți de vitregiile vremii și stihiile pădurilor în aceste luni cât stau pe munte, aceștia reîntorcându-se acasă de Sfântul Dumitru. Atât tocmirea cât și boteitul oilor au loc în prezența majorității locuitorilor comunei. După tocmire și slujba religioasă, turmele de oi mânate de ciobani iau drumul munților în aplauzele celor prezenți. După acest eveniment, manifestările se vor muta la Căminul Cultural din localitate, unde va avea loc un frumos spectacol artistic la care vor participa echipele de dansuri populare și buciumași din localitățile de munte ale județului. Vor cânta și vor dansa pentru cei prezenți la eveniment, Margareta Clipa și Georgiana Comăneci.

Boteitul oilor”, promovat de Consiliul Județean Vrancea

    Obiceiul „Boteitul oilor” a fost promovat și prin intermediul proiectului «Vrancea turistică», implementat de Consiliul Județean Vrancea în perioada 17.02.2011 – 17.06.2013 și finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Obiectivul general al proiectului a fost creșterea importanței turismului, ca factor ce stimulează dezvoltarea economică prin promovarea produselor turistice specifice zonei montane a județului (resurse naturale și antropice) din localitățile Bolotești, Vidra, Valea Sării, Năruja, Paltin, Spulber, Vrîncioaia, Păulești, Nistorești, Nereju, Bîrsești, Negrilești si Tulnici. Valoarea totală a proiectului a fost de 590 604,96 lei. În perioada post implementare, Consiliul Județean Vrancea a menținut activitățile de sustenabilitate a proiectului, reeditând materialele promoționale, întreținând site-ul creat în cadrul proiectului, postând banner-ul online pe site-uri de promovare turistică și implicându-se anual în organizarea evenimentului din 21 mai de la Negrilești. Prin implementarea proiectului „Vrancea turistică” s-a trecut la un program complex de promovare care a crescut și va continua să crească vizibilitatea zonei montane a județului și să atragă turiști in leagănul artei populare vrâncene. În anii trecuți, manifestările de la Negrilești au fost urmărite și de străini care au venit în Vrancea special pentru acest eveniment.

Casa memorială „Dumitru Pricop” va fi inaugurată vineri

    Vineri, cu o zi înainte de „Boteitul Oilor”, va avea loc inaugurarea casei memoriale „Dumitru Pricop”. Casa a fost achiziționată printr-o listă de subscripție publică. „Pregătirea locației pentru inaugurare a necesitat alte eforturi financiare și de documentare. În momentul de față se poate inaugura doar camera care va fi destinată memoriei și promovării poetului Dumitru Pricop. Pentru realizările din această etapă se cuvine să aducem mulțumiri respectuoase soției autorului care ne-a îngăduit să edităm poeziile cu dedicație fără să pretindă drepturi de autor, ne-a pus la dispoziție documente și înscrisuri olografe cu caracter personal, a cedat Casei obiecte care au aparținut poetului și care vor intra în patrimoniul acestui lăcaș de cultură. Doamna Ana Pricop ne-a pus la dispoziție cărțile cu autografe primite de poet. Aceste autografele vor putea intra în circuitul public și vor da la iveală prețuirea de care s-a bucurat poetul în timpul vieții”, a precizat conf.univ.dr. Costică Neagu. Conform acestuia, Casa Pricop „trebuie să devină o Mecă a poeziei vrâncene și naționale”.

Principalele investiții vor fi prezentate de primarul Ion Văsuian

    Primarul comunei Negrilești își va prezenta, sâmbătă, și raportul de activitate. Ion Văsuian a precizat că în prezent se lucrează intens la sediul Primăriei Negrilești și speră ca în luna octombrie întreg aparatul administrativ local să se mute în casă nouă. Vechiul sediu al Primăriei Negrilești a ars într-un incendiu în luna februarie a anului 2012. „Conform proiectului, noul sediu al primăriei Negrilești va fi construit în 18 luni și sperăm noi, chiar mai repede. Mai exact, acest sediu va fi gata cel mai târziu în luna octombrie a.c. Noul sediu al primăriei va avea 700 de metri pătrați construiți și va fi format din demisol, parter și etaj unde vor funcționa toate serviciile administrației publice locale, inclusiv Oficiul de stare civilă”, a spus primarul Ion Văsuian.
    În ultimii ani, autoritățile locale au reușit să finalizeze mai multe investiții de reabilitare a infrastructurii locale. Astfel, a fost reabilitată școala generală din localitate, o investiție construită de la zero și care a costat circa 1,5 milioane lei din care 1,1 milioane fonduri europene, iar 400 mii lei din bugetul local. Åžcoala dispune de cinci săli de clasă, 2 laboratoare-unul de biologie-chimie și unul de informatică, spații adecvate pentru lapte și corn, cancelarie profesori, birou director. De reținut că atât curtea cât și sălile de clasă sunt dotate cu sisteme video de supraveghere. „Avem o școală nouă, modernă și cu tot ceea ce trebuie pentru buna desfășurare a activităților didactice. Vechea școală, care a fost demolată, era foarte veche, ploua înăuntru și nu beneficiase de vreo reabilitare capitală sau altfel de investiții”, a precizat primarul Ion Văsuian. Åžcoala gimnazială din localitate poartă numele poetului din Negrilești, Dumitru Pricop, fost fiu al satului, care a ocrotit și a promovat școala. Ion Văsuian a reușit să construiască o piață agroalimentară în care locuitorii comunei își pot vinde și cumpăra produsele de care au nevoie, inclusiv animale vii.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?