Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

ONG: Copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate au dificultăți de ordin emoțional, social și educațional


Copiii rămași acasă în urma plecării părinților la muncă în străinătate se confruntă cu dificultăți de ordin emoțional, social și educațional, a afirmat, marți, Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii. „Copiii ai căror părinți sunt plecați să câștige bani în alte țări resimt situația ca pe un abandon. Dezvoltă sentimente de nesiguranță, de vinovăție, de scădere a încrederii în sine. Pe acest fond de vulnerabilitate sunt expuși mai multor riscuri de apariție a unor tulburări emoționale și de comportament, de abandon școlar, de autoizolare. În plus, lipsa părinților sau a reprezentantului legal poate determina și limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, educație și la beneficii sociale”, a declarat Alexandrescu, la conferința „Părinți plecați, copii singuri acasă”.
Ea a precizat că, potrivit datelor colectate de la Inspectoratele Școlare la finalul anului 2015, numărul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate este de 212.352, de peste două ori și jumătate mai mulți decât cei aflați în evidențele serviciilor publice de asistență socială, respectiv 85.194 de copii. „Așa cum decenii de-a rândul am vorbit despre generația copiilor cu cheia de gât, astăzi vorbim de generația copiilor care cresc singuri. Lipsa părinților sau a unui reprezentat legal poate duce la limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, educație și beneficii sociale”, a spus Gabriela Alexandrescu.
Președintele Salvați Copiii a afirmat că, ținându-se cont de dificultățile și complexitatea problematicii, „se impune oferirea de servicii specializate pentru acești copii și conjugarea eforturilor tuturor actorilor implicați”. Diana Păun, consilier de stat la Administrația Prezidențială, a declarat că fenomenul migrației pentru muncă din România „reprezintă o realitate emblematică, cu efecte care se resimt nu doar la nivel macro în plan economic și social, ci și în cadrul familial, copiii fiind principalele victime”. „Familia reprezintă, fără îndoială, principala sursă de sprijin pentru orice copil, iar absența unuia dintre părinți sau, și mai îngrijorător, a ambilor părinți, cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, are efecte negative asupra dezvoltării personalității copilului și, pe termen lung, asupra integrării acestuia în societate”, a afirmat Diana Păun.
Potrivit Mariei Gheorghiu, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, inițiativa Salvați Copiii este bine-venită în contextul în care la Guvern există un pachet pentru combaterea sărăciei, care se adresează populației în general, dar mai ales grupurilor vulnerabile. „Iar copiii sunt mare parte din aceste grupuri vulnerabile”, a completat ea.
Solistul trupei Voltaj, Călin Goia, a subliniat, la rândul său, că mediatizarea problemelor cu care se confruntă copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate este un lucru benefic care va ajuta la rezolvarea lor. „Suntem, în primul rând, părinți și, în momentul în care am aflat despre dimensiunile acestei drame, ne-am hotărât să facem ceva, mai mult decât făcusem până atunci. Și rolul nostru, ca artiști, este tocmai acesta, să facem cauza lor cât mai cunoscută. (…) Cu cât o problemă o aduci mai în față și o pui pe tapet, cu atât se va rezolva mai repede. (…) Considerăm că o problemă se rezolvă mai repede dacă o mediatizezi și o aduci la cunoștința maselor și este un semnal de alarmă de care trebuie să țină seama și autoritățile, pentru că până la urmă autoritățile sunt cele care pot mai ușor să rezolve problemele acestea”, a declarat Călin Goia, ambasador Salvați Copiii.
El a precizat că aceste probleme trebuie rezolvate cât mai repede. „Nu trebuie să ne fie rușine, trebuie să rezolvăm problema pentru că, dacă nu o rezolvăm acum, peste 10 ani deja vrea prea târziu, vom avea o generație marcată din punct de vedere psihologic de această traumă sufletească”, a spus solistul trupei Voltaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?