Consiliul Județean Vrancea a conferit titlul de „Cetățean de onoare al Județului Vrancea”, primarului municipiului Focșani, Decebal Bacinschi. Titlul i-a fost acordat în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean. În aceeași ședință au mai primit titlul de „Cetățean de onoare al Județului Vrancea”, foștii primari ai localităților Panciu – Ion Petre, Gologanu – Dumitru Robu, Vizantea Livezi – Fănică Ciubotaru și Tulnici – Vasile Aguridă. Toți patru au decedat în timpul exercitării mandatului de primar. Plenul Consiliului Județean a ținut un moment de reculegere în memoria acestora. Ceremonia înmânării diplomelor de cetățeni de onoare a fost întinată de consilierii PNL foști PDL, care au avut o atitudine sfidătoare, râdeau și chiar au apostrofat-o pe soția regretatului primar Dumitru Robu. „Ați întinat memoria unor oameni care nu mai sunt, să vă fie rușine!”, le-a spus pedeliștilor, soția fostului primar Dumitru Robu.
Consiliul Județean Vrancea a conferit titlul de „Cetățean de onoare al Județului Vrancea”, primarului municipiului Focșani, Decebal Bacinschi. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că Decebal Bacinschi merită titlul de cetățean de onoare al județului Vrancea, deoarece în mandatul lui, tot ceea ce înseamnă infrastructură grea a fost pus la punct. „Å¢inând cont de faptul că în ultimii ani am lucrat împreună și am făcut foarte multe lucruri bune pentru cetățenii municipiului Focșani, domnul Decebal Gabriel Bacinschi merită titlul de cetățean de onoare al județului Vrancea. În mandatul domniei sale, tot ceea ce înseamnă infrastructură grea a fost pus la punct. În Focșani mai sunt puține lucruri de făcut sub aspectul infrastructurii. Mai sunt de asfaltat niște străzi pentru că nu au putut fi asfaltate din cauza altor lucrări, mai sunt de făcut locuri de joacă, terenuri de sport, mai sunt de reabilitat niște parcuri. În rest, sub Focșani s-au investit peste 200 de milioane de euro și nu mai vorbesc de cartierele de locuințe, de străzile reabilitate, trotuarele modernizate sau școlile reabilitate. Niciodată nu vom putea să mulțumim pe toată lumea, dar Decebal Gabriel Bacinschi a fost și este cel mai bun primar pe care l-a avut Focșaniul. Să ne aducem aminte că înainte de anul 2000 au mai condus și alții vreo 10 ani municipiul Focșani, dar nu au făcut aproape nimic”, a precizat Marian Oprișan.
„Vine o vreme când trebuie să te retragi”
Cu ochii în lacrimi, primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, le-a mulțumit consilierilor județeni precizând că este o surpriză pentru el și că nu se aștepta la așa ceva. „Am 46 de ani de când muncesc în județul Vrancea, în construcții, în proiectare și în administrație. Sincer să vă spun, la așa ceva nu mă așteptam și din acest motiv vă mulțumesc, domnule președinte. În același timp vreau să le mulțumesc și consilierilor care au votat astăzi. Vine o vreme când trebuie să te retragi, încerc să mă retrag, să închei acest mandat și să dea Dumnezeu să ne vedem sănătoși pe stradă, să ne salutăm frumos. Vreau să vă urez succes în alegeri”, a spus primarul Decebal Bacinschi.
Trei consilieri pedeliști au întinat memoria a 4 primari decedați
În aceeași ședință au mai primit titlul de „Cetățean de onoare al Județului Vrancea”, foștii primari ai localităților Panciu – Ion Petre, Gologanu – Dumitru Robu, Vizantea Livezi – Fănică Ciubotaru și Tulnici – Vasile Aguridă. Toți patru au decedat în timpul exercitării mandatului de primar. Ceremonia înmânării diplomelor de cetățeni de onoare a fost întinată de consilierii PNL foști PDL, care au avut o atitudine sfidătoare, au râs și au considerat că acest moment nu era unul oportun. Este vorba de consilierii Dorina Vraciu, Liviu Bostan și Emilian Diaconu. Cei trei au avut mai multe intervenții nepotrivite cu momentul solemn, mai ales că patru dintre titlurile de cetățean de onoare au fost date post mortem familiilor regretaților primari. De reținut că Liviu Bostan, care este prim vicepreședinte al PNL Vrancea, a votat împotriva acordării titlurilor de cetățean de onoare în toate cazurile, asta în condițiile în care unul dintre primarii decedați, Fănică Ciubotaru, căruia i se atribuia acest titlu, a fost membru al PNL.
Soția fostului primar Robu, apostrofată de Emilian Diaconu
Răutatea penelisto pedelistă a fost dusă la extrem de Emilian Diaconu care și-a permis să o apostrofeze pe soția regretatului primar Dumitru Robu. Aceasta le-a spus consilierilor pedeliști că ar trebui să aibă decență și bun simț atunci când vine vorba de persoane care nu mai sunt pe această lume. „Pentru cei care nu mai sunt printre noi ar fi trebuit să aveți o altă atitudine, numai de bine să vorbiți. Nu se cuvenea să judecați pe niciunul. Poate pentru domnul Bacinschi puteați să faceți comentarii, dar pentru cei plecați din această lume trebuia să vă abțineți. Eu sunt prea necăjită să fac politică, dar ce vă deranjează așa de tare că soțul meu a lucrat în echipa aceasta? (PSD-n.r.). V-ați unit toți trei (Dorina Vraciu, Liviu Bostan și Emilian Diaconu-n.r.) pentru a ne face de râs. Urât din partea dumneavostră. Nu vă cunosc pe niciunul, dar ați întinat memoria unor oameni care nu mai sunt. Să vă fie rușine! „, le-a spus plângând celor trei consilieri pedeliști, Iordana Robu, soția fostului primar al comunei Gologanu.
„Sunt răi, mincinoși, agresivi și nu au niciun Dumnezeu!”
La finalul ședinței Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan a refuzat să comenteze atitudinea celor trei consilieri pedeliști spunând doar că: „Sunt răi, mincinoși, agresivi și nu au niciun Dumnezeu!”.
Gestul celor trei consilieri a fost dezaprobat de ceilalți consilieri județeni prezenți la ședința de ieri. Consilierul Mihai Nedelcu ne-a spus că nici măcar în al doisprezecelea ceas, consilierii de la PNL nu au înțeles nimic din mandatul pe care l-au primit de la cetățenii județului. „Ceea ce s-a întâmplat astăzi mi-a lăsat un gust amar. Nu am crezut în viața mea că și despre oameni care nu mai sunt printre noi se pot spune asemenea lucruri. În loc să arate și ei, măcar în al doisprezecelea ceas, că suntem buni, să le dea Dumnezeu un gând mai bun, au găsit tot felul de acuze și prostii. Se vede că nu au înțeles nimic nici în acest mandat”, ne-a spus consilierul Mihai Nedelcu.
Liberalul Mazere se distanțează de colegii lui
Ceea ce s-a întâmplat la ședința de ieri nu le-a plăcut nici măcar altor liberalilor. Consilierul Nicu Mazere ne-a spus că primarii care au primit post mortem distincția de cetățean de onoare al județului Vrancea sunt oameni care au muncit și s-au sacrificat pentru comunitățile pe care le-au condus, iar ceea ce au făcut se vede la Gologanu, Tulnici, Panciu sau Vizantea. Iar Vrancea are nevoie de asemenea oameni care să lucreze pentru comunitățile în care trăiesc. De aceea, spune consilierul liberal, nu i-a plăcut ceea ce s-a întâmplat în aceste momente solemne, de omagiere a edililor care au dispărut dintre noi. „Este un gest onorabil și cred că sunt și alți cetățeni care ar trebui onorați pentru ceea ce au făcut pentru Vrancea. Nu am o explicație pentru ceea ce s-a întâmplat astăzi la ședință. A fost decizia fiecărui consilier județean, ceea ce a simțit în sufletul lui. Nu mi-a plăcut ceea ce s-a întâmplat. Nu am înțeles de ce s-a întâmplat asta. Doamna Robu a avut dreptate. Astăzi, cei care au trecut în neființă sunt la judecata divină. Nu noi suntem cei care mai trebuie să îi judecăm. Au fost primari buni, oameni de excepție care au făcut lucruri frumoase pentru comunitățile lor. Merită și meritau un titlu post mortem. Să îi dăm Cezarului ce e al Cezarului”, ne-a spus consilierul Mazere.
Vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare, ne-a spus că gestul consilierilor a fost inacceptabil. „A fost o mârlănie, un gest inacceptabil. Dacă puteau face comentarii despre primarul Bacinschi, care era prezent la ședință, despre ceilalți nu trebuiau să facă așa ceva. Mi-au dat efectiv lacrimile când au venit soția și băiatul lui Mitică Robu, băiatul lui Ciobotaru, iar ei zâmbeau. Nu poți să tratezi așa un asemenea moment de regret că acei oameni nu mai sunt printre noi, să îl tratezi cu indiferență, ba mai degrabă cu răutate”, ne-a spus vicepreședintele Ionel Cel Mare.
Primari care au muncit pentru comunitățile lor
Regretatul primar Dumitru Robu a murit anul trecut de Crăciun. Acesta va rămâne viu în amintirea locuitorilor din Gologanu deoarece este cel care a făcut demersurile pentru reînființarea comunei, dar și cel care a reușit să modernizeze întreaga infrastructură locală. Printre realizările pe care primarul Robu le-a bifat în activitatea sa se află construirea unui sediu pentru primărie, asfaltarea tuturor drumurilor comunale, reabilitarea școlii din localitate, a grădiniței, realizarea unor rețele colectoare, a unui sistem de canalizare și a unei stații de epurare în comuna Gologanu, obiectiv în valoare de 2,5 milioane euro, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Comuna Gologanu a fost reînființată în anul 2004 la insistențele lui Dumitru Robu și cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
Åi primarul comunei Vizantea Livezi, Fănică Ciubotaru, a murit fulgerător pe un pat de spital din București, în luna noiembrie a anului trecut. Alesul local, care se afla la al treilea mandat, a murit în urma unor complicații apărute la scurt timp după o intervenție chirurgicală. Edilul a lucrat în ultimii ani la proiectul de redobândire a titlului de stațiune a comunei Vizantea Livezi.
Regretatul primar al orașului Panciu, Ion Petre, a decedat în data de 13 noiembrie 2013, fiind răpus de o boală necruțătoare. Printre cele mai importante investiții realizate de primarul Ion Petre se numără: alimentarea cu gaze naturale a orașului Panciu; racordarea centralelor termice containerizate la rețeaua de gaze naturale pentru producerea de energie termică în oraș; reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare; modernizarea iluminatului public; realizarea unui sistem performant de management al deșeurilor prin proiectul „ECO PANCIU”.
Fostul primar al comunei Tulnici, Vasile Aguridă și-a pierdut viața într-un accident de mașină petrecut, în luna martie 2011, pe raza localității Lepșa. Acesta a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat în albia superioară a râului Putna, de la o înălțime de șapte metri. Vasile Aguridă era primar al comunei Tulnici din anul 2000 și se afla la cel de-al treilea mandat, timp în care a asfaltat un drum comunal, a reconstruit sau reabilitat școlile din Tulnici, a construit grădinițele din Tulnici și Coza. Vasile Aguridă a lăsat mai multe proiecte de investiții în derulare din care amintim alimentarea cu apă a comunei și sistemul de canalizare.