Cercetătorii au identificat o nouă tulpină virulentă de meningită, capabilă să se transmită prin tractul urogenital, transmisia acestei bacterii făcându-se în mod obișnuit prin secreții respiratorii sau salivare, potrivit unui studiu publicat miercuri într-o revistă medicală americană, informează agenția France Presse.
În 2013, un focar de meningită C (provocată de meningococul C) a fost observat în cercurile homosexuale din SUA, Germania și Franța, fapt care a dus la recomandarea de vaccinare în aceste țări a tuturor bărbaților care au relații homosexuale. Studiind tulpini izolate în timpul epidemiei din Franța și Germania, cercetătorii de la Institutul Pasteur din Paris și de la Universitatea din Würzburg (Germania) au descoperit că aceasta este o nouă tulpină invazivă care a evoluat recent.
Noua tulpină prezintă modificări care îi permit să crească fără oxigen, un fenomen rar întâlnit la meningococi, dar care se regăsește la gonococi aflați la originea unei infecții sexuale transmisibile. Potrivit lui Muhamed-Kheir Taha, unul dintre autorii studiului, care lucrează pentru Institutul Pasteur, infecțiile urogenitale cu meningococ au fost deja observate în trecut „dar au fost rare, iar tulpina implicată nu era foarte patogenă”.
Adaptându-se transmiterii sexuale, noua tulpină observată este în schimb „înalt patogenă” și „invazivă” (adică, pătrunde în fluxul sanguin și se extinde spre alte organe), a precizat specialistul. El a adăugat că există în prezent un „nou rezervor de bacterii în tractul urogenital”, care se adaugă „rezervorului” deja cunoscut existent în gât. Apariția noii tulpini „arată că meningococii sunt extrem de flexibili și se adaptează în mod eficient la noile condiții”, a subliniat pe de altă parte Ulrich Vogel, șeful laboratorului de referință cu privire la meningococi de la Universitatea din Würzburg.
Descoperind mecanismul genetic implicat în transmiterea sexuală a meningococului C, cercetătorii confirmă importanța campaniilor de vaccinare destinate categoriilor de populație care prezintă cel mai mare risc. În mai multe țări europene, printre care Franța, se recomandă vaccinarea împotriva meningococului C la copii și adolescenți, informează AFP.
ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL